Bliv ekspert på kopboret på 5 minutter

Et kopbor bruges i stedet for et almindeligt bor til at bore store huller. Når du bruger et kopbor, skæres der en ring på stedet, hvor du borer. Du kan bruge et kopbor, når du skal bore huller i fx træ, gips, mursten, fliser, metal osv. Læs her, hvornår du skal bruge et kopbor, hvilke typer der findes og lær hvordan du bruger et kopbor.

Hulbor: Et hulbor er uundværligt når du skal bore store huller

Et kopbor, også kaldet hulbor, er uundværligt når du skal bore store huller.

Kopbor eller hulbor

Et kopbor, også kaldet et hulbor, bruges i stedet for et almindeligt bor til at bore store huller. Når du bruger et kopbor, skæres der en ring på stedet, hvor du borer. Du kan bruge et kopbor, når du skal bore huller i fx træ, gips, mursten, fliser, metal osv. Læs her, hvornår du skal bruge et kopbor, hvilke typer der findes og lær hvordan du bruger det.

Hvordan borer man lige et hul med en diameter på 5 centimeter?

Held og lykke med at finde et almindelig træbor i en sådan tykkelse. Der er brug for en specialist, nemlig et kopbor.

Et kopbor består af et spids centerbor omkranset af en skive, eller bor, med små savtænder.

Kopboret fås i mange størrelser og er det klart smarteste værktøj til store huller. Det kaldes også hulsav eller hulbor.

Kopbor: Et kopbor med centerbor, som gør det lettere at bore helt præcist. Her er der tale om et kopbor med en diameter på 76 mm.

Et kopbor med centerbor, som gør det lettere at bore helt præcist. Her er der tale om et kopbor med en diameter på 76 mm.

Kopbor i den rette størrelse

Et kopbor kan være så lille som 20 mm i diameter og helt op til 70-80 mm i diameter. Mange steder kan du købe et sæt med kopbor i forskellige størrelser, så der er en god chance for, at du har et bor i den rette størrelse.

Det er selvfølgelig også muligt at købe kopborene enkeltvis.

Også kopbor til mursten

Der findes kopbor til mange andre materialer end træ. Hvis du skal bore huller til vandrør i en hårdtbrændt klinke, får du brug for et kopbor med diamanter, som er det eneste, der rigtig kan skære sig igennem.

Men i den situation er det ikke sikkert, at en boremaskine har kræfter nok. Her kan det være nødvendigt at købe et kopbor til vinkelsliber i stedet for. Der findes også kopbor beregnet til at bore i metal og plastik og kopbor til mursten.

Kopbor: Et kopbor kan også bore i plastik. Her borer vi et hul, hvor nedløbsrør skal kobles på en tagrende af plastik

Et kopbor kan også bore i plastik. Her borer vi et hul, hvor nedløbsrør skal kobles på en tagrende af plastik

En genial specialist

I visse situationer kommer du simpelthen ikke udenom et kopbor. Hvis du fx har fjernet en radiator og står tilbage med et hul i gulvet efter vandrøret. Hullet skal lappes med en prop, og den skal bores med et kopbor.

Kopboret er velegnet til gipsvægge

indimellem er uheldet ude, og bliver der hul i en gipsvæg, er kopboret din bedste ven. Hullet bores ud af gipspladen med et kopbor i den rette størrelse, og der bores en prop af en ekstra gipsplade med samme kopbor. Proppen limes i væggen, samme princip som ved et hul i gulvet.

Gipsvæggen er gået i stykker: Her borer vi et det ødelagte stykke gipsvæg ud med et kopbor. Vi borer en prop af andet stykke gips, og på den måde kan et hul i væggen nemt lappes.

Gipsvæggen er gået i stykker: Her borer vi et det ødelagte stykke gipsvæg ud med et kopbor. Vi borer en prop af andet stykke gips, og på den måde kan et hul i væggen nemt lappes.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj