Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 bud på en ny vinduesplade

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Skal du have en ny vinduesplade er det ikke ligegyldigt, hvilket materiale, du vælger som underlag for til dine potteplanter. Vi giver dig et stort overblik over de 7 mest populære materialer, du kan bruge til din næste vinduesplade.

bordplade1

Vinduespladen bliver ofte fejlagtigt kaldt for vindueskarmen, men vindueskarmen er rammen rundt om vinduet, mens vinduespladen er der hvor, du stiller dine stearinlys og planter. Her kan du læse vores guide til, hvilket materiale du skal vælge til din nye vinduesplade.

Vinduesplade af skifer

Skifer er en sort stenart, som har den fordel, at det er er et ensartet og tidsløst materiale. Skifer er et naturmateriale, som både er holdbart og let at vedligeholde.
Ulemperne ved at bruge skifer til vinduesplade er, at materialet er relativt tungt, overfladen er ujævn, og du risikerer let, at skarpe kanter og hjørner kan knække af i flager. Prisen for skifer er cirka 500 kroner per kvadratmeter.

Vinduesplade af marmor

Marmor fås i mange forskellige farver, så det skulle være muligt at finde noget for enhver smag. En vinduesplade i marmor er rigtig holdbar, så længe man undgår at udsætte den for syreholdige væsker eller rengøringsmidler. Marmor koster cirka 300 kroner per kvadratmeter.

Støb selv din vinduesplade

Vil du have en unik vindueplade, kan beton være svaret. Med beton har du mulighed for selv at støbe din vinduesplade, og ved hjælp af både farver og sten kan du variere udtrykket i det uendelige. Beton er et billigt materiale til cirka 150 kroner per kvadratmeter. Til gengæld kræver det en del polerarbejde, og overfladen skal behandles med lak eller voks, hvis den ikke skal være for sart.

Vinduesplade i træ

Du kan også vælge at bruge enten en MDF-plade eller limtræ til din vindueskarm. Limtræet er en klassisk løsning, der dog skal beskyttes med enten olie eller lak, da limtræ dårligt tåler fugt.
Det samme gør sig gældende for MDF-pladen, der bør være mindst 19 mm tyk, så den ikke slår sig, hvis den bliver udsat for fugt. MDF-pladen er også let at male i den farve du ønsker.
Prisen for limtræ er cirka 300 kroner per kvadratmeter, MDF-pladen er noget billigere, en plade på 19 mm koster i omegnen af 130 kroner per kvadratmeter.

Hårdføre klinker

Du kan også vælge at lave en vinduesplade i klinker. Det er både billigt, og så er klinker holdbare, de holder fint til vand fra potteplanter og lignende. Du kan sammensætte klinker som du vil, og det giver et utal af muligheder for at få en personlig vinduesplade. Klinker fås i mange prisklasser og fås fra 100 kroner per kvadratmeter.

Vinduesplade uden vedligehold

Laminat er også en løsning, når du skal have ny vinduesplade. Det fås i et hav af farver og mønstre. Det tåler en smule fugt og vand, og kræver ingen vedligeholdelse. Til gengæld skal man være omhyggelig, når man skærer og tilpasser sin laminat. Laminat kommer i mange prisklasser og koster typisk mellem 200 og 1.000 kroner per kvadratmeter.

I vores vejledning får du det fulde overblik over fordele og ulemper ved de forskellige materialer. Vi fortæller dig også, hvilket værktøj, du skal bruge til de forskellige materialer, og hvordan du skal vedligeholde materialerne.

Log ind eller køb adgang

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): 7 bud på en ny vinduesplade
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage