Flotte døre på 2 dage

En god sprøjtepistol, den rigtige maling og system i arbejdet, så kan du male alle husets døre på en enkelt weekend.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
150 kroner

Intro

Det er rigtig smart at sætte sine gamle døre i stand og male dem i stedet for at skifte dem ud. Ikke alene er det billigere, men du slipper også for at skifte karmen, når det viser sig umuligt at finde en ny dør, der passer på den gamle karm og dens hængsler. Dermed slipper du også for at skulle genopbygge væggen, når det viser sig, at indfatninger og karme er vokset sammen med omgivelserne.

Samtidig bevarer du de gamle karme og hængsler, der ofte klæder huset bedst – også når vi som her skifter fra mørk finer til rene, hvide flader. Vi maler alle husets døre på to dage, selv om vi bruger sprøjtepistol og derfor må løfte dørene af og dække et område af stuen af til arbejdet. Da dørene er glatte, kunne vi måske have klaret det lige så hurtigt med rulle og ladet dem hænge, mens vi malede dem – men dørene bliver altså lige en tand flottere med sprøjtepistolen.

Vejledning

01
Gør dørene klar 5 Trin

Vask dørene grundigt, mens de hænger på plads. Før du løfter dørene af deres hængsler, kan du også fjerne håndtag og låsekasse og sikre dig, at dørene åbner og lukker uden at gå på karmen, og at der er så meget luft mellem døren og karmen, at der er plads til den nye maling.

Ret døren med en hængselbukker eller andet, hvis det er nødvendigt.

Ældre døre er ofte mærket op med samme nummer på dør og karm. Er dine døre ikke det, bør du selv mærke dem og karmene, så du ikke får byttet om på dørene, når de hænges tilbage på plads.

1

Start med at afmontere håndtag, rosetter og låsekasse. Håndtaget på den ene side af døren løsnes og trækkes ud. Herefter kan det andet håndtag og hele låsekassen afmonteres.

2

Dørbladet kan normalt rettes ind på plads ved at bukke hængslerne en smule, hvis døren sidder skævt. Det gør du pænt og sikkert med hængsel bukkeren, som fås i byggemarkedet. Den sættes ned over hængslet, som så vrides, til dørbladet passer.

3

Vask dørene grundigt, mens de sidder på hængslerne. Dørene gøres rene med en blanding af vand og grund-eller malerens. Normalt i forholdet 1:5, men følg vejledningen på emballagen. Skyl efter med rent vand.

4

Mærk dørene op med et nummer. Du kan gå de gamle snedkere i bedene og stemme romertal ind i toppen eller bagkanten af dørbladet - og i falsen på karmen i hængselsiden. Så kan du let se, hvor døren skal hænge, når den er malet.

5

Hængslerne skrues af dørbladet, hvis den øverste del af hængslerne ikke skal males sammen med døren. Løft døren ned, før du skruer dem helt løse. TIPS: For ikke at bytte om på de løse dele af hængslerne hænger du dem på karmdelen.

02
En helt glat bund 3 Trin

Forarbejdet er afgørende for det endelige resultat, når du maler. Er der huller eller revner i døren fra start, får nok så mange lag maling dem ikke til at forsvinde.

Alle små huller, sprækker, hak og fordybninger fylder du op med letvægtsfiller, snedkerispartelmasse eller anden hurtigtørrende spartelmasse, der er til at slibe på - altså ikke blød akrylfuge. Større huller og hak klares med en tokomponent reparationsmasse som “Kemisk træ” fra Plastic Padding. Den tørrer på få minutter, selv i tykke lag, og så kan du hurtigt komme i gang med at slibe.

1

Tryk lidt spartelmasse grundigt ned i alle huller og revner med en stiv spartel. Sørg for, at reparationen er fyldt helt op uden lufthuller. Overskydende masse trækkes af med kanten af spartlen. Større lunker fyldes med en bred spartel.

2

Dybe og store huller og ødelagte hjørner og kanter bygges op med en tokomponent reparationsmasse. TIPS: Massen hærder hurtigt, så du skal kun blande masse til én reparation ad gangen. Og du kan godt arbejde i flere lag.

3

Hele døren slibes jævn og glat. Start med at slibe de store reparationer med korn 60-80, og slib så hele fladen med slibeskiver i kornstørrelse 120-180. Døren skal være helt jævn og ensartet mat. Kanter og eventuelle hængsler sliber du i hånden.

03
Dørene rulles først 5 Trin

Uanset om dine døre er malet, lakeret eller måske oliebehandlet, begynder du selve malerarbejdet med at grundmale.

Grundingen sikrer en ensartet bund og en god vedhæftning, når du skal til at sprøjtemale med slutmaling.

Og så afslører grundmalingens hvide overflade de sidste småfejl, som spartles, før du sliber grundmalingen let.

Vi ruller grunderen på - det er det hurtigste på vores glatte døre. Hvis din grunder kan fortyndes, kan du godt sprøjte den på, og det er det hurtigste ved fyldingsdøre, men nogle grundmalinger må ikke fortyndes, og dem må du påføre med rulle og pensel.

1

Det værste støv børstes af med en kost, og resten fjernes med en fugtig klud. Når dørene er klar til grundmalingen, stiller du dem op ad en væg. De to fødder holder afstand til gulvet, og den lille brik på den øverste skrue holder afstand til væggen.

2

Start med kanterne og fladerne omkring hængslerne, hvis du ikke har afmonteret dem. Kanterne males med pensel eller rulle. Pas på, du ikke kommer så meget grunder på rullen, at der opstår en bule af maling ned langs kanterne.

3

Fladerne males med en korthåret, bred rulle. Grunderen påføres i et godt og fyldigt lag, så den fylder struktur i døren op og flyder godt sammen uden at løbe. Er dørene mørke, skal de sikkert grundmales to gange, før de får en ensartet overf ade.

4

Kig igen efter småhuller, og luk dem med spartelmasse - den hvide grundmaling får selv de mindste sprækker og huller til at stå tydeligt frem. For at holde gang i arbejdet er det igen vigtigt, at du bruger en spartelmasse, der tørrer hurtigt.

5

Overfladen slibes let, når det sidste lag grunder er tørt. Du finder nemt en grundmaling, der tørrer så hurtigt, at første dør er tør, før alle døre er grundet. Slib med klods og korn 150-180. Til sidst børster du støvet af og slutter af med en fugtig klud.

04
Malingen tyndes op 3 Trin

Langt de fleste malinger kan fortyndes, så de kan bruges i en sprøjtepistol, men du må selv sikre den rette konsistens.

Malingen skal være ret tynd, og den rigtige tykkelse, eller viskositet, som det hedder, er afgørende for resultatet. Er malingen for tyk, vil dine døre nemt få “appelsinhud”, og er malingen for tynd, er der stor risiko for, at den løber.

Heldigvis er det ret enkelt at fortynde malingen. Til det bruges en viskositetsmåler, som i al sin enkelhed er en lille “kop” med et hul i bunden og et langt håndtag. Du dypper koppen i din maling og løfter den op og ser, hvor længe malingen er om at løbe ud ad hullet. Tager det for lang tid, skal den være tyndere.

1

Malingen blandes op med rent vand. Som tommelf ngerregel skal der blandes ekstra 10 procent vand i malingen, men det er meget forskelligt fra maling til maling. Kom lidt i ad gangen, og mål hver gang med den lille viskositetsmåler.

2

Viskositetsmåleren sænkes ned i malingen og løftes op igen - og så ser du, hvor lang tid det tager for malingen at løbe gennem hullet i bunden. På pistolens papirer kan du se, hvor lang tid det bør tage. Varer det for længe, tilsættes mere vand.

3

Tjek malingen og pistolen sammen på et stykke pap e.l. Malingen skal lægge sig i et jævnt lag uden klatter og løbe pænt sammen i løbet af 10-20 sekunder. Juster mængden af luft og maling i pistolen, til det ser rigtigt ud.

