Få mere lys i stuen med nye terrassedøre

Stuen i det gamle hus var mørk og lukket, så vi har fjernet 70’er karnappen og forbundet stuen til lyset og haven ved at sætte nye terrassedøre med store glasfelter i istedet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
12.000 kroner

Et sæt nye terrassedøre med store glasfelter giver en masse lys i stuen, som virker større end den er.

Intro

I denne vejledning skiller vi en gammel karnap ad og erstatter den med nye terrassedøre, der sikrer maksimalt lysindfald gennem tre store glasfelter.

Vi går roligt til værks og viser dig først, hvordan vi fjerner karnappen skånsomt uden at skade huset eller svine udnødvendigt meget. På den måde sikrer vi, at vi kan nå arbejdet på en lang dag, og vi slipper for at sprede træspåner og gammel mineraluld i hele huset.

Selvom vi har bestilt døren på mål viser murhullet sig at være en smule for stort, så vi tilpasser ånbingen med træ og viser dig desuden, hvordan vi retter gulvet til, før vi installerer de nye terrassedøre i facaden.

Dette er en principel vejledning, som ikke kan overføres 1:1 til alle huse.

Ud med karnappen

Huset er født med en ægte 70’er-karnap i træ med vinduer i såvel klart som farvet glas i blyindfatning. Selvom karnappen har sin tilbageskuende charme, som skriger på sukkulentplanter og Rød Tuborg, så må karnappen lade livet, i forbindelse med at huset alligevel også skal isoleres udefra og opdateres indvendigt.

Fordelene ved at fjerne karnappen og bytte den ud med en stor trefags terrassedør er ikke kun æstetiske. Døren har et større totalt glasfelt end karnappen, og det betyder mere lys i stuen og en direkte udgang til haven. Begge dele er med til at gøre stuen mere rummelig og åben.

Selvom karnappen primært er af glas, så begrænser den lysindfaldet til stuen.

Vejledning

01
Karnappen skilles ad indefra 3 Trin

Før vi kan sætte de nye døre i huset, skal den gamle karnap væk, og selvom det kan være fristende at gå hårdt til værks, så skiller vi karnappen stille og roligt ad. På den måde undgår vi, at der sker skader på resten af huset.

Arbejdet starter indenfor, hvor vi først fjerner bundpladen under vinduet og derpå inddækningen, hvor karnappen møder resten af huset. På den måde får vi adgang til isoleringsmaterialet, som vi fjerner roligt, så det ikke spreder sig i resten af huset.

1

Først fjerner vi bundstykket, som er lavet af marmor. Pladerne er limet fast med montagelim, så de skæres forsigtigt fri med en hobbykniv og løftes derpå væk i hele stykker.

2

Lister og inddækninger fjernes som det næste. Vi tager os god tid og sørger for, at vi ikke skader den del af bygningen, der skal blive stående, unødvendigt ved at lirke inddækningen af frem for at rive den fri.

3

Vi fjerner isoleringsmaterialet. Når lister og inddækninger er fjernet, kan vi fjerne isoleringsmaterialet fra tagudhænget og under vinduespartierne uden besvær. Arbejdet foregår med maske og handsker.

02
Karnappen skilles ad udefra 7 Trin

Karnappen er tømt for isoleringsmateriale og beklædningslister indefra, så vi rykker udenfor, hvor vi fjerner de gående rammer fra de to sidevinduer. Bagefter skærer vi det store vinduesparti fri med en bajonetsav og fjerner det i et stykke. Derefter er det en smal sag at skille resten af karnappen ad.

Til sidst er der kun en smule gulv tilbage, som lå i karnappen. Stumpen skæres væk. Savsporet skal ligge, hvor forkanten af den nye dørramme forventes at skulle stå.

1

Vi går udenfor og begynder med at løfte de gående vinduesrammer af deres hængsler som det første.

2

Den faste vinduesramme skæres fri. Vi bruger en bajonetsav til at frigøre vinduet. Der skæres 15 cm under vinduet skråt op nedefra, så glasfeltet nemt kan løftes ud.

3

Vinduet fjernes sammen med rammen. På den måde er det nemt at håndtere det tunge glas, som er bekyttet mod stød. Vinduet løftes ud med bunden først og fjernes på en møbelhund.

4

Vi markerer, hvor døren skal stå. Den smule gulv, der lå i karnappen, skal skæres til, så det passer med forkanten af den nye terrassedør.

5

Vi bruger en stiksav til at skære gulvet over på langs, men du kunne også bruge en dyksav. Det vigtigste er, at du indstiller højden, så du ikke støder på et hårdt underlag.

6

Vi fjerner det overskydende stykke gulv. Det er også nødvendigt at fjerne overskydende undergulv, som måske ligger tilbage. Vær opmærksom på, at du ikke destabiliserer det resterende gulv.

Glasset fjernes med rammen

Glasruderne fra den gamle karnap er store og ret tunge. For at kunne fjerne dem nemt og uden risiko for, at de går i stykker, bliver de skilt ad med rammen intakt og skubbet væk på en møbelhund.

03
Dørhullet klargøres 7 Trin

Vi er næsten klar til at sætte det nye dørparti i, men før vi kan gå i gang, skal gulvet understøttes langs kanten, hvor saven netop har kørt. Vi bruger kiler og klodser til at afstive under gulvet, som selvfølgelig sættes i vater, og så skruer vi det fast til underlaget.

I dette tilfælde er væggen i den ene side lidt ujævn, og murhullet er en smule større end forventet, så vi monterer en trykket lægte i toppen samt på den ujævne side, så hullet passer til døren.

