Ny døråbning - helt sikkert

Det kræver muligvis lidt mod at slå hul i væggen for at sætte en ny dør i, men med lidt omtanke og guiden her i hånden kan du roligt gå i gang. Det er helt sikkert.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
7.000 kroner

Intro

Det er ikke altid, at dørene sidder præcis der, hvor vi har mest brug for dem. Men det betyder ikke, at vi blot må leve med tingenes tilstand. Døre kan blændes, og nye kan etableres.

Her sætter vi en dør i en muret væg. Det kræver en forstærkning, så murstenene over døren ikke falder ned. Den traditionelle løsning består af et såkaldt ståltegl: en række mursten, der er støbt omkring kraftige stålstænger.

Men her forlænger vi i stedet en eksisterende bjælke med et stykke 45 x 95 mm spærtræ. Inden du kaster dig over et projekt som dette, skal du naturligvis være fuldkommen sikker på, at du ikke svækker husets bærende konstruktioner.

Her kunne vi ved at kombinere mange års erfaring og viden med et kig på loftet se, at det ikke ville volde problemer. Har du ikke selv den fornødne viden om konstruktioner, bør du spørge en ingeniør eller lignende til råds. Resten er blot at følge vejledningen her.

Vejledning

01
Forberedelse 4 Trin

Når du har konsulteret en fagmand og sikret dig, at der ikke er noget til hinder for at lave dørhullet, kan du købe materialer og gå i gang.

Du kan vælge at lægge et ståltegl ind over dørhullet (se boks på næste opslag), men i vores tilfælde stak en træbjælke fra et tilstødende tilmuret dørhul ind over det nye dørhul. Derfor valgte vi at “forlænge” denne træbjælke med en ny af samme dimension.

Første skridt består i at fjerne fodpaneler, mærke op til døren og fjerne eventuelle kabler i væggen (når elektrikeren har afbrudt dem).

1

Bræk fodpanelet af med et koben. Hvis tapetet på væggen skal bevares, skal du forinden skære med en hobbykniv langs overkanten af panelet.

2

Streg dørens placering op på væggen. Husk at regne med 5-10 mm’s sprække under døren og 1-1,5 cm’s sprække i siderne og over døren, så der bliver plads til isolering og fuge.

3

Undersøg væggen for kabler. Med en multisøger kan du mærke op, hvor der er kabler, rør m.v. i væggen. Her afslørede en afbryder på væggen, der måtte være kabler.

4

Når strømmen er afbrudt, kan kabler og rør hakkes fri og fjernes fra dørhullet, uden risiko for at få stød. Skal du fjerne vandrør, skal vandet naturligvis også afbrydes, inden du går i gang.

02
Hul til bjælken 9 Trin

1

Bank pudsen af en række mursten (et skifte) med en murhammer over dørhullet. Her møder vi bjælkeenden fra et tilstødende, tilmuret dørhul.

2

Skær i de lodrette streger med en kraftig vinkelsliber med min. 180 mm diamantskæreskive. Skær også vandret i fugerne over og under den fritlagte række mursten over dørhullet.

3

Bor en række huller igennem snittet langs dørhullet. Bor i fugerne mellem murstenene, så du nu kan strege dørhullet op på den anden side og skære med vinkelsliberen der.

4

Bank forsigtigt stenene over dørhullet løs. Fjern dem sten for sten. Hvis du banker voldsomt, risikerer du, at flere sten løsner sig. Når stenene er ude, skal du rense hullets bund for mørtel.

5

Skær et stykke 45 x 95 mm bjælke til. Kom PU-lim på enderne, placer det i sprækken, og gør det fast til den eksisterende bjælke med 5 x 100 mm skruer. Lad limen virke en times tid.

6

Bank nu en kile ind over bjælken. Efter en times tid er limen ekspanderet og hærdet nok til, at du kan banke en kile ind over bjælken. Derved forspænder du bjælken, så den senere vil presse opad.

7

Børst al løs puds væk. For at sikre vedhæftningen af mørtlen skal hullet være rent. Brug eventuelt en støvsuger. Med en pensel dyppet i vand fugter du fladerne på murstenene.

8

Læg en klat mørtel på et pudsebræt. Pres det ind i fugen fra begge sider med en smal fugeske. Evt. løsnede mursten mures også fast igen. Lad mørtlen sætte sig en times tid.

9

Bank nu murværket i dørhullet ned med en mukkert. Sørg for at lægge en masonitplade eller noget kraftigt pap på gulvet, så du ikke skader gulvet.

03
Døren sættes i 5 Trin

Når murværket er banket ud og siderne af dørhullet er nogenlunde lige, kan karmen sættes på plads.