05
Sprøjtemal dørene 4 Trin

Når du maler med sprøjtepistol, bruger du tyndere maling end normalt. Det betyder, at den løber godt sammen og giver en ensartet overflade - men den kommer også let til at løbe. Derfor er det nødvendigt at sprøjte i flere tynde lag og lade malingen sætte sig ind imellem.

Sprøjtepistolen skal ikke svinges og vippes op og ned, men holdes vandret og med retningen mod samme “verdenshjørne” hele tiden, mens du uden at standse op fører den i enten lodrette eller vandrette baner hen forbi fladen, hele tiden i samme afstand. På den måde, og kun på den måde, lægger du et ganske tyndt, ensartet lag over hele fladen.

1

Start med at sprøjte dørens kanter i begge sider. Her i starten bør du skrue godt ned for malingen og rigeligt op for luften i pistolen, dels for at få styr på den, dels fordi du let sprøjter for meget maling på de smalle kanter.

2

Fladerne sprøjtemales med lange rolige bevægelser. Skift mellem lodrette og vandrette baner for hvert lag. Stop i tide, selv om farven ikke dækker. Begynder malingen at løbe, skal du starte forfra med at slibe.

3

Når du har malet kanterne og den ene side, vender du døren ved at holde i skruen i toppen og vippe døren frem og tilbage på de to skruer i bunden. Det lyder svært, men holder du hele tiden døren lige i nærheden af ligevægt, er det nemt at styre.

4

Dørene males i flere omgange. Hver Dørene males i flere omgange. gang skal de nå at blive maletørre, men det går hurtigt med de meget tynde lag maling. Vær ekstra opmærksom på, at sidste lag ligger i et tyndt, men helt dækkende, lag, som løber sammen til en ensartet overf ade.

Materialer

• Grundmaling
• Slutmaling
• Tokomponent spartelmasse
• Snedkerispartelmasse
• Slibepapir til excentersliber
• Grundrens

Specialværktøj
• Lavtrykssprøjtepistol
• Slibebræt
• Viskositetsmåler

Viskositetsmåleren fortæller, hvornår din maling passer til sprøjtepistolen.

Tidsforbrug

Færdig på en weekend

Pris

Materialerne koster cirka 150 kroner pr. dør

Video

TIPS: "Arbejdsbord" til to-komponente masser

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Tips & Tricks

Giv dørene fødder

Tre skruer og en stump liste gør det nemt at male døren på begge sider.

Vi vinder masser af tid ved at kunne male vores døre på begge sider uden at skulle vente, til den første side er tør. Og det gør vi muligt med noget så enkelt som tre skruer og en kort liste.

De to første skruer sætter vi som fødder i bunden af døren. De betyder i første omgang, at vi kan male helt ned. Men det rigtig smarte er, at vi med en tredje skrue i overkanten af døren forbløf ende let kan vippe døren rundt på de to ben, så vi kan flytte på den og svinge den rundt. Og ved at sætte skruen foroven gennem en kort liste opnår vi, at døren kan stå op ad en væg.

Læg dørbladet op på et par bukke, og sæt to stk. 4,5 x 80 mm skruer i bunden som ben at stå på.

Før den tredje skrue sættes i dørens overkant, skrues den ind gennem den korte liste, der skal fungere som støtte, når døren stilles op ad væggen.

Når du har malet den ene side af døren, tager du fat i skruen foroven og trækker døren ud, til den er i ligevægt - nu kan du let flytte den rundt på dens små ben ved at holde i skruen.

Lad støvet falde

Start søndag morgen med en grundig rengøring.

I løbet af natten har støvet fra lørdagens slibearbejde lagt sig, så du nu kan få det væk med støvsugeren. Hvis dørene står i det rum, som du har slebet i, tørrer du dem af en gang til, inden du starter sprøjtepistolen. Find en væg, du kan sprøjtemale op ad, og dæk både væg og gulv i området af med pap eller filt.

Afdæknings-pappet føjes sammen med malertape.

Støvsug gulv og vægge, så du ikke hvirvler støv op, der kan sætte sig i den våde maling.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...