Sådan saver du i fliser

Med en spiralsav kan du nemt og hurtigt save bl.a. dine fliser til. Men den kan også skære i metal og træ. Maskinen kan både skære lige, skråt og i forskellige former. Fx er den perfekt til at skære ud til vandrør i flisen uden risiko for, at flisen revner.

Når du arbejder med maskinen, bør du altid anvende høreværn og sikkerhedsbriller, da maskinen snurrer med op til 30.000 omdrejninger. Først vil håndværkeren vise, hvordan maskinen med det specielle kopbor nemt skærer sig igennem almindelige badeværelsesfliser.

Maskinen lægges på bøjlen, så boret får en vinkel på 45 grader i forhold til hullet, der skal laves. Når boret har fået fat, rettes maskinen langsomt op og skærer hurtigt et hul i flisen. Borets høje sider, der er belagt med diamantspåner, kan også bruges til at slibe hullet helt rent.

Maskinen fås med forskellige forsatser, bits og bor, så man både kan bore huller og skære i flere forskellige materialer. Forsatsen udskiftes med en tilhørende fastnøgle. Med dette bor kan du skære fliserne i nøjagtig den form, du ønsker. Her skal der fx skæres et buet hjørne i flisen.

Når det er tegnet op, er det bare at holde boret på plads og forme flisen. Skær først en smule ud langs hele stregen. Derefter er det bare at følge stregen og skære igennem. Til slut kan det runde hjørne finpudses. Maskinen – som også kaldes en roterende stiksav – kan bruges til mange andre ting.

Den skærer uden besvær i træ og kan fx bruges til at lave mønstre og dekorationer med. Så har man lidt kunstneriske talenter og bor i nummer tre, er det ikke svært at lave sig et nummerskilt til huset.

Takket være sålen er det nemt at holde maskinen stabil og i samme dybde, mens den fræser. Maskinen kan selvfølgelig også skære i gips, fibercement, finerplader, og selv akryl klarer den nemt.

Dem, der har prøvet, ved, at akryl er et meget svært materiale at arbejde i, fordi det ofte flækker eller slår lange revner. Men det er ikke noget problem for savboret. Det glider uden problemer gennem den 6 mm tykke akrylplade, uden at der kommer så meget som en revne ud til siderne.

Denne model kører på 230 volt og koster ca. 1500 kr., men maskinen kan i dag også fås i en akkudgave, der koster lidt over 2000 kr.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj