Intro
Vejledning
Vask dørene grundigt, mens de hænger på plads. Før du løfter dørene af deres hængsler, kan du også fjerne håndtag og låsekasse og sikre dig, at dørene åbner og lukker uden at gå på karmen, og at der er så meget luft mellem døren og karmen, at der er plads til den nye maling.
Ret døren med en hængselbukker eller andet, hvis det er nødvendigt.
Ældre døre er ofte mærket op med samme nummer på dør og karm. Er dine døre ikke det, bør du selv mærke dem og karmene, så du ikke får byttet om på dørene, når de hænges tilbage på plads.
Start med at afmontere håndtag, rosetter og låsekasse. Håndtaget på den ene side af døren løsnes og trækkes ud. Herefter kan det andet håndtag og hele låsekassen afmonteres.
Dørbladet kan normalt rettes ind på plads ved at bukke hængslerne en smule, hvis døren sidder skævt. Det gør du pænt og sikkert med hængsel bukkeren, som fås i byggemarkedet. Den sættes ned over hængslet, som så vrides, til dørbladet passer.
Vask dørene grundigt, mens de sidder på hængslerne. Dørene gøres rene med en blanding af vand og grund-eller malerens. Normalt i forholdet 1:5, men følg vejledningen på emballagen. Skyl efter med rent vand.
Mærk dørene op med et nummer. Du kan gå de gamle snedkere i bedene og stemme romertal ind i toppen eller bagkanten af dørbladet - og i falsen på karmen i hængselsiden. Så kan du let se, hvor døren skal hænge, når den er malet.
Forarbejdet er afgørende for det endelige resultat, når du maler. Er der huller eller revner i døren fra start, får nok så mange lag maling dem ikke til at forsvinde.
Alle små huller, sprækker, hak og fordybninger fylder du op med letvægtsfiller, snedkerispartelmasse eller anden hurtigtørrende spartelmasse, der er til at slibe på - altså ikke blød akrylfuge. Større huller og hak klares med en tokomponent reparationsmasse som “Kemisk træ” fra Plastic Padding. Den tørrer på få minutter, selv i tykke lag, og så kan du hurtigt komme i gang med at slibe.
Tryk lidt spartelmasse grundigt ned i alle huller og revner med en stiv spartel. Sørg for, at reparationen er fyldt helt op uden lufthuller. Overskydende masse trækkes af med kanten af spartlen. Større lunker fyldes med en bred spartel.
Dybe og store huller og ødelagte hjørner og kanter bygges op med en tokomponent reparationsmasse. TIPS: Massen hærder hurtigt, så du skal kun blande masse til én reparation ad gangen. Og du kan godt arbejde i flere lag.
Uanset om dine døre er malet, lakeret eller måske oliebehandlet, begynder du selve malerarbejdet med at grundmale.
Grundingen sikrer en ensartet bund og en god vedhæftning, når du skal til at sprøjtemale med slutmaling.
Og så afslører grundmalingens hvide overflade de sidste småfejl, som spartles, før du sliber grundmalingen let.
Vi ruller grunderen på - det er det hurtigste på vores glatte døre. Hvis din grunder kan fortyndes, kan du godt sprøjte den på, og det er det hurtigste ved fyldingsdøre, men nogle grundmalinger må ikke fortyndes, og dem må du påføre med rulle og pensel.
Det værste støv børstes af med en kost, og resten fjernes med en fugtig klud. Når dørene er klar til grundmalingen, stiller du dem op ad en væg. De to fødder holder afstand til gulvet, og den lille brik på den øverste skrue holder afstand til væggen.
Start med kanterne og fladerne omkring hængslerne, hvis du ikke har afmonteret dem. Kanterne males med pensel eller rulle. Pas på, du ikke kommer så meget grunder på rullen, at der opstår en bule af maling ned langs kanterne.
Fladerne males med en korthåret, bred rulle. Grunderen påføres i et godt og fyldigt lag, så den fylder struktur i døren op og flyder godt sammen uden at løbe. Er dørene mørke, skal de sikkert grundmales to gange, før de får en ensartet overf ade.
Kig igen efter småhuller, og luk dem med spartelmasse - den hvide grundmaling får selv de mindste sprækker og huller til at stå tydeligt frem. For at holde gang i arbejdet er det igen vigtigt, at du bruger en spartelmasse, der tørrer hurtigt.
Langt de fleste malinger kan fortyndes, så de kan bruges i en sprøjtepistol, men du må selv sikre den rette konsistens.
Malingen skal være ret tynd, og den rigtige tykkelse, eller viskositet, som det hedder, er afgørende for resultatet. Er malingen for tyk, vil dine døre nemt få “appelsinhud”, og er malingen for tynd, er der stor risiko for, at den løber.
Heldigvis er det ret enkelt at fortynde malingen. Til det bruges en viskositetsmåler, som i al sin enkelhed er en lille “kop” med et hul i bunden og et langt håndtag. Du dypper koppen i din maling og løfter den op og ser, hvor længe malingen er om at løbe ud ad hullet. Tager det for lang tid, skal den være tyndere.
Malingen blandes op med rent vand. Som tommelf ngerregel skal der blandes ekstra 10 procent vand i malingen, men det er meget forskelligt fra maling til maling. Kom lidt i ad gangen, og mål hver gang med den lille viskositetsmåler.
Viskositetsmåleren sænkes ned i malingen og løftes op igen - og så ser du, hvor lang tid det tager for malingen at løbe gennem hullet i bunden. På pistolens papirer kan du se, hvor lang tid det bør tage. Varer det for længe, tilsættes mere vand.
Når du maler med sprøjtepistol, bruger du tyndere maling end normalt. Det betyder, at den løber godt sammen og giver en ensartet overflade - men den kommer også let til at løbe. Derfor er det nødvendigt at sprøjte i flere tynde lag og lade malingen sætte sig ind imellem.
Sprøjtepistolen skal ikke svinges og vippes op og ned, men holdes vandret og med retningen mod samme “verdenshjørne” hele tiden, mens du uden at standse op fører den i enten lodrette eller vandrette baner hen forbi fladen, hele tiden i samme afstand. På den måde, og kun på den måde, lægger du et ganske tyndt, ensartet lag over hele fladen.
Start med at sprøjte dørens kanter i begge sider. Her i starten bør du skrue godt ned for malingen og rigeligt op for luften i pistolen, dels for at få styr på den, dels fordi du let sprøjter for meget maling på de smalle kanter.
Fladerne sprøjtemales med lange rolige bevægelser. Skift mellem lodrette og vandrette baner for hvert lag. Stop i tide, selv om farven ikke dækker. Begynder malingen at løbe, skal du starte forfra med at slibe.
Når du har malet kanterne og den ene side, vender du døren ved at holde i skruen i toppen og vippe døren frem og tilbage på de to skruer i bunden. Det lyder svært, men holder du hele tiden døren lige i nærheden af ligevægt, er det nemt at styre.
Materialer
• Grundmaling
• Slutmaling
• Tokomponent spartelmasse
• Snedkerispartelmasse
• Slibepapir til excentersliber
• Grundrens
Specialværktøj
• Lavtrykssprøjtepistol
• Slibebræt
• Viskositetsmåler
Viskositetsmåleren fortæller, hvornår din maling passer til sprøjtepistolen.
Tidsforbrug
Færdig på en weekend
Pris
Materialerne koster cirka 150 kroner pr. dør
Video
Tips & Tricks

