Hurtigt overblik over 3 almindelige metoder

Tætningslisters form hænger både sammen med, hvor store sprækker de skal dække, og hvordan de skal gøres fast. Her får du overblik over tre almindelige fastgørelsesmetoder.

Trækker det ind langs vinduer og døre, er det tid til at skifte tætningslisterne. Der findes en masse forskellige varianter på markedet, så det betaler sig at tage et stykke af den gamle liste med, når man køber nye. Selve monteringen er enkel – uanset typen.

Montering med hæfteklammer

Montering af tætningslister med hæfteklammer: Den gamle liste løsnes med en skruetrækker, og når den er fri i den ene ende, tager man blot fat og hiver kontrolleret. 1

Den gamle liste løsnes med en skruetrækker, og når den er fri i den ene ende, tager man blot fat og hiver kontrolleret. Hvis listen sidder godt fast, kan man tage en knibtang til hjælp.

Montering af tætningslister med hæfteklammer: Den nye liste klippes til. 2

Den nye liste klippes til. Brug den gamle liste til at bestemme den rigtige længde – det er lettere end at måle. Listen klippes over med en listesaks eller skæres med en hobbykniv.

Montering af tætningslister med hæfteklammer: Hold listen på plads i toppen af karmens fals, og skyd den fast med en hæftepistol 3

Hold listen på plads i toppen af karmens fals, og skyd den fast med en hæftepistol. Hæfteklammerne skal være minimum 5 mm lange, og der skal bruges en klamme pr. 5 cm.

Montering af tætningslister med hæfteklammer: Listen styres på plads undervejs 4

Listen styres på plads undervejs. Styr efter bunden af falsen eller forkanten af karmen. Listen skal nok holde tæt, selvom den sidder lidt skævt, men det ser ikke så pænt ud.

Montering af tætningslister med hæfteklammer: Listen sidder fast, og trækker man ud i den yderste vinge og slipper, så vil den folde sig sammen igen. 5

Færdigt arbejde! Listen sidder fast, og trækker man ud i den yderste vinge og slipper, så vil den folde sig sammen igen. Når døren er lukket, sørger listen for en tæt samling mellem dør og karm.

Montering af selvklæbende tætningslister

Montering af selvklæbende tætningslister: De gamle lister fjernes, og karmen renses for støv, løs maling og fedt 1

De gamle lister fjernes, og karmen renses for støv, løs maling og fedt. Til hver kant klippes et stykke tætningsliste – hellere for langt end for kort i første omgang. Pas på ikke at strække listen.

Montering af selvklæbende tætningslister: Fjern beskyttelsespapiret på ca. 10 cm af tætningslisten, og træk det af, efterhånden som listen trykkes fast. 2

Fjern beskyttelsespapiret på ca. 10 cm af tætningslisten, og træk det af, efterhånden som listen trykkes fast.

Montering af selvklæbende tætningslister: Listen trykkes på plads med to fingre 3

Listen trykkes på plads med to fingre. Tryk godt til, men vær opmærksom på ikke at strække listen imens, da den så vil trække sig sammen efterfølgende og dermed blive utæt i samlingerne.

Montering i fræsede spor

Montering af tætningslister i fræsede spor: Det fræsede spor skal skrabes rent for alle rester fra den gamle liste 1

Det fræsede spor skal skrabes rent for alle rester fra den gamle liste. Det gøres nemmest med en hobbykniv. Skal døren males, er det vigtigt at vente med montering af listen, til malingen er helt tør.

Montering af tætningslister i fræsede spor: Den nye tætningsliste gnides med sulfo, så det er nemmere at få den til at glide ind i sporet 2

Den nye tætningsliste gnides med sulfo, så det er nemmere at få den til at glide ind i sporet. Put sulfoen på en rengøringssvamp, og gnid listen herpå.

Montering af tætningslister i fræsede spor: Tætningslisten trykkes ind i sporet med en spartel 3

Tætningslisten trykkes ind i sporet med en spartel. Har man været omhyggelig med at rense, er det relativt nemt at få den på plads. Skær til sidst listen i korrekt længde forneden.

Masser af varianter

Tætningslister findes i mange varianter, både til helt enkle opgaver som at holde støv ude af en skuffe til større opgaver som at isolere omkring store døre og garageporte. De mest almindelige til vinduer og døre er lister af PUR-skum, EPDM-gummi og silikone, hvor de to sidstnævnte er de mest langtidsholdbare. Disse to typer findes i mange forskellige profiler og størrelser.

Vær opmærksom på kvaliteten. Billige skumplastlister har ikke den store effekt og smuldrer ret hurtigt. Lister af EPDM-gummi og silikone holder sig derimod smidige og bløde i lang tid. Når listerne bliver hårde og ikke længere retter sig ud, er det på tide at skifte dem.

Der findes et væld af forskellige tætningslister at vælge imellem, så det er en rigtig god idé at tage en stump af den gamle liste med i byggemarkedet, når man skal ud at købe den nye liste.

Pensler man tætningslisterne med silikone 3-4 gange om året – både på inderside og yderside – holder de længere og virker bedre, fordi de bevarer elasticiteten. Brug en smal pensel, så kun listerne rammes. Flydende silikone kan købes i velassorterede byggemarkeder.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tætningslister