15 tips til billigt værktøj - der virker

Billigt er langtfra altid lig med dårligt! Ofte kan smart grej fra byggemarkedets discounthylder sagtens klare opgaven lige så godt. Her har vi samlet 15 eksempler, hvor det er oplagt at spare på pengene…

SIKKERHEDSSKO
Du skal ikke forvente stor komfort, lav vægt eller gennemført ergonomi, når du køber sikkerhedssko til cirka 200 kroner. Til gengæld opfylder de deres fornemste formål: nemlig at beskytte dine fødder. De fleste billig-modeller giver godkendt beskyttelse med sømværn og indbygget stålkappe og er udstyret med antistatisk og stødabsorberende sål.

VINKELBESLAG
Når det gælder beslag, er der éngylden regel: Køb dem kassevis! Det er langt billigere end at købe lidt ad gangen. Det er bare sjovere at betale 89 kr. for 100 stk. end 2-3 kr. for ét enkelt beslag. Og de skal nok blive brugt.

LÆS OGSÅ: Vinkelbeslag: Byg med vinkelbeslag

HØREVÆRN
Kan høreværn til 58 kroner virkelig bruges til noget? Svaret er JA! Selv billige høreværn er testet og godkendt efter EU-standarder. Der er dog ikke brugt mange kræfter på at gøre dem robuste, så de kan sjældent tåle hårdhændet behandling.

BAJONETSAV
Nej, du kan ikke arbejde hele dagen med en billig bajonetsav, men hvor tit gør du også lige det? For under 500 kroner kan du sagtens få noget, der virker. Saven er typisk tungere og larmer også en del. Men det er ikke så vigtigt, når du kun bruger saven en sjælden gang. En god klinge er i virkeligheden langt vigtigere. Så kast hellere penge efter sådan en.

GØDNING TIL GRÆS
Glem bare de specialdesignede og afsindig dyre græsplæneblandinger. Fagfolk er enige om, at en god gammeldags og billigere NPK-gødning er alt rigeligt til at kickstarte græsset og holde mosset effektivt væk.

PENSELSÆT
Producenterne vil gerne gøre valg af pensler til en videnskab. Men faktum er, at hvis du bare skal “smøre” udendørs træværk, kan et sæt til under en halvtredser være helt fint. Du skal leve med at skulle fjerne et par penselhår fra træværket undervejs. Til gengæld behøver du ikke bruge tid på af rense penslen – i hvert fald ikke af økonomiske grunde.

STÅLREOLER
Vil du have “masser af opbevaring for pengene”, findes der mange forskellige smarte stålsystemer (galvaniserede pladeprofiler) til helt små priser. Selv til en pris omkring 250 kr. er reolerne overraskende robuste, når de først er samlet, og monteringen klarer du typisk helt uden skruer. Skal du bruge flere reoler, kan de også supernemt nittes eller boltes sammen. Det øger stabiliteten væsentligt.

SLIBEPAPIR
Slibepapir får du brug for igen og igen, og det er skønt altid at have et velassorteret lager. Har du prøvet at købe dem i afklippede 10 stk.-pakker, ved du også, at det kan blive en dyr affære. Så her kan du med kæmpefordel gå efter “mængderabat”. Køber du 50 meter for ca. 70 kroner, løber du ikke tør lige foreløbig. Prisen er, at du er til nødt til at klippe stykkerne til selv.

SKRUESTIK
Nej, en billig skruestik er ikke indbegrebet af præcision og paskram, og den kan da også godt “hakke lidt”, når du spænder til. Men skal du ikke bruge den til andet end lidt opspænding i ny og næ, er en model til en pris fra cirka 170 kroner ganske udmærket. Den skal bare være lavet af stål og have huller til bordmontering.

MURERVÆRKTØJ
En god, rustfri murerske fra en anerkendt producent kan let runde de 300 kroner, men lad os bare se det i øjnene: Når det gælder murerarbejde, skal de fleste af os jo kun lave mindre reparationer. Og til det formål er de billige sæt ganske glimrende. Kort sagt, her kan du virkelig få noget for pengene, hvis du altså kan leve med, at værktøjet med tiden vil blive angrebet af rust.

KOBEN
Vi tør godt skyde på, at du “knækker” før det billige koben. I hvert fald har koben helt ned til 40 kroner for 60 cm trækskaft endnu ikke skuffet os. Går du efter at have koben i flere forskellige størrelser, kan du med fordel købe dem i sæt. Vi har set koben-sæt med 5 stk. (fra 18 til 61 cm) til kun 149 kroner.

MÅLEBÅND
Vi er til dato ikke stødt på målebånd, som har målt forkert. Som regel er det ham eller hende, der holder det, den er gal med! Så du kan sagtens få glæde af et 2 meter målebånd med nøglering til 30 kroner. Bare sørg for ikke at tabe det på gulvet, for det er robustheden – ikke præcisionen – som er sparet væk.

SKIFTENØGLE
Man må bare forbavses over, at det kan lade sig gøre at lave en skiftenøgle med 10 års garanti til 75 kroner! For de penge får du et værktøj lavet af robust krom-vanadium-stål med bløde belægninger på håndtaget.

HÅNDSAV
Det er dejligt med en superskarp kvalitetssav, der bare suser gennem træet. Desværre er den slags save også ret sarte. Og det er her, håndsaven til 30 kroner kommer til sin ret. Det er ikke den store katastrofe, hvis du rammer et søm, og du behøver ikke bekymre dig for at gå i gang med “hærge-materialer”som fx gipsplader og letbeton.

VINKELSLIBER
De fleste af os har kun sjældent gang i vinkelsliberen, så her er det oplagt at vælge en kvalitetsmodel, der ikke er lavet til at køre hele dagen. Og du kan virkelig få saft og kraft for små penge og fx få denne model med 2000 watt motor og en 230 mm skivediameter til lige under 500 kroner.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj