Døre

Uanset om du skal skifte eller renovere hoveddøren, terrassedøren eller den indvendige dør, så er du landet det rigtige sted. Her finder du masser af byggevejledninger og hjælp til at planlægge arbejdet. Og du får også håndværkertips, gode råd og vejledning til alt fra det slidte dørtrin og montering af gerigter til nybygning af skydedøre.

Alle artikler

Døre

Intet hus og ingen lejlighed uden døre. Døre findes i et utal af varianter; tykke døre, tynde døre, tunge døre, branddøre, skydedøre, hoveddøre, terrassedøre og badeværelsesdøre. Der findes indvendige døre og udvendige døre. Hver dør er konstrueret til et bestemt formål, og det er derfor vigtigt, at vælge den rigtige dør til det rigtige formål. Det kan du læse mere om her på siden.

Se også alle vores artikler om dørtrin

Indvendige døre

Uanset om du bor i hus eller lejlighed, har du med meget stor sandsynlighed en del indvendige døre. En indvendig dørs funktion er, at adskille et rum fra et andet. Det kan være en dør ind til børneværelset, en dør ud til køkkenet, en skydedør eller en badeværelsesdør. Indvendige døre er typisk lettere end udvendige døre, da de ikke skal isolere og holde kulden ude. Indvendige døre findes i et utal af udgaver lige fra massive trædøre til ultralette løsninger, som minder mere om pap end om træ.

Se, hvordan du gør din dør lydtæt med denne artikel: Lydisolering af dør

Udvendige døre

Udvendige døre har to primære formål. Det første er at holde hjemmet sikkert og trygt. Det andet formål er at holde kulden ude, hvilket kræver at døren er isoleret og holder helt tæt. Når du vælger en udvendig dør, skal du derfor tage stilling til hvilket materiale, den skal være lavet af, om der skal være ruder i døren og eventuelt hvor ruderne skal placeres. Du skal desuden huske, at døren skal være udstyret med en godkendt lås.

LÆS OGSÅ: Sådan afmonterer du et gammel dørhåndtag

Dobbeltdøre

En dobbeltdør kan bl.a. bruges som terrassedør eller som en indvendig dør mellem stue og spisestue. Fordelen ved en dobbeltdør er, at den giver et stort lysindfald, samtidig med, at den kan lukke af for eksempelvis lyd og kulde.

Hvis du vil spare plads i rummet, kan du overveje at montere en skydedør.

LÆS OGSÅ: Indbygget skydedør i væg

Hjemmelavet dør

Der findes mange hjemmelavede døre i de danske hjem – og med god grund. Dørhuller varierer ofte i størrelse, og så kan det være praktisk at bygge sin egen dør. En hjemmelavet dør består nemlig ikke af meget andet end en dørplade, en lås, et håndtag og et par hængsler. Har du ikke mod på at bygge din egen dør, kan du dog stadig reparere og vedligeholde dine eksisterende døre uden at være den fødte snedker.

Redaktionen anbefaler: Tætningslister til døre