Find den rigtige tætningsliste

Tætningslister ser ikke ud af så meget, men de har stor betydning for boligens varmeudgifter. Så det betaler sig at skifte, og det er heldigvis hverken svært eller særlig dyrt. Det største arbejde ligger i at finde en liste, der passer.

Tætningslister

Der er mange forskellige farver, former og størrelser – og i vidt forskellige materialer og prisklasser.

Tætningslisterne er kommet til ære og værdighed i de senere år. Fra at være en nødløsning på halvskidt snedkerarbejde og skævslidte døre og vinduer er de bløde gummilister blevet en naturlig, selvstændig og nødvendig medspiller i kampen for at skabe energirigtige – og støjfrie – huse. Både når det gælder nybyggeri, og når du vil gøre dit ældre hus tidssvarende.

For selv om træværket i dine vinduer og døre er høvlet nok så fint, lukker træ mod træ ikke nær så tæt som træ mod gummi. For tyve år siden lukkede en god træfals huset rigelig tæt, men nutidens krav til tæthed og energitab er strengere.

Ethvert moderne vindue og enhver moderne yderdør er derfor født med false så dybe, at de giver plads til en fleksibel gummiliste. Og vil du i et ældre hus bringe varmeregningen ned i nærheden af tidens krav, så er det bedste sted at starte ofte at tætne døre og vinduer.

Supergod investering

Man regner med, at i en typisk villa fra 1960’erne forsvinder 40 procent af din varme helt formålsløst ud gennem utætheder. Den beskedne udgift til at tætne døre og vinduer tjener sig meget ofte hurtigere hjem end noget andet, du kan gøre for at sænke varmeregningen.

Investeringen er måske tjent ind på nogle få uger. Derefter tjener listerne penge hjem hver eneste dag. Og oveni får du et bedre indeklima med mindre kulde og træk – og du styrer selv, hvor og hvordan du skaffer frisk luft i stuerne. Tætningslisterne har forskellige farver, former og størrelser, og de fås i vidt forskellige materialer og priser.

Bedst kendt er nok de mange bløde, selvklæbende gummilister, og her er det afgørende ganske enkelt at finde en liste, der passer i størrelsen og holder tilpas længe i forhold til prisen og besværet med at skifte den.

Men mange opgaver løses bedst med lidt mere avancerede lister, som måske sømmes på eller stikkes ind i en not, og de er gode også at kende.

I første omgang fordi det er dem, du finder i langt de fleste nyere vinduer og døre. Og dernæst fordi det ofte er den slags lister, der kan hjælpe dig til at gøre de ældre vinduer og døre lige så tætte som de moderne udgaver.

HVAD BRUGES TÆTNINGSLISTER TIL?

DØRE, PORTE OG SKYDEPORTE. Tætningslister tjener sig hurtigt hjem på yderdøre med slidte lister. Selv på tunge porte og skydeporte er de en god idé, selvom de ikke slutter helt så tæt.

VINDUER. Slidte tætningslister på vinduerne slipper ikke kun den varme luft ud i det fri. Den kolde luft har også uhindret adgang ind i huset, og det giver irriterende træk og fodkulde.

LOFTSLEMME. Loftslemmen op mod det uisolerede loft skal tætnes effektivt for at forhindre, at kulden strømmer ned i rummet nedenunder.

Hvordan arbejder man med tætningslister?

Markedet kan virke lidt uoverskueligt, når det handler om tætningslister. Så man kan med fordel tage et stykke af den gamle tætningsliste med ned i byggemarkedet og bruge den som pejlemærke.

Ud over en lang række forskellige former og størrelser findes der også fire forskellige måder at fastgøre listerne på:

Selvklæbende: Kan monteres på træ, metal og plastik. De mest almindelige og de letteste at håndtere.

Med hæfteklammer: Kan kun monteres på træ. Lidt besværlige at montere.

Med lim: Kræver øvelse og speciallim, men kan monteres på alle typer underlag.

I fræsede spor: Ses mest på ældre vinduer og døre. Listerne kan være svære at finde – selv hos vinduesproducenterne.

Vigtigt om tætningslister

Bløde tætningslister må ikke males over. I bedste fald preller malingen af, og hvis den bliver siddende, vil den gøre listen stiv og dermed nedsætte både tætningsevnen og holdbarheden.

LÆS OGSÅ: Her har vi samlet alle vores artikler om tætningslister.

Særligt ved tætningslister

Hvis man pensler flydende silikone på tætningslisterne 3-4 gange årligt på både yder- og inderside, holder de bedre, fordi de bevarer elasticiteten. Pas på ikke at ramme træværk, for så kan maling ikke hæfte. Flydende silikone kan købes i velassorterede byggemarkeder.

Varianter af tætninglister

  • PUR-SKUM. Firkantet liste af blød skumgummi, der er velegnet til at holde støv ude af skuffer, men ikke tæt nok til vinduer og døre. Kan også bruges til tætning om det yderste glas i forsatsruder. Har en selvklæbende bagside.

  • EPDM-SKUM. Den mest udbredte til at tætne ældre vinduer, døre og loftslemme. Den findes i mange forskellige profiler og mange størrelser, så det kan næsten altid lade sig gøre at finde en, der passer.

  • SILIKONE eller lignende bløde materialer. Består ofte af en tynd skal med D- eller O-profil – uden skumkerne. Kan spænde over meget store spring fra 1 til 7 mm. En lidt dyr liste til krævende tætningsopgaver på vindue, dør og loftslem.

  • Q-LON (PLAST). Gruppen dækker over lister samlet af flere plasttyper. Lister med navnet Q-lon består af en blød skumkerne beskyttet af en tynd skal og samlet på en hård plastprofil. Bruges på nyere døre og vinduer, der er skabt til listen.

  • MASSIV EPDM. Lister af massiv EPDM, PVC eller anden fast, fleksibel gummi slutter ikke helt tæt. Men de kan tage store sprækker og kan tåle stort slid og er derfor en god løsning til store døre, garagedøre og skydedøre.

  • LISTER AF FLERE MATERIALER. En blød tætningsliste på en hård liste af træ, plast eller metal tætner, hvor sprækken er for smal, bred eller varieret til en enkelt tætningsliste. Den hårde liste sættes på karmen, så den bløde liste lukker tæt.

Former på tætningslister

Gummilisternes form hænger sammen med, hvor store sprækker de skal dække over, og hvordan de gøres fast.

De klassiske profiler har navn efter det bogstav, de ligner, og ofte siger man, at rækkefølgen I, E, P, D og O blot svarer til stadig større sprækker.

Men formen hænger lige så tæt sammen med materialet, med spændvidden og med fastgøringen.

De fleste bløde lister fås med en selvklæbende side, som du trækker en film af, før du trykker listen på plads. Her kan du så vælge E, P, D og Omega (O-liste på en flad bund) efter sprækkestørrelse.

Men du kan gøre listen bedre fast, hvis den også stiftes eller hæftes. Det kan du ikke komme til på D- og O-profilerne, her må du holde dig til E- og P-profiler.

De avancerede lister på moderne vinduer og døre er bygget op af flere materialer, hvor en hård del kan stiftes fast eller stikkes ind i en not, mens den bløde del sørger for at tætne. De er dyrere, men meget lette at montere og skifte.

I-profil er bare en firkant. Bruges kun på billige støvlister i PUR-skum.

E-profil ses på lister af EPDM-skum og glaslister i silikone.

P-profil er til mindre sprækker på 1-5 mm. Laves i EPDM og silikone

D-profil er til mellemstore sprækker, 1-5 mm. Laves i silikone.

O-profil i silikone kan lukke store sprækker, fx 1-7 og 1-10 mm.

V-profil bruges typisk til massive lister, der kan tåle hårdt slid.

Størrelsen på tætningslister

På pakningen finder man oplysninger om, hvor stort et spænd tætningslisten spænder over. Står der fx, at en liste dækker sprækker fra 2 til 4 mm, skal sprækkerne være mindst 2 mm på det tyndeste sted og højst 4 mm på det tykkeste sted.

Listens bredde skal dække bredden på falsen i dør eller vindue, så gå efter en, der er så bred som muligt – uden at den bliver for bred, når den trykkes sammen.

Find den rette tætningsliste

Find den rette tætningsliste

Andre læser lige nu ...