1. Fejl i opmåling
Overraskende mange døre og vinduer viser sig ikke at passe i de huller, de er bestilt til. Det skyldes simpelthen fejlopmåling.
Husk, at karmen skal være 2,5-3 cm kortere end murhullet på hver led. Så er der plads til en fuge på 1,2-1,5 cm hele vejen rundt. Du skal altså måle murhullet og så trække 2,5-3 cm fra på hver led.
Og så skal du ikke nøjes med at måle ét sted på hver led. Mål tre forskellige steder, og brug det mindste mål som udgangspunkt. For er murhullet fx 1 cm smallere foroven end forneden, får du ikke plads til isolering og fuge, hvis karmen passer til det bredeste sted.
3. Forkert karmbredde
Karmens bredde skal passe til muren – ellers skal du lave tilsætninger af lister eller i værste fald skære en for bred karm til. Så læg mærke til, hvilken bredde karmen kan fås i.
Har du skæve mål, kan du flere steder bestille karme med specialmål. Eller du kan købe en såkaldt flexkarm, du selv kan justere.
5. For lidt isolering
Lad være med at spare på isoleringen. Mellemrummet mellem karm og mur skal fyldes ud med mineraluld. Du kan købe ruller, der er lavet til præcis dette formål, eller blot selv skære tynde strimler.
Lad være med at presse så meget, at du komprimerer mineralulden; det er luften i materialet, der isolerer.
7. Kludder i rækkefølgen
Det er langtfra ligegyldigt, hvilken rækkefølge du monterer skruerne i. Når bundstykket er klodset op i vater, starter du med at sætte hængselsiden i lod og skrue den fast.
Så sætter du døren på hængslerne, skruer anslagssiden fast og sikrer dig, at der er ens luft mellem dør og karm i hele anslagssiden.
8. Ingen understøtning
Der skal så meget opklodsning (fx afstandsbrikker) under bundstykket (dørtrinnet), at det ikke giver sig, når man træder på det. Ellers vil det knirke.
9. Skæv opklodsning
Bundstykket (dørtrinnet) skal klodses op, så det er helt i vater. Ellers kommer du skævt fra start, og så bliver karmen aldrig lige.