Tætningslister til montering med hæfteklammer

Der findes flere typer tætningslister, der er beregnet til montering med hæfteklammer. Det kan være lidt af et pillearbejde. Til gengæld kræver det kun en almindelig hæftepistol.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
30 minutter
Pris
200 kr.

Intro

Tætningslister syner ikke af meget, men de har en enorm værdi. En utæt hoveddør kan koste dig tusindvis af varmekroner om året, fordi tætningslisterne er slidt. Skift dem nu - det er en nem og billig omgang.

Vejledning

01
Sådan skifter du tætningslisten 5 Trin

Før du kan skifte en tætningsliste, skal du have fat i en ny. Markedet kan virke som lidt af en jungle, men tager du et stykke af den gamle liste med i byggemarkedet, gør du det en del nemmere for dig selv. Se også guiden her på siderne.

Det er vigtigt, at den gamle liste kommer helt væk, og at du fjerner gamle hæfteklammer o.l. Herefter er det ret nemt at sætte den nye liste fast.

1

Fjern den gamle liste. Du kan fx løsne den med en skruetrækker, og når den er fri i den ende, tager du blot fat og hiver. Tag en knibtang til hjælp, hvis den sidder rigtig godt fast.

2

Klip den nye liste til. Brug den gamle liste til at finde ud af, hvilken længde den nye skal have. Det er lettere end at måle. Klip listen over med en listesaks, eller skær med en hobbykniv.

3

Hold listen på plads i toppen af karmens fals, og skyd den fast med en hæftepistol. Hæfteklammerne skal være minimum 5 mm lange. Sæt en hæfteklamme pr. 5 cm.

4

Styr listen undervejs. Styr efter bunden af falsen eller forkanten af karmen. Den holder tæt, selvom den sidder skævt, men det ser ikke så elegant ud.

5

Nu virker listen. Den sidder fast, og trækker du ud i den yderste vinge, folder den sig sammen. Når døren lukker, tætner listen imellem dør og karm.

Tidsforbrug

En halv times tid.

Pris

Ca. 200 kr.

Sværhedsgrad

Når du først har fundet den rette liste, er det virkelig nemt.

Tips & Tricks

Kend listen på formen

De mest almindelige tætningsprofiler er navngivet efter det bogstav, deres form ligner mest. Typisk stiger de i størrelse i rækkefølgen I, E, P, D og O. Mange lister har en selvklæbende bagside, men det er ofte en fordel at stifte eller hæfte dem fast, så de ikke løsner sig med tiden.

I-profilen er bare en firkant. Typisk bruges den til billige støvlister i PUR-skum. Med selvklæbende bagside.

E-profilen fås i EPD-skum og som glasliste i silikone. Den klæbes fast og sikrer stor tæthed, men varierer meget lidt i dybden, så den kan ikke lukke store sprækker.

P-profilen er til små sprækker på 1-5 mm og laves i EPDM-skum og silikone. “Benet” gør det nemt at hæfte listen fast.

D-profilen er lukket og kan derfor ikke hæftes fast, så den skal klæbes. Den lukker sprækker på 1-5 mm og laves i silikone.

O-profilen i silikone kan lukke store sprækker, fx 1-7 og 1-10 mm. Limes i en rund fals.

V-profilen bruges typisk til massive lister, der tåler mekanisk slid, fx en dør, der lukkes op og i ofte. Hæftes fast i den inderste vinge af V’et.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...