Skodder du selv kan lave

Skodder for vinduerne kan være både praktiske og dekorative. Du kan sagtens selv bygge dem, og give dem præcis det udseende, der passer til dit hus.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
700 kroner

Intro

Vinduesskodder har et formål

Oprindeligt var det under sydligere himmelstrøg, at man kunne se skodder for vinduerne. Skodderne er nemlig en god måde at holde lys og varme ude af huset i løbet af dagen, så den stegende hede blev udenfor.

Hjemlige arkitekter blev inspireret af den byggestil, de kunne se i bl.a. sydeuropa, og så blev skodder en del af også den nordiske byggestil. Her fungerer de dog (fraset enkelte meget varme sommerdage) primært som dekoration.

Faste eller oplukkelige skodder

Det dekorative formål bliver særlig synligt der, hvor skodderne faktisk slet ikke kan lukkes. Vinduesskodder, der blot er sat fast på muren ved siden af vinduerne, er ikke ualmindelig på villavejene.

Men flere steder har skodder til vinduer bevaret deres oprindelige funktion. Og selvom du måske ikke har behov for at lukke varmen ude, så kan det at lukke vinduesskodderne være praktisk i andre sammenhænge.

Vinduesskodder som indbrudssikring

Hvis du har skodder, der kan lukkes for vinduerne, kan du vælge at forsyne dem med en lås, så de er med til at fungere som indbrudssikring. Det gør livet lidt mere besværligt for indbrudstyvene, selvom det naturligvis ikke er en garanti imod indbrud.

Klassiske nordiske skodder

I guiden her viser vi dig trin for trin, hvordan du kan bygge vinduesskodder i klassisk nordisk stil. Det er altså ikke de sydlandske jalousiskodder