Montering af selvklæbende tætningslister

Pengene fosser ud af vinduet, når dine tætningslister ikke holder tæt. Se her hvordan du trin-for-trin kommer problemet til livs.

Intro

Selvklæbende tætningslister er de mest almindelige på markedet. De er også de letteste at arbejde med og kan monteres på både træ, metal og plastik. Se hvordan du gør.

Find de helt rigtige lister

Listen skal have den rigtige tykkelse. En tynd liste slutter ikke tæt, en for tyk liste mister hurtigt sin elasticitet og kan i værste fald vride rammen skæv. Listen må ikke være for bred. Mål den flade på anslagslisten, som tætningslisten skal sidde på, før du køber nye lister. Vælg kvalitet. En god liste vil holde længst – ofte op til 8-10 år.

  • EPDMgummi. God og billig. Tætner fra 2 til 3,5 mm.
  • EPDMgummi med P-profil. Tætner fra 3 til 5 mm.
  • EPDMgummi med O-profil. Tætner op til 7 mm.
  • Silikone. Dyrere, men mere fleksibel og mere holdbar.

Vejledning

SÅDAN SKIFTES LISTEN

1

De gamle lister fjernes, og karmen renses, så der hverken er støv, løs maling eller fedt tilbage. Til hver kant klippes et stykke tætningsliste – hellere for langt end for kort i første omgang. Pas på, du ikke strækker listen, mens du tjekker længden.

Pengene fosser ud af vinduet, når dine tætningslister ikke holder tæt. Se her hvordan du trin-for-trin kommer problemet til livs. 2

Listen i hængselsiden klæbes fast på karmens inderside så rammens kant vil trykkes ind mod den, når vinduet lukkes. Tætningslisterne er selvklæbende, og den klæbende side blotter du kun lidt ad gangen, lige før det pågældende stykke trykkes fast.

3

Listen sættes på de øvrige kanter. Den sættes nu på anslagslisten, så det er vinduesrammens inderside, der trykkes mod listen, når vinduet lukkes. Havde du også sat tætningslisten i hængselsiden på anslagslisten, ville rammen krølle listen af.

4

Det er normalt smart at sætte de vandrette lister op til sidst. Det er lidt forskelligt, hvordan de forskellige typer bløde tætningslister mødes bedst i hjørnerne, så se på pakningen, om en særlig teknik anbefales til den pågældende liste.

5

Hvis vinduet nu er svært at lukke, justeres haspen. De nye lister er formentlig lidt tykkere end de gamle, så det er ofte nødvendigt at løsne grebet lidt.
VIGTIGT! Er listerne meget for tykke, risikerer du at vride vinduet skævt.

Video: Utæt tætningsliste

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tætningslister