Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tætningslister

En tætningsliste, der ikke slutter til, er ikke meget bevendt. Derfor kan det være en god idé at tjekke dine tætningslister med jævne mellemrum og udskifte slidte tætningslister. Vi viser dig hvordan.

Tætningslister til vinduer og tætningslister til døre

Det er nemt at klare tætning af vinduer og døre selv. Her på hjemmesiden har vi en række artikler, der hjælper dig med at vælge den helt rigtige tætningsliste og guider til, hvordan du selv sætter dine nye tætningslister op. Der er mange penge at spare ved at gøre det selv.

Tætningslister holder varmeregningen nede

Tætningslister har stor betydning, hvis du vil holde din varmeregning nede og støj, støv og pollen ude. Tætningslister på døre og vinduer giver dig et bedre indeklima og forhindrer at træk og kulde udefra trænger ind gennem utætte vinduer og døre og sætter præg på din varmeregning.

Tætningslister er effektive

Nogle har anset tætningslister for at være en nødløsning på halvdårligt snedkerarbejde og skævslidte døre og vinduer. Men efterhånden er tætningslisterne blevet en naturlig medspiller i kampen for at skabe energirigtige – og støjfrie – huse. Tætningslisterne er især effektive i ældre huse med træk, men kan også med fordel bruges i nyere bygninger, der skal optimeres i forhold til støj og varmeforbrug.

Producenter af døre og vinduer bruger også tætningslister i stor stil som en del af det at undgå utætte vinduer og døre. Med stigende krav til huses tæthed, er tætningslister en nødvendighed.

Hvordan arbejder man med tætningslister?

Ud over en lang række forskellige former og størrelser findes der også fire forskellige måder at fastgøre tætnigslisterne på:

 • Selvklæbende tætningslister: Kan monteres på træ, metal og plastik. De mest almindelige og de letteste at håndtere.
 • Med hæfteklammer: Kan kun monteres på træ. Lidt besværlige at montere.
 • Med lim: Kræver øvelse og speciallim, men kan monteres på alle typer underlag.
 • I fræsede spor: Ses mest på ældre vinduer og døre. Tætningslisterne kan være svære at finde – selv hos vinduesproducenterne.

Tætningslister betaler sig

Bor du i et hus, der blot har 30-40 år på bagen, kan du nemt smide op mod 40 procent af din varme direkte ud i det fri via utætte vinduer, sprækker og andre utætheder. Tætningslister er, set i det lys, ganske billige, så omkostningen er tjent ind på ganske kort tid.

OBS: Mal ikke tætningslisten!

Bløde tætningslister må ikke males over. I bedste fald preller malingen af, og hvis den bliver siddende, vil den gøre listen stiv og dermed nedsætte både tætningsevnen og holdbarheden.

Hvis man pensler flydende silikone på tætningslisterne 3-4 gange årligt på både yder- og inderside, holder de bedre, fordi de bevarer elasticiteten.
Pas på ikke at ramme træværk, for så kan maling ikke hæfte. Flydende silikone kan købes i velassorterede byggemarkeder.

Varianter af TÆTNINGSLISTER

 • PUR-SKUM. Firkantet tætningsliste af blød skumgummi, der er velegnet til at holde støv ude af skuffer, men ikke tæt nok til vinduer og døre. Kan også bruges til tætning om det yderste glas i forsatsruder. Har en selvklæbende bagside.
 • EPDM-SKUM. Den mest udbredte til at tætne ældre vinduer, døre og loftslemme. Den findes i mange forskellige profiler og mange størrelser, så det kan næsten altid lade sig gøre at finde en, der passer.
 • SILIKONE eller lignende bløde materialer. Består ofte af en tynd skal med D- eller O-profil – uden skumkerne. Kan spænde over meget store spring fra 1 til 7 mm. En lidt dyr liste til krævende tætningsopgaver på vindue, dør og loftslem.
 • Q-LON (PLAST). Gruppen dækker over tætningslister samlet af flere plasttyper. Lister med navnet Q-lon består af en blød skumkerne beskyttet af en tynd skal og samlet på en hård plastprofil. Bruges på nyere døre og vinduer, der er skabt til tætningslisten.
 • MASSIV EPDM. Lister af massiv EPDM, PVC eller anden fast, fleksibel gummi slutter ikke helt tæt. Men de kan tage store sprækker og kan tåle stort slid og er derfor en god løsning til store døre, garagedøre og skydedøre.
 • TÆTNINGSLISTER AF FLERE MATERIALER. En blød tætningsliste på en hård liste af træ, plast eller metal tætner, hvor sprækken er for smal, bred eller varieret til en enkelt tætningsliste. Den hårde liste sættes på karmen, så den bløde liste lukker tæt.

Du kan selv udskifte tætningslister

Har du en gammel dør, som med årene er blevet skæv og utæt, så er løsningen at skifte tætningslisten ud. Inden du skifter tætningslister ud, skal du vide, hvor store sprækker tætningslisterne skal fylde ud. Et godt tip er at sætte en klump modellervoks i, lukke døren (eller vinduet), lukke op igen, og måle tykkelsen på voksklumpen. Alternativt kan man tage et stykke af den gamle tætningsliste med ned i byggemarkedet og bruge den som pejlemærke. En tommelfingerregel, er at jo større sprækker og døre/vinduer, desto bredere tætningslister skal der til. Vi giver dig et overblik over de forskellige typer tætningslister.

Vi har guides, hvor du kan læse om fordele, ulemper, holdbarhed og ikke mindst pris. Find den rette tætningsliste og undgå træk.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage