Sådan lapper du et hul i døren

Selvom celledøren kan klare en del, så kan du nemt være uheldig at slå hul i den. Heldigvis er det ganske enkelt at lave en lap og spartle hullet op.

Sådan lapper du et hul i døren

Hullet i døren kan nemt lappes. Men først skal det ødelagte område fjernes.

Intro

Celledøren er, som navnet antyder, opbygget af en kerne af bikubelignende celler med to tynde plader omkring. Fordelene er, at både pris og vægt holdes nede. Ulempen er, at du kan komme til at slå hul i den tynde plade.

Hvis du har det rigtige udstyr, er det heldigvis ganske ligetil at lime en lap på hullets bagside og spartle det pænt op. Hullet spartles først med kemisk træ. Det er en tokomponent masse, som hærder stenhårdt og solidt op. Så snart massen blandes, begynder den at hærde – så du skal arbejde effektivt. Derfor er du også nødt til at blande og spartle ad to omgange. Det kan dog gøres med få minutters mellemrum.

Det er en god idé at fjerne den overskydende tokomponente masse, inden den hærder. Så slipper du for at slibe så meget. Til slut spartles med træspartelmasse, inden du sliber og maler.

Det skal du bruge

Fremgangsmåden er ganske enkel, men reparationen kræver en del udstyr:

  • Multicutter
  • Hobbykniv
  • Bore-/skruemaskine
  • Stiksav
  • Spartel
  • Slibemaskine

Vejledning

01
Sådan gør du 6 Trin

1

Skær den ødelagte del af døren væk. Markér en firkant 1 cm uden om hullerne. Skær efter stregen med en multicutter. Dørens indmad bag hullet fjernes også. Det gøres nemt med en hobbykniv.

2

Skær en lap ud med stiksav. Lappen laves i 3 mm masonit eller lignende, og den skal være 1 cm større end hullet i døren på alle fire sider – altså 2 cm bredere og højere.

3

Lav et “nøglehul” med boremaskine og stiksav i en hjælpeliste. En almindelig spånskrue skrues i lappen for at kunne styre den inde i døren. Hullet i “nøglehullet” skal være lidt større end skruehovedet.

4

Lappen limes fast på hullets bagside. Hele vejen rundt langs lappens kant lægges en stribe almindelig trælim. Lappen lægges ind i døren, og hjælpelisten gør det muligt at holde lappen på plads. Hjælpelisten klodses op, og en klods eller plastbrik skrues fast til lappen, så den holdes på plads, mens limen tørrer. Det tager et døgns tid.

5

Spartl hullet op. Først med kemisk træ ad to omgange og til slut med træspartelmasse. Mellem hvert lag rettes massen af, og overskydende masse fjernes.

6

Slib overfladen. Først med groft slibepapir, korn 60-80. Til slut med korn 150, så overfladen bliver helt glat. Nu er reparationen klar til at blive malet. Du skal male hele døren for at få et flot resultat.

Video

HUL I CELLEDØR

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...