Værktøjskasse i moduler

Værktøjskassen her er superfleksibel og giver dig mulighed for nemt at kombinere dit værktøj, så det passer bedst til opgaven, du står overfor. Saml fx værktøj og dele til VVS- eller elarbejde i hver sit modul, så du kan koble det af eller på efter behov. Så slæber du kun det med, du skal bruge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
600 kroner

Intro

Når du stabler dit værktøj, står det stabilt, fylder minimalt, og det er nemt at vælge til og fra, alt efter opgaven.

Flere store producenter som fx Bosch har udviklet kasser til meget af deres værktøj, så det kan stables og er nemt at opbevare.

Hvis du er håndværker og skal køre rundt med værktøjet, giver det god mening, at det fylder minimalt og står stabilt.

Men det er også rart for “amatør”-håndværkeren at have styr på værktøjet og nemt kunne sammensætte en værktøjskasse, hvor der kun medbringes det, der er brug for.

Med en værktøjskasse i moduler har du mulighed for at sortere dit værktøj og dele, der fx allesammen passer til VVS- eller elarbejde i egne kasser, så du kan klikke disse moduler af eller på dagens værktøjskasse alt efter behov.

LÆS OGSÅ: Se de mange forskellige slags værktøjskasser

Vejledning

01
Sav delene ud af krydsfiner 4 Trin

Alle dele til værktøjskassen - både sider og bund - er skåret ud af en 12-mm-krydsfinerplade. Delene saves til på en bordrundsav, men du kan også bruge en rundsav med føringsskinne.

Du får også brug for en stiksav, når du skal save ud til håndtaget på værktøjskassen, og et forstnerbor, så du kan bore store huller i den store midterplade, hvor håndtaget skal være.

Inden delene samles, er det smart at slibe, så du ikke river dig på kanterne.

1

Sav delene til. Sidestykkerne (C, D, E, F, H og J) saves til med et skråt 45-graders snit i enderne, så kasserne får flotte smigsamlinger i hjørnerne.

2

Bor ud i pladen (B) til et håndtag (M), der skal være på midten af pladen foroven. De to huller bores med et 40mm-forstnerbor og placeres 2,6 cm fra øverste kant med en afstand på 10 cm.

3

Sav ud til håndtaget med en stiksav langs de streger, du har tegnet op mellem de to huller. Tilpas også et stykke rundstok (M) på længden, så det passer til håndtaget, og sav det over på midten på langs.

4

Slib alle delene, når de er savet til, så fladerne er glatte, og der ikke sidder splinter rundt i kanterne.

02
Sav riller til bunde og rumdelere 4 Trin

Værktøjskassen samles helt uden skruer, søm eller vinkler. I stedet skal der laves en bred rille langs den ene kant i alle sidestykkerne, så der kan sættes en bundplade fast. Der skal også laves riller i nogle af sidestykkerne til rumdelere.

Rillerne laves ved at save i flere omgange, til alt træet er væk, og det færdige spor har en bredde på 12 mm, hvilket svarer til krydsfinerpladens tykkelse.

1

Sav riller i siderne (C, D, E, F, H og J) til bundstykker og rumdelere. Rillerne skal have en dybde på 5 mm. Der skal saves riller i flere omgange for at få et 12 mm bredt spor.

2

Den første rille saves 5 mm fra kanten. Det letteste er at indstille afstanden på saven og så save den første rille på alle dele.

3

Sav nu en rille 1,7 cm fra kanten, og fjern træet mellem de to yderste riller i sidestykkerne (C, D, E, F, H og J) ved at save igen og igen, til det er væk alt sammen, og du har et 1,2 cm bredt spor.

4

Når alle rillerne er 12 mm brede, både til bunde og rumdelere, kan du komme i gang med at samle værktøjskassen.

03
Lim delene sammen 3 Trin

Nu skal du i gang med at samle delene. Det gør du med trælim, tvinger og spændebånd.

Der skal lim i alle riller, inden du samler kasserne med bund, en ramme og rumdelere.

Når du har samlet en kasse, skal delene holdes godt sammen, mens limen tørrer. Det kan du gøre med tvinger eller smarte spændebånd, som er rigtig effektive til at holde rundt om ting.

1

Delene samles med trælim. Smør lim i rillerne på sidestykkerne (her H og J) og på hjørnerne ved smigsamlingerne, inden delene sættes på bundpladen (A).

2

Delene presses godt sammen, mens limen tørrer. Her har vi brugt et spændebånd forneden og to lister på hver langside foroven, der presses sammen med tvinger. Listerne sikrer, at der ikke kommer mærker i træet.

3

En enkelt tvinge og spændebånd er nok, når delene til den øverste kasse med den store midterplade limes sammen. Lad limen tørre et døgns tid, inden du fjerner tvinger og spændebånd.

04
Lav forstærkning på hjørnerne 5 Trin

Hjørnerne på alle kasserne skal forstærkes med små listestykker, såkaldte fisk. Rillerne til fiskene laves med en fiskemaskine, også kaldet en lamelfræ-ser. Bruger du en skabelon til rillerne, gør det arbejdet lettere, og du er sikker på, at de kommer til at sidde præcis det samme sted.

I de fræsede riller limes smålistestyk-kerne, også kaldet fisk, fast. Når limen er tør, saves det overskydende træ væk.