1

Gulvet understøttes med et bræt, som vi skubber ind under parkettet, og vi samler gulv og bræt med seks skruer på langs af åbningen.

2

Vi retter gulvet op med kiler, så det ligger i vater på tværs af døråbningen. Kilerne skubbes ind mellem fundamentet og undergulvet, så det løfter under det bræt, vi har skubbet ind.

3

Bagefter retter vi gulvet op med kiler på langs af åbningen. Gulvet skal være i vater i begge retninger, så vi finjusterer så vidt muligt de kiler, der allerede er skubbet ind.

4

Vi fikserer gulvet med seks 10 mm karmdyvler, som vi banker ned i fundamentet. Dyvlerne sættes i forborede huller og slås i med en hammer, så kraven på dyvlen ligger plant med oversiden af gulvet. Derefter skrues dyvlen på plads for resten.

5

For at sikre en passende fuge under karmen skruer vi 10 mm tykke plastklodser fast oven på gulvet, hvor de lodrette karmdele kommer til at stå, og under bundstykkerne.

6

Murhullet er lidt for bredt. I forbindelse med nedbrydningen har vi opdaget, at døren er godt 7,5 cm for lille. Derfor reducerer vi åbningen ved at skrue en 7,5 x 7,5 cm stolpe fast i døråbningen.

7

Vi vælger højre side af murhullet og skruer stolpen fast med karmskruer. Vi har valgt højre side, fordi murhullet er en smule ujævnt, så vi slår to fluer med et smæk og retter op med stolpen.

04
Dørene sættes i 7 Trin

Til sidst sætter vi dørene i. Vi har forberedt os grundigt, så selve installationen er nemt klaret. Vi sikrer os, at alt er i lod og vater, og sætter dørpartiet fast med lange karmskruer. Vi fikserer først rammen i toppen med to skruer, som vi ikke overspænder. Bagefter justerer vi dørene på plads i hængselsiden og spænder dem fast. Når det er klaret, justeres resten af dørpartiet på plads og skrues fast.

1

Dørpartiet løftes på plads uden de to gående døre. Det kræver to mand at bakse rammen på plads på afstandsklodserne, der er skruet fast i gulvet. Vi bruger luftpuder til at justere partiet med.

2

Partiet rettes nogenlunde ind og fikseres foreløbigt ved at banke en kile ind i fugen foroven i begge sider. Derefter retter vi alt ind og tjekker, at bundkarmen ligger helt præcist, og at rammen står i lod.

3

Vi tjekker, at vinklerne er rette, ved at måle diagonalerne fra hjørne til hjørne. Du kan bruge en tommestok til opgaven. Her bruger vi to lister, der skubbes ud i hjørnerne og trykkes sammen.

4

Vi fikserer karmen i mur og træ med 8 cm karmskruer. Arbejdet udføres i faser, så vi kan justere. I bundkarmen sætter vi en karmskrue i hver side. I sidekarmene starter vi med en skrue, og toppen får to skruer.

5

Nu løfter vi dørene på plads. Vi kontrollerer, at dørene går, som de skal. De skal lukke samtidig i begge ender, og der skal være lige meget luft omkring dem i top og bund - ellers justeres der med tryk fra luftpuderne og de skruer, der allerede er sat i.

6

Vi skruer dørpartiet helt fast med 8 cm karmskruer, og der sættes skruer nær alle hængsler. Hvis skruerne trækker karmen ind mod muren, kiler vi ud under karmen. Toppen og bunden af karmen fæstnes med mindst en skrue på hver side af de lodrette dele.

7

Til sidst tjekker vi endnu en gang, at døren fungerer. Der er ingen grund til at afslutte med isolering, fugebånd og fuge, før vi er sikre på, at alt virker, som det skal.

Materialer

  • Et dørparti
  • Evt. træ til at justere dørhullet
  • Karmskruer

Tidsforbrug

En lang arbejdsdag (to mand).

Pris

Ca. 10.000-12.000 kr.

Sværhedsgrad

Det hårde arbejde består i at skille den gamle karnap ad. Døren er nem at sætte i, hvis du mestrer dit vaterpas og murbor.

Video

Sådan bruger du bajonetsaven

Saven har masser af kræfter og er uovertruffen til nedrivningsarbejde og andre grove opgaver. Forsynet med den rigtige klinge gnaver den sig ubesværet gennem alt fra træ og jern til tegl og beton. I denne video kan du se alle klingerne, og lære hvordan du bruger saven optimalt.

Tips & Tricks

Køb døren på mål, så sparer du tid

Der er ingen grund til at køre i byggemarkedet for at købe en standarddør, som kun næsten passer i murhullet, for så at bruge tid på at tilpasse hullet, før døren monteres. Det er besværligt og tager tid. Døre og vinduer kan i dag bestilles på internettet og leveres til kantstenen.

Der er selvfølgelig længere leveringstid på bestillingsvaren end på et vindue, du selv henter i et byggemarked. Til gengæld for den længere ventetid får du ofte en god pris på et skræddersyet produkt.

Du kan som regel også selv beslutte en hel del andre detaljer, fx hvilke materialer karmen skal laves i, hvor mange lag glas der skal være i ruderne, eller om der skal være indbygget spalteventiler.

Sådan måler du op

Når du skal bestille vinduer, skal du huske at tage udgangspunkt i hulmål, dvs. størrelsen på muråbningen. Derefter kan du selv beregne karmmålene. Du finder dit nye karmmål ved at måle hullet og trække 1,5 cm fra i hver side - disse bruges til fugen rundt om partiet.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...