Ret døren op

Uanset om den gamle dør gaber i hjørnet, eller den ikke kan lukkes uden at få et tryk, er der muligheder for at rette den op. Så sparer man både penge til en ny dør samt en masse besvær med at tilpasse den nye dør, dørkarmen og indfatningen. Standarddøre passer nemlig ikke altid i hullet efter den gamle dør.

Selv en skæv glasdør kan rettes op. Det skal bare gøres forsigtigt, så ruderne ikke revner.

Selv en skæv glasdør kan rettes op. Det skal bare gøres forsigtigt, så ruderne ikke revner.

Fyldningsdør

1

Hvis døren ikke kan lukke, kan problemet nogle gange løses ved at fjerne noget af træet i dørkarmens fals med et stemmejern. Alternativt kan man høvle lidt af dørens kanter.

2

Har døren vredet sig, så den gaber foroven eller forneden, er der ingen nemme løsninger. Døren skal pilles af, så den kan rettes op fra den modsatte side.

3

En fyldningsdør er nem at skille ad, men al malingen skal af først. Så kan man forsigtigt banke delene fra hinanden. Når døren er skilt ad, renses al gammel lim af.

4

Ny lim påføres, og døren samles. Lim KUN de vandrette stykker sammen med de lodrette - IKKE fyldningerne. For at sikre sig at døren kommer til at passe ind, lader man den tørre i dørhullet.

5
  1. Kilen her holder døren nede på hængslerne.

  2. Kilen her sættes løst ind, så den sikrer den rette afstand til rammen.

  3. Kilerne her spænder døren fast mod kile 1 og 2.

  4. Kilerne i siderne sættes ud for de vandrette stykker rammetræ.

5 Døren med den våde lim kiles fast i dørhullet, så den følger karmen. Hav kiler parat, før du limer - der er kun ca. 10 minutter at arbejde i, før limen begynder at sætte sig.

Glasdør

1

Når en glasdør hænger, skyldes det oftest, at ruden/ruderne ikke er klodset rigtigt op. Det er nemlig dem, som skal stabilisere hele døren.

2

Allerførst lirkes glaslisterne forsigtigt af med et bredt stemmejern eller et koben. Kan listerne genbruges, skal sømmene hives ud fra bagsiden. Ellers er det ud at købe nye lister.

3

For at undgå at ruden falder ud, skruer man små stopklodser midlertidigt på. De kan købes “færdige”, men en lille træliste gør det præcis lige så godt - og den er gratis.

4

En afstandsklods skubbes ind mellem døren og dørkarmen øverst i hængselsiden. Det forhindrer døren i at løfte sig, når dørbladet rettes op i modsatte side.

5

I modsatte side løftes døren op. Brug et koben med bred sål, og sæt afstandsklodser imellem dørens ramme og dørtrinnet, indtil rammen er på plads, og døren nemt kan åbnes.

6

Når døren er rettet op, fikseres ruden med to afstandsklodser i hvert hjørne (en på den vandrette og en på den lodrette led). Er ruden meget stor, skubbes flere klodser ind langs kanterne.

Quickfix hængselretter eller dørringe

Inden man skiller døren ad, er det værd at prøve at rette den op med en hængselret-ter. Ved at bøje det øverste hængsel kan man løfte/sænke hele dørbladet, og det kan i nogle tilfælde være nok.

Alternativt kan man prøve at løfte døren af og lægge en eller flere dørringe ind i hængslet, så man derved kompenserer for, at døren er blevet lidt skæv.

    Andre læser lige nu ...