Spartelmassen hærder mens du ser på den
Brug en tokomponent reparationsmasse til at reparere større hak og huller i døren med. Dels hærder den stort set lige så hurtigt, som du kan nå at fylde den i hullerne, dels bliver den omtrent så hård som træet, så reparationen og træet slibes sammen.
Har dørene meget olie i overfladen, får du måske brug for mere tid. De renses og slibes ekstra godt, og så begynder du malerarbejdet med en spærregrunder.

En god slibemaskine tjener sig hurtigt hjem
En god excentersliber er alle sine penge værd, når du vil udnytte dine maledage ef ektivt. Skiverne med korn 60-80 tager det grove, og derefter matslibes hele døren med korn 120-180.

Brug maske og undgå træk
Der er ingen farlige opløsningsmidler i vores akrylmaling, og sprøjtepistolen sender meget lidt frit støv rundt i luften. Det kan alligevel være rart at bruge en støvmaske, som tager de små partikler, som uundgåeligt svæver rundt i luften. Luk vinduerne, så du undgår træk.

Sprøjtepistolen kan både skyde lodret og vandret
Ved at dreje dysen på din sprøjtepistol kan du skifte mellem en lodret fane, som bruges, når du flytter pistolen fra side til side, og en vandret fane, som du bruger, når du fører pistolen op og ned. Men pas på: Når dysen vender lodret, bliver fanen vandret, og omvendt.
Lad døren stå et par dage
Selv om malingen er overf adetør på et par timer, og du kan nå at male dørene flere gange på en enkelt dag, er det en god idé at lade dem stå og blive rigtigt gennemtørre, før du begynder at tage fat i dem, sætte hængsler og beslag på dem og hænge dem tilbage på plads.
Giv dørene fødder
Tre skruer og en stump liste gør det nemt at male døren på begge sider.
Vi vinder masser af tid ved at kunne male vores døre på begge sider uden at skulle vente, til den første side er tør. Og det gør vi muligt med noget så enkelt som tre skruer og en kort liste.
De to første skruer sætter vi som fødder i bunden af døren. De betyder i første omgang, at vi kan male helt ned. Men det rigtig smarte er, at vi med en tredje skrue i overkanten af døren forbløf ende let kan vippe døren rundt på de to ben, så vi kan flytte på den og svinge den rundt. Og ved at sætte skruen foroven gennem en kort liste opnår vi, at døren kan stå op ad en væg.
Lad støvet falde
Start søndag morgen med en grundig rengøring.
I løbet af natten har støvet fra lørdagens slibearbejde lagt sig, så du nu kan få det væk med støvsugeren. Hvis dørene står i det rum, som du har slebet i, tørrer du dem af en gang til, inden du starter sprøjtepistolen. Find en væg, du kan sprøjtemale op ad, og dæk både væg og gulv i området af med pap eller filt.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


