Tilpas selv døren og spar 1000 kroner

Hvis du har brug for en dør, der ikke har standardmål, kan det blive en dyr omgang at bestille en ny dør på specialmål. Men med en god sav og denne vejledning i hånden kan du købe en standarddør på tilbud og selv få den til at passe i dørhullet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En halv dag
Pris
660 kroner
Tilpas selv døren og spar 1000 kroner

Med en god dyk- eller rundsav kan du selv afkorte døren og spare cirka 1000 kroner.

Intro

Døre bliver produceret på standardmål. Det er smart, for så ved byggefirmaerne, hvor høj og bred en dør skal være, og så kan arkitekterne tegne dørhuller, der passer til standarddørenes mål.

Har du brug for en dør på et skævt mål?

Men som du måske har oplevet, så har det ikke altid været sådan – og ind imellem er der måske også en arkitekt eller en hjemmebygger, der har glemt at høre efter. Og så står du med et dørhul, der ikke matcher hverken den ene eller anden stadarddør.

Hvis du er heldig, og du blot skal bruge en glat indvendig dør i billig kvalitet, så koster det dig cirka 1000 kroner mere at bestille en dør på specialmål, frem for at gå i byggemarkedet og købe en standarddør. Er du mindre heldig, fx hvis du vil have en dør af særlig god kvalitet, kan regningen hurtigt blive langt større.

Defor skal du læse denne vejledning i, hvordan du selv afkorter en standarddør, så den kommer til at passe i hullet – og stadig er både lige så flot og holdbar som inden saven satte tænderne i den.

Vejledning

01
Først skal karmen passes til 7 Trin

En dør består af selve dørpladen (dørbladet) og et karmsæt. Nogle gange kan de købes som sæt, andre gange må du købe karm for sig og dørblad for sig.

Under alle omstændigheder skal delene passe sammen, så start med at tilpasse karmen til det dørhul, du har: Mål højde og bredde, afsæt de samme mål på karmstykkerne minus en centimeter på hver led til fuge, og sav til.

Her er det dørens højde, der ikke matcher dørhullet. Så skal de lodrette sidekarme afkortes. Afkortning i bredden kræver tilpasning af dørtrinnet.

1

Mål op til karmen. Den skal holde ca. 5 mm afstand til væggene hele vejen rundt, så der bliver plads til en fuge.

2

Mærk op på sidekarmene, altså de lodrette dele, der skal afkortes i højden. Det stykke, karmen skal forkortes, skal tages af i bunden.

3

Sæt en vinkelret streg ud for din op - mærkning på begge karmstykker. For at resultatet skal blive pænt, skal du sørge for præcise afskæringer,

4

Sav de to sidekarme til på kapsaven. Du kan også save med en fukssvans, men det er lettere at save lige med en kapsav.

5

Saml karmsættet med lim og skruer. Bor for til skruerne, så du ikke flækker træet.

6

Gør dig umage. Sørg for, at alle dele bliver samlet, så de flugter. Bundstykket skal fx sidde præcis i niveau med sidernes underkant, ikke hverken to eller tre mm forskudt.

7

Sæt karmen på plads i hullet, og skru den fast. I denne artikel fokuserer vi alene på tilpasning af døren.

02
Tilpas døren 12 Trin

Nu er turen kommet til selve døren (dørbladet), der skal afkortes med det samme antal centimeter som karmen.

For at undgå unøjagtigheder tager vi målet på karmen fra nederste hængsels placering og ned til der, hvor sidekarmene møder dørtrinnet. Så kan vi afsætte samme mål fra hængslet til underkanten af døren.

Døren er en såkaldt celledør, som har en kerne af papceller. Når døren er skåret til, skal vi derfor have forstærket den forneden. Afkorter du en massiv dør, er det ikke nødvendigt.

1

Sæt et mærke ud for midten af det nederste hængsel. Brug en tømmervinkel for at sikre præcisionen.

2

Mål fra mærket og ned. Målet her er identisk med målet, du har taget på karmen: fra midten af hængslets placering ned til dørtrinnet. Træk så 3 mm fra, så døren ikke går på dørtrinnet.

3

Tegn en streg ud for dit mål. Brug igen tømmervinklen, så du får en vinkelret afskæring. Når du har tegnet en kort streg, kan du forlænge den vha. et langt vaterpas, en dyksavsskinne eller lignende.

4

Sæt malertape over stregen. Tapen skal sikre, at laminatet på døren ikke splintrer, når du saver. Blyantsstregen kan ses igennem den hvide malertape.

5

Sav døren over med en dyksav eller rund -sav. Kører saven på skinne, lægges skinnen blot op til stregen, hvorefter du kan lave et helt lige snit.

6

Tryk papcellerne ind, så der bliver plads til den forstærkning, du skal lave. Celledøren består af tynde plader uden på en bikube-agtig struktur af papceller.

7

Mål dybden af hullet. For at kunne save et indlæg til skal du kende dybden. Træk et par millimeter fra, så du er sikker på, at der er plads.

8

Mål højden af hullet. Her skal du være meget nøjagtig, så dit indlæg kommer til at passe stramt i hullet.

9

Sav indlægget ud af en MDF-plade. Vi bruger en dyksav på skinne, men en rundsav eller bordrundsav kan også bruges.

10

Tjek, om dit MDF-indlæg passer i hullet. Det må gerne gå stramt, så det skal presses ind, men det må ikke få pladerne til at bule ud. Og det skal flugte med pladerne i bunden, så det ikke rager ud.

11

Lim indlægget fast. Kom godt med trælim i hullet og på siderne af MDF-indlægget. Skub det ind på plads, og hold det fast med tvinger, mens limen tørrer.

12

Sæt døren på plads i karmen. Hvis du har brug for vejledning til montering og justering, så søg på hjemmesiden.

Materialer

  • Karmsæt (her 72,6 x 204 cm)
  • Celledør
  • 4 x 50 mm skruer
  • Trælim
  • En stump MDF-plade

Specialværktøj

  • Evt. rundsav eller dyksav med skinne

Tidsforbrug

En halv dags tid inklusive montering af karm og dør.

Pris

660 kr.

Sværhedsgrad

Hvis du har en smule gør det selv-erfaring, er det en overkommelig opgave.

Video

TEKNIK: Tilpasning af dørkarm

Med præcis opmåling passer karmen i dørhullet

TEKNIK: Afkort standard-døren

Det er meget billigere end at få lavet døren på specialmål

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Døre