Skift hjullejer på din trailer

Slingrer traileren nervøst fra side til side i bakspejlet, når du kører storskraldet på lossepladsen, så er det sandsynligvis hjullejerne, der er gået. Skynd dig at skifte dem, inden hjulene knækker af!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
600 kroner

Intro

Det er nemt at høre, når personbilens hjullejer går i stykker. For så begynder det nemlig at runge højt og irriterende i hele kabinen – jo mere ødelagte lejerne bliver, desto mere larmer de. Anderledes svært kan det være at opdage, når et hjulleje til traileren går. Derfor bør du undersøge dem med jævne mellemrum.

Den nemmeste måde at give lejerne til traileren et tjek på, er ved at løfte traileren op med en donkraft og prøve at rykke hjulene fra side til side. Et raskt leje vil ikke give sig så meget som en millimeter, så hvis du kan rykke hjulet frem og tilbage, er det netop fordi, lejet er gået i stykker.

Konsekvensen af at køre med et defekt leje, er i sidste ende, at hjulet og hjulnavet knækker af – og hvis det sker med læs på ude på vejen, kan det ende grueligt galt.

Hjulleje til trailer

Et nyt hjulleje kan købes mange forskellige steder, både i byggemarkeder og også på internettet. Men du skal selvfølgelig vide, hvilken type og størrelse hjulleje der passer på lige netop din trailer. Og kan du ikke selv finde ud af det, kan du altid pille hjulene af traileren, trække navet af og tage det med ned til den nærmeste forhandler.

Køber du et nyt leje hos en mekaniker, kan du også være heldig, at han kan trykke det på plads for dig. Og derfor er det en god ide at medbringe hele hjulnavet (hjulnavet er dér, man skruer fælgene på).

Priser på hjulleje til trailer

Hvor meget et nyt leje til din trailer koster, kommer selvfølgelig an på, hvilken type der er tale om. Men vælger du at købe et vandtæt leje med møtrik og låsering, fås det fra 150 kroner og opefter (igen afhængig af type og størrelse).

I artiklen her på siden, kan du se, hvordan man skifter leje til trailer. Vi starter helt fra starten med at vise, hvordan du piller hjulet af traileren og får det genstridige leje trukket fri. Dernæst kan du også læse, hvad du skal være opmærksom på, når du samler hjulet igen, og hvordan du sikrer, at det nye hjulleje ikke bliver smadret, når det skal trykkes på plads igen.

Materialer

Til lejerne til to hjul:
• Nye lejer, bestående af 2 udvendige og 2 indvendige lejer (der er forskel på størrelsen, og det indvendige leje er normalt større end det udvendige)
• 2 pakdåser
• 2 møtrikker
• 2 splitter
• Evt. 2 nye navkapsler

Tidsforbrug

4 timer

Pris

Cirka 600 kroner

Vejledning

1

Brug en hjulnøgle i den rigtige størrelse til at løsne hjulboltene en halv omgang, inden du hæver traileren og placerer den på en buk. Så er det lettere at fjerne boltene bagefter.

2

Fjern navkapslen (hold en skruetrækker mod kapslens kant, og slå den forsigtigt udad med hammeren). Slå én gang med hammeren, og drej navet - slå igen, efter et par slag glider kapslen af.

3

Hvis navet er fyldt med fedt, tørres dette væk med en klud, så møtrikken bliver ren - og du kan se splitten i navet. Splitten låser navmøtrikken og fjernes let med en tang.

4

Løsn møtrikken med en fastnøgle i den rigtige størrelse (normalt str. 24), og fjern møtrikken og den bagvedliggende spændeskive. Skiven fjernes lettest ved at vippe den ud med en lille skruetrækker.

5

Træk navet af spindlen, og fjern pakdåsen på bagsiden med en skruetrækker. Slå lejerne ud med hammer og dorn, og rens navet for fedt - det kan indeholde urenheder, som kan ødelægge de nye lejer.

6

Smør siderne i de nye lejer ind i lejefedt, og drej den indvendige del af lejet rundt, indtil du kan se, at fedtet har fordelt sig, og lejet løber let. Efterfyld lejets sider med fedt igen, inden det monteres.

7

Spænd navet op i en skruestik, og slå lejet forsigtigt i med en hammer og en klods. Sørg for, at lejet ligger lige. Slå lejet på plads med hammer og dorn - slå forsigtigt på lejets yderkant, aldrig på de indvendige dele.

8

Smør pakdåsen med lejefedt med en pensel på den indvendige side, og pres dåsen ned i navet - du kan evt. bruge en hammer og en træklods, hvis pakdåsen er vanskelig at få på plads.

9

Når navet er adskilt, bør du benytte lejligheden til at smøre gevindet til hjulboltene med kobberfedt. Dette gøres lettest med en pensel - så er møtrikkerne langt lettere at løsne, næste gang du skal have hjulet af.

10

Skub navet ind over spindlen på traileren igen. Sørg for, at navet kommer rigtigt på plads - det skal helt ind, så du kan se gevindet. Fordel et godt lag lejefedt i navet med en pensel.

11

Skub spændeskiven ind over spindlen, og spænd møtrikken til med en fastnøgle. Løsn møtrikken en lille smule, så du kan skubbe splitten på plads i den første slids i møtrikken. Vrid splitten med en tang.

12

Slå navkapslen forsigtigt på navet med en hammer. Montér hjulet og de fire hjulbolte. Vent med at spænde boltene til (husk at gøre det i diagonal rækkefølge), før de alle er monteret.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...