1

Sæt fræseskabelonen på hjørnet af kassen, og fræs en rille med en fiskemaskine. Rillen skal fræses 2 cm fra top- og bundkant. Alle hjørner skal have forstærkninger med de små listestykker.

2

Sav listestykkerne ud, så du har til alle rillerne. Du behøver ikke at skære dem af på nøjagtige mål, da det overskydende træ skal saves af senere.

3

Put lim i rillerne, og sæt listestykkerne på plads i alle hjørnerne. Det er nemmest at komme til, når kasserne står på højkant.

4

Bank de små lister på plads i rillerne med en hammer, så du er sikker på, at de kommer helt i bund. Lad nu hjørneforstærkningerne stå og tørre et døgns tid.

5

Listestykkerne på hjørnerne skæres til, så forstærkningerne er helt i niveau med siderne på kassen. En japansav er ideel til opgaven. Slib derefter hjørnerne helt glatte og jævne med slibemaskinen.

05
Montér beslag, og lav et håndtag 6 Trin

Nu skal du i gang med de sidste ting. Der skal sættes lukkebeslag på kasserne, så de nemt kan samles og skilles ad. Under hver kasse skal der også monteres små klodser i hvert hjørne, der holder kasserne på plads, så de står stabilt, når de er stablet oven på hinanden.

På den øverste kasse med den store midterplade skal der sættes et håndtag fast, der består af en rundstok savet over på langs. Håndtaget giver en flot finish og et godt greb på kassen.

1

Montér lukkebeslag på kasserne - to i hver side pr. samling. Markér, hvor de skal placeres, og bor for til skruerne, inden du skruer dem fast.

2

Lav små klodser (L) til kassernes bund. Der skal bores for til montering - sørg for at holde boremaskinen helt lige. Brug evt. en søjleboremaskine. De små klodser holder kasserne på plads, når de stables.

3

Put trælim på bagsiden af klodserne (L), så de både limes og skrues fast til bundpladen (A). Så kan du godt nøjes med en enkelt skrue pr. klods.

4

Skru klodserne (L) fast i hjørnerne, når du har placeret dem korrekt - en smule fra kassens kant. Det gør du nemt ved fx at placere et stykke pap mellem kant og klods.

5

Lim håndtaget (M) fast på det store midterstykke (B) på den øverste kasse, så kassen bliver behagelig at holde i hånden.

6

Slib håndtaget (M), så der ikke er små splinter, og mærk efter, om der er andre steder, der lige skal have en tur med slibemaskinen nu, hvor du er i gang.

Materialer

Krydsfinerplade, 12 mm:

  • 3 bundplader (A), 23,6 x 40,6 cm
  • 1 midterplade (B), 24,3 x 40,6 cm
  • 2 langsider (C), 14 x 42 cm
  • 2 endestykker (D), 14 x 25 cm
  • 2 langsider (E), 12 x 42 cm
  • 2 endestykker (F), 12 x 25 cm
  • 1 midterstykke (G), 12 x 40,6 cm
  • 2 langsider (H), 10 x 42 cm
  • 2 endestykker (J), 10 x 25 cm
  • 3 midterstykker (K), 10 x 23,6 cm
  • 8 hjørneklodser (L), 5 x 5 cm

Rundstok, 28 mm (savet på langs):

  • Håndtag (M), 10 cm

Desuden:

  • Fisk, saves ud af 2-mm-plade
  • Trælim
  • 8 lukkebeslag inkl. skruer
  • Skruer, 3,5 x 20 mm

Specialværktøj

  • Bordrundsav
  • Fiskemaskine
  • Spændebånd
  • Forstnerbor, 40 mm
  • Japansav

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Ca. 600 kr.

Sværhedsgrad

Det kræver præcision, for at du nemt kan samle kasserne.

Tegning

3D-model

3D-model

Værktøjskasse i 3 moduler

Værktøjskassen består af tre kasser i alt, der alle har forskellige højder.

Åbn 3D-model

3D-model

Forhøjet midterplade

Midterpladen er forhøjet, så den både fungerer som rumdeler og håndtag.

Åbn 3D-model

3D-model

Stabile samlinger

Under de to øverste kasser skal der placeres klodser i hvert hjørne. De stikker lidt ned i kassen under og sikrer, at kasserne står stabilt.

Åbn 3D-model

3D-model

Lukkebeslag låser de tre kasser

Kasserne samles med lukkebeslag, så det er meget nemt at til- og frakoble.

Åbn 3D-model

3D-model

Smarte rum-inddelinger

Rummene placeres med individuelle afstande.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

TIPS: Brug bagepapir, når du limer

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Let tryk på excentersliberen

Tips & Tricks

Byg en skabelon til hjørnerne

Det kan godt betale sig at bygge en skabelon, som du kan bruge, når du skal fræse riller til de forstærkninger, der skal være på hjørnerne af kasserne.

Skabelonen består af en plade, hvor der er limet to stykker træ fast i den ene side ved siden af hinanden. De to stykker træ er skåret til med 45-graderssnit i enderne, så de passer på et hjørne. På bagsiden laves et spor, som du kan fræse rillerne efter, så de alle placeres i samme afstand fra kanten.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj