Totalrenoveret fyldningsdør

Det kræver knofedt og tålmodighed at renovere en gammel fyldningsdør, men ved at give den et tykt lag lakfjerner kan du faktisk skrælle det meste af malingen af med en spartel. Resten må du skrabe og slibe af - men så står du også med en helt rå dør, der med en klat maling kan forvandles til en ny.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage.
Pris
800 kroner.

Intro

Ser den gamle fyldningsdør lidt træt og trist ud, så fortvivl ikke. Med lidt tålmodighed og knofedt, kan du sagtens få pustet nyt liv i den gamle dør.

Du kan med fordel ovenikøbet sætte dit helt eget præg på, hvilket udtryk fyldningsdøren skal have, når du skal male døren efterfølgende. På den måde kan du både gøre døren mere moderne, men også få den til at fremstå som dit eget personlige islæt i boligindretningen.

Vejledning

01
På med maling-og lakfjerneren 5 Trin

Selvom malingen på gamle fyldningsdøre ofte begynder at skalle af med årene, kan det være lidt af en udfordring at skrabe det hele af uden kemisk hjælp.

Vi påfører derfor et tykt lag lakfjerner med en pensel, hvorefter vi dækker døren til med plastik og lader den stå i 2-3 timer. Dampene fra lakfjerneren er næppe sunde, så hvis det er sommer, og du har mulighed for at stå ude i det fri, er det helt sikkert at foretrække.

1

Afmontér det gamle langskilt i messing, så du ikke skal slibe og male rundt om det under hele arbejdsprocessen. Når du har lagt sidste penselstrøg på døren, kan du montere det igen.

2

Hæld lakfjerner på døren, og sørg for at iføre dig et par kraftige gummihandsker. Det er desuden en god idé at lægge pap eller tæpper under arbejdsbukkene for at skåne gulvet mod stænk.

3

Fordel lakfjerneren i et tykt lag med en pensel. Det er vigtigt at komme ind i alle fyldningerne, da det er dem, der er sværest at komme til med en skraber eller excentersliber efterfølgende.

4

Dæk døren til med et tyndt lag plastik, og giv lakfjerneren 2-3 timer til at arbejde sig godt ind i malingen. Har du ikke et stort stykke tynd plast, kan du også klippe et par affaldssække op og bruge dem.

5

Efter 2-3 timer kan du fjerne plastikken og se, hvordan malingen er begyndt at boble op og krakelere. Det er et tegn på, at malingen har sluppet sit tag i træet flere steder.

02
Skrab, børst, og varm op 7 Trin

Eftersom de færreste fyldningsdøre er ens, er det vanskeligt at pege på, præcis hvilke værktøjer du skal bruge. I vores tilfælde har vi både brugt en spartel til de store flader og en stålbørste til rundingerne, mens vi har brugt en trekantskraber og en skraber med smalt blad til de mange fyldninger. Og da netop malingen i fyldningerne kan være svær at få bugt med, benyttede vi os også af en varmepistol for at få malingen til at slippe træet.

1

Start med at skrabe så meget maling af som muligt på de store flader med en lille spartel. Hvis du er heldig, kan du skrabe ganske store flager af ad gangen.

2

Skrab dernæst fyldningerne, i det omfang du kan komme til med din spartel. Skift eventuelt til en mindre spartel, hvis du har en i værktøjskassen.

3

Børst profilernes rundinger grundigt med en messingbørste. Børsten har den fordel, at den former sig efter rundingerne i modsætning til skrabere og spartler.

4

Sidder malingen alligevel for godt fast i de snævre fyldninger, er en varmepistol et godt redskab. Ved at varme et trekantjern op kan du ofte få malingen til at “springe” af, når du trækker det hen over rundingerne.

5

Til de mindste fyldninger og samlinger er en skraber med et smalt blad ofte den bedste løsning. Men husk: Bladet er skarpt og kan lave grimme mærker i døren såvel som i fingrene.

6

Det kan være en god idé at træde et skridt tilbage og danne sig et overblik over projektet. De store flader er forholdsvis hurtige at skrabe, og de rester, der måtte sidde tilbage, kan nemt slibes med en excentersliber. Profilerne tager derimod lang tid, hvorfor det kan være nødvendigt med en pause eller to, når armene begynder at syre til.

7

Huller og ridser fyldes med træspartelmasse. Giv hellere hullet eller ridsen lidt for meget end lidt for lidt spartelmasse, så du slipper for at spartle en ekstra gang, hvis det synker mere end forventet.

03
Slib, grund, og mal døren 8 Trin

Når du er færdig med at skrabe, er resten af arbejdet ren hygge. Vi sliber alle profiler i hånden med slibepapir, mens de store flader får en tur med excentersliberen. Herefter vasker vi hele døren ned med grundrens, så der ikke sidder nogen fedt- eller malingrester tilbage. Til sidst er der kun tilbage at grunde døren, dække af med malertape og male profilerne i den ønskede farve.

1

Slib profilerne i hånden, men pas på, du ikke kommer til at runde dem, mere end de er i forvejen. Vi bruger slibepapir i korn 60.

2

Slib de store flader med en excenter­ sliber, til de føles helt glatte. Børst efterfølgende døren ren for støv med en blød håndkost eller lignende.

3

Vask døren i grundrens, og sørg for at komme godt ind i alle hjørner, kroge og samlinger. Fordel grundrensen med en skuresvamp, og skrub eventuelt efter med messingbørsten.

4

Mal hele døren med en grunder beregnet til indendørs træværk. Sørg for at fordele grunderen jævnt, så der ikke dannes løbere, og lad den tørre natten over.

5

Slib hele døren med let hånd, til du er kommet alle små “toppe” og ujævnheder til livs. Døren skal føles helt glat, når du fører en hånd hen over den. Brug gerne slibepapir i korn 40.

6

Mal døren med en træmaling til inden­ dørs brug. Brug en smal rulle med en fin valse de steder, du kan komme til. Profilerne er du nødt til at male med pensel.

7

Når du har dækket grundigt af med maler tape, kan du male profilerne i den farve, du ønsker. Men husk nu at være grundig med tapen, så profilerne kommer til at stå knivskarpt.

8

Nu er der kun tilbage at lade malingen tørre, montere langskiltet, hænge døren på plads og nyde synet af din “splinternye” fyldningsdør.

Materialer

 • 500 ml maling- og lakfjerner
 • Grundrens
 • Trægrunder, indendørs
 • Træmaling, indendørs
 • Slibepapir
 • Plastik til overdækning

Specialværktøj

 • Pensler i forskellige størrelser
 • Smal malerrulle
 • Spartel, skraber, stålbørste
 • Excentersliber
 • Varmepistol

Tidsforbrug

Tre dage inkl. ventetid, hvis du maler døren to gange.

Pris

Ca. 800 kr.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært, men det kræver kræfter og tålmodighed at skrabe og slibe al malingen af.

Video

TIPS: Undgå løse penselhår i malingen

TIPS: Luk for varmen når du maler

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...