Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor er træboret vigtigt!

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hvis du vil have et perfekt og fint hul i træ, kommer du ikke uden om et ordenligt træbor. Se de mest populære typer træbor her.

Træbor: Snegleboret gør det let at bore større, helt præcise huller i træ. Sneglebor fås i mange forskellige størrelser.

Snegleboret gør det let at bore større, helt præcise huller i træ. Sneglebor fås i mange forskellige størrelser.

Ingen værktøjskasse er komplet uden et par gode bor.

Du har selvfølgelig brug for et godt, murbor med hærdet spids og skær, der kan bore igennem mursten og beton.

Men et godt træbor er også uundværligt. Uden et træbor er det nemlig svært at få et helt perfekt og fint hul i træ. Boret har skarpe skær og en snegleform, der lader det skære igennem træet med næsten kirurgisk præcision.

Kært barn har mange navne, og et træbor kan også hedde mange forskellige ting. Det klassiske træbor kaldes også spiralbor, mens der findes specialister under navne som sneglebor, forstnerbor og spadebor.

Intet træbor uden centerspids

Et træbor adskiller sig fra eksempelvis et murbor ved at have en spids, som gør det let at styre boret og som sikrer, at det får ordentligt fast i træet, når du begynder at bore. Det er det, der kaldes en centerspids.

Et bor kan have centerspids med eller uden gevind. Der findes en del forskellige træbor og fælles for dem er, at de alle fås med centerspids.

Træbor: Den skarpe spids på et træbor kaldes centerspidsen. Det er det, der sørger for at boret kan få fat i træet og lave hullet helt præcist.

Den skarpe spids på et træbor kaldes centerspidsen. Det er det, der sørger for at boret kan få fat i træet og lave hullet helt præcist.

Masser specielle træbor

Der findes et bor til enhver situation, og der findes også en masse, du aldrig (eller kun meget sjældent) får brug for.

I kategorien af specielle træbor kan man nævne:

  • Snegleboret, der typisk er længere end et almindeligt træbor. Snegleboret har en spiralformet spids, der trækker boret ned i træet.
  • Spadeboret, der bruges til at bore større huller, hurtigt, men ikke så præcist.
  • Forstnerboret, der laver huller med en flad bund, hvor der så kan placeres en træprop, for eksempel på en træterrasse eller i et trægulv.

Et ganske almindeligt træbor med et cylindrisk fæste vil formentlig være nok til de flestes hverdagsbehov. Det er det bor, der også kaldes spiralbor.

Multibor eller træbor?

Multibor, eller universalbor, er meget populære, fordi de kan bruges til mange forskellige ting. Murværk, træ og metal. Multiboret kan alt, men det mestrer ikke noget til perfektion. Heller ikke at bore i træ. Skærene er ikke specielt skarpe, og der er ingen centerspids. Så skal du bore med stor præcision, er et multibor ikke meget værd. Så skal der altså et rigtigt træbor/spiralbor til.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Derfor er træboret vigtigt!
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage