Hold din trailer i topform!

Traileren er vores bedste ven, når haveaffaldet skal på genbrugs-pladsen, og når byggematerialerne skal transporteres hjem. Men det er hårdt at være trailer, og hånden på hjertet: måske trænger din trailer også til et kærligt eftersyn?

Her giver vi dig en guide til de mest almindelige reparationer, så du kan få en træt trailer op i topform mange år fremover.

Stikforbindelsen

Det er ikke et sjældent syn at møde en trailer helt eller delvist uden lys.

Det er farligt, og det er ulovligt, og ofte kan det afhjælpes med en hurtig afrensning af stik og fatninger eller udskiftning af pærer.

Stikkene er enten 7- eller 13-polede, alt efter model. Er din bil udstyret med 13-polet stik, og din trailer med 7-polet, eller omvendt, kan du købe en adapter, der kan forene de to typer stik.

Her er ledningen trukket ud af stikkets aflastning. Det betyder, at der kan trænge regnvand ind. Sørg altid for, at ledningen sidder inde i aflastningen.

De irrede stik kan renses med en let slibning med fint smergellærred. Stikbenene kan udvides ganske let og på den måde gå strammere ind i modparten. Rens også stikket af med kontaktrens.

Kabelsko kan irre og ”løsne grebet” om spadestikket. Tjek alle forbindelser ved at afmontere én sko ad gangen. Udskift evt. spadeskoen, eller klem den let sammen. Spray med kontaktrens.

Skift stikforbindelsen ud

Hvis trailerens lys er ustabilt eller slet ikke virker, skal du tjekke stikket, der forbinder traileren med bilen.

Fejlene kan både skyldes, at der har været hevet for meget i selve ledningerne, eller at polerne er irret til.

I begge tilfælde vil et nyt stik løse problemet.

1

Klip ledningerne over på det gamle stik, men lad enderne blive siddende, så du kan kopiere rækkefølgen om lidt.

2

Afisolér ledningerne. Fjern blot ca. en centimeter af plasten på hver ledning.

3

Nu er stikket klar til kopiering. Du skal have sat ledningerne i i samme orden som på det gamle stik.

4

Skub ledningerne på plads i de respektive muffer, og spænd skruerne til en efter en. Hold øje med, at du følger mønsteret fra det gamle stik.

5

Læg stikket på plads i den ene halvdel af plastkappen. Det skal passe ned i et hak. De farvede ledninger må ikke være så lange, at de stikker ud af plastkappen.

6

Luk plastkappen sammen omkring stikket, og spænd skruen. Nu bør der være lys i alle de rette lygter igen. Er ledningerne faldet ud af stikket, kan du få styr på farverne ved at google “trailer, stik, farver”. Så får du et skema.

Presenningen

Det er en god idé at beskytte traileren med en presenning.

Den giver vognbunden længere levetid, da den er skærmet mod regn og den smattede belægning af nedfaldne blade. Presenningen holder også på lette materialer, som er i fare for at blæse af under kørslen.

Småskader kan nemt og billigt udbedres. Det er billigere end en ny presenning.

Presenningens forstærkede øjer kan knække, og så vil de uforstærkede huller blive ødelagt af snoren, der løber igennem dem. Køb nye øjer, og lim eller bank dem fast.

Elastiksnoren kan blive træt. Den vil efterhånden miste sine elastiske kræfter, så den ikke kan stramme presenningen ud. Køb en ny i god og kraftig kvalitet.

En utæt presenning kan lappes. Store mængder regnvand kan passere igennem et ganske lille hul. En uheldig rift kan sagtens repareres. Rens af og lap med en cykellap eller kraftig tape.

Kuglegreb

Kuglegreb skal være nemt bevægeligt, og det skal hægte sig fast på bilens trækkugle, uden at du skal presse på eller bruge kræfter. Når det hægter, skal det aflåses automatisk, men igen være nemt at låse op, når traileren skal hægtes af. Slidte kuglegreb kan nemt udskiftes, men beskyttende smøring vil give det lang levetid. Brug godt med rustbeskyttende smøremidel.

Ledningsclips

Det er vigtigt at ledningerne fra stikket ud til lygterne, er forsvarligt fastholdt til siderne. De små clips kan miste grebet med tiden. Skift dem ud med nye.

Fælge

Ordensmagten er striks når det gælder dækkenes tilstand, herunder dækmønsteret. Rust på fælge vil ikke blive kommenteret, men kønt er det ikke, så giv dem en lille kosmetisk makeover, når hjulet er afmonteret. Hammerite kan påføres direkte på rust. Løst møg og skidt, samt oliepletter, skal renses af først.

Dæktryk

De fleste trailerhjul skal have et maksimalt dæktryk på 3BAR/44 PSI. Men til visse (tunge) transporter er det overkanten. Tjek trykket jævnligt, i begge hjul, og især når det er længe siden, at traileren har været i brug. Det maksimale dæktryk står i trailerens manual eller på selve dækket.

Sæt en ny kuglekobling på

Kuglekoblingen, der holder traileren fast til bilens anhængertræk, kan naturligvis også blive slidt, og det kan være farligt. Tjek de numre, der er printet på din gamle kobling, eller giv trailerens stelnummer til forhandleren, så du får en ny kobliing, der passer.

1

Den gamle kuglekobling er rusten og meget svær at låse ordentligt. Det kan skabe farlige situationer, så den må skiftes ud.

2

Skru boltene ud. Der kan være brug for lidt ekstra kræfter eller lidt WD-40 for at løsne de gamle bolte.

3

Her må vi slå lidt med en hammer for at få den gamle, slidte kobling fri.

4

Sæt den nye kobling på. Brug de gamle bolte, hvis de dur endnu, eller skift dem ud med nye.

5

Spænd boltene. Her må du gerne spænde til, så møtrik og bolt låses godt sammen.

6

Ny kuglekobling – og sikker kørsel i mange år fremover.

Næsehjulet

De fleste små trailere har et næsehjul med en fast gummiring. Det sidder på et støtteben, der kan justeres i højden.

Næsehjulet er robust, men sårbart, hvis man glemmer at løfte det inden kørsel (det sker). Et nyt hjul er billigt og nemt at udskifte.

1

De små trailere er udstyret med et simpelt næsehjul uden kuglelejer. Spiltten i det gennemgående nav fjernes nemt med en bidetang.

2

Smør navet godt med konsistensfedt. Sæt det igennem det nye hjul og sæt det fast i gaflen. Tryk splitten fast, så den bliver siddende.

3

Støttebenets bevægelige dele smøres med et rustbeskyttende smøremiddel.

Nyt næsehjul

Nogle trailere leveres uden næsehjul. Heldigvis er stort set alle trailere forberedt til, at der kan sættes et næsehjul på. Og går hjulet i stykker, er det nemt at skifte ud.

1

Sæt klembøjlen på stellet. Her fulgte boltene med. Er det ikke tilfældet, må du købe dem løst.

2

Den første bolt spændes fast med en topnøgle. En skiftenøgle fungerer som modhold på bagsiden.

3

Spænd den anden bolt fast. Du må gerne spænde godt til, så boltene ikke løsner sig.

4

Sæt hjulet ind i klembøjlen. Stangen, hjulet er monteret i, passer i buen, og klembøjlen kan lukke omkring stangen.

5

Skru spændegrebet på, og spænd det, til det låser. Når du kører med traileren spændt til bilen, skal grebet løsnes, hjulet trækkes helt op, og så skal grebet spændes godt til igen.

Bunden

Bundpladen er vandfast og robust i forhold til vejr og vind, men forskellige materialer slider hårdt på den. Sten, grus og jord nærmest sliber bundpladens overflade, indtil den med årene er ridset igennem, og mere modtagelig for fugt.

Større ridser bør forsegles med det samme, og er der flere, bør bunden udskiftes.

Bundpladen kan købes på færdigmål via producenten.

1

Bundpladen er fastgjort med popnitter til sider og hjørnestolper. Skil så lidt som muligt ad. Det nødvendige antal popnitter bores ud og fjernes.

2

Der er ikke en fælles opskrift for adskillelse af trailere. Det afhænger af modellen. Her fandt vi ud af, at vi skulle skille mindst ad, når vi trak bundpladen sidevers ud.

3

Bundpladen er frigjort fra siderne, og kan nu trækkes sidevers ud. Læg den gamle bundplade oven på den nye, og brug den som model for gennemboring til popnitter.

4

Så skal den nye trailerbund blot skubbes ind på plads, og så skal hele proceduren foretages igen blot i omvendt rækkefølge. Når alle pop­ nitter er klemt på plads, er du atter køreklar.

Skift en knækket hægtelukker

Hægtelukkeren er det beslag, der holder bagklappen lukket. Med årene kan det blive så slidt, at det giver op. Heldigvis kan du skifte det ud med et nyt.

1

Hængslet har givet op. Ud over at der er knækket en skrue, er det også blevet slapt og lukker dårligt.

2

Bor de gamle nitter ud, så du kan fjerne det gamle hængsel helt.

3

Fjern alle skruer og nitter. Ofte kræver det både lidt ekstra værktøj og lidt råstyrke.

4

Mærk op til den nye hægtelukker. Den nye model er kraftigere og skal fæstnes på en anden måde. Hold selve lukkeren sammen med den del, der skal holde imod som vist, når du mærker op. Det er vigtigt, at hægtelukkeren er lukket.

5

Bor ud til de nye bolte til modholderen. Mål eller aflæs boltenes tykkelser, og brug et metalbor i samme tykkelse.

6

Sæt beslaget på med de medfølgende bolte. Her holder to solide bolte med møtrikker beslaget på plads.

7

Bor ud til de nye bolte til hægtelukkeren.

8

Skru hægtelukkeren på med de medfølgende bolte. Nu har du en ny, solid hægtelukker.

Lygterne

Et smadret lygteglas er en trist skade, der dog blot kræver, at glasset udskiftes.

Både lygteglas og hele lygtesæt kan købes som reservedele.

Der er mindre, nogle gange næsten usynlige, forskelle på lygterne fra model til model, men når stelnummeret eller nummerpladen oplyses, vil du få de rigtige reservedele.

Skift pærer, der ikke virker eller lyser svagt. Men prøv først med kontaktspray.

Det venstre lygteglas har fået en slagskade. Det sidder fast med fire skruer, og er nemt at udskifte. Mens vi er inde, tjekker vi pærer og alle ledningsforbindelser.

Rust reducerer kontakten, og ofte skyldes en slukket pære dårlig kontakt. Tjek kabelskoforbindelserne, strejf polerne med fint smergel lærred og spray med kontakt rens/kontaktspray.

Reflekserne

De små reflekser skal virke. Reflekser er en del af trailerens sikkerhedsudstyr.

Nye reflekser kan købes og klæbes eller nittes fast.

Er den lille metalholder blevet bøjet, skal den blot skubbes tilbage, så refleksen vender den rigtige vej.

    Andre læser lige nu ...