Det er nemt og hurtigt at sætte en moderne dør i. Den er helt fleksibel og kan vendes, som du ønsker.

Karmen skruer vi her fast med karmankerskruer, der er så stabile, at du ikke behøver at have kiler mellem karm og murværk. Start med at rette karmens hængselside op, og gør den side fast, inden du sætter døren i, juster, hvis det er nødvendigt, og gentag proceduren i låsesiden. Med fire skruer i hver side kommer karmen til at sidde solidt fast.

1

Pensl al murværket med akrylgrunder, inden du sætter døren i. Så er der forberedt til pudsning af væggen efterfølgende. Du kan nemt selv blande den smule grunder, du skal bruge, af en del hvid snedkerlim til ti dele vand.

2

Saml karmen. Den skal blot sættes sammen med 4,5 x 70 mm skruer. Husk at bore for i det hårde dørtrin (bundstykke), ellers risikerer det nemt at flække.

3

Sæt karmen i dørhullet. Læg en træbrik under karmen, og hold karmen fast med en trækile, du banker ind i sprækken over karmen i hængselsiden. Ret siden ind, så den står præcis i lod.

4

Skru 7,5 x 112 mm karmankerskruer gennem karmen og ind i murværket. Du behøver ikke en afstandsklods mellem karm og mur.

5

Sæt døren i karmen. Med kiler justerer du karmen i låsesiden, så der er lige meget luft hele vejen rundt mellem karm og dør. Gør nu karmen fast med karm-ankerskruer i låsesiden.

04
Den sidste finish 6 Trin

Nu handler det kun om kosmetik: Resultatet skulle gerne være, at det ikke kan ses, at der ikke altid har siddet en dør her. Det klarer du med puds og lister.

Når du skal pudse væggen, er det meget nemmere at bruge gipsmørtel end traditionel mørtel. Den hænger bedre fast og svinder ikke, så du kan fylde huller op til 5 cm’s dybde på en gang.

Når pudsen er tørret, kan væggen pudses, tapetseres og males alt efter ønske. Skal du pudse hele væggen eller tapetsere med væv eller tapet, skal du huske forankringsgrunder forinden, så limen ikke bliver suget ind i muren, inden du når at sætte tapetet op.

1

Stop sprækken mellem karm og mur med en mineraluldsstrimmel. Så undgår du træk mellem rummene. Det lydisolerer også lidt.

2

Mærk indfatningernes placering op på væggen. Mål bredden af indfatningerne og træk 1 cm fra. Du har nu overblik over, hvor meget af vægpudsen der bliver synlig.

3

Sæt armeringsnet op, så pudsen sikres mod revnedannelser. Plastarmeringsnet (fx fra Skalflex) klippes nemt til med en saks. Gør det fast med hæfteklammer eller papsøm i fugerne.

4

Træk gipspuds på med et stålbræt. Når det er let stivnet, kan du glatte efter med brættet. Læg eventuelt et lag mere på. Når gipspudsen er tør, slibes den med korn 60.

5

Søm indfatningerne fast til karmen med 1,4 x 35 mm dykkere. Husk at lime hjørnesamlingerne.

6

Den færdige dør giver ekstra lys i stuen.

Materialer

• 1 hvidmalet glasdør
• 1 karmsæt, 128 mm
• 1 indfatningssæt
• 45 x 95 mm spærtræ
• Evt. ståltegl

Desuden:
• 4,5 x 70 mm skruer
• 5 x 100 mm skruer
• PU-lim
• Evt. akrylgrunder
• 7,5 x 128 mm karm-ankerskruer
• Mineraluldsstopning
• Plastarmeringsvæv (fx Skalflex)
• Hæfteklammer eller papsøm
• Gipspuds
• 1,4 x 35 mm dykkere

Specialværktøj

• Vinkelsliber med min. 180 mm diamantskæreskive
• Fugeske

Tidsforbrug

Ca. 2 dage. Plus tørretid

Pris

Ca. 2000 kr. med den billigste dør uden hærdet glas. Ca. 7000 kr. for den viste kvalitetsdør fra Swedoor med hærdet glas.

Sværhedsgrad

Du får ikke problemer, hvis du nøje følger anvisningen.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du den store vinkelsliber

I denne video lærer du alt om, hvordan du arbejder med en vinkelsliber til 230 mm store skiver. Den klarer en lang række af de samme opgaver som en mindre model. Men udstyret med den rigtige klinge skærer den sig nemt igennem langt tykkere emner, fx betonfliser og murværk.

Video

TEKNIK: Montering af dørkarm

Med kiler og karmskruer kommer karmen helt i vinkel

Video

TEKNIK: Montering af gerigter

Med dykkere bliver hjørnesamlingen helt tæt

Video

TIPS: Undgå mærker fra kobenet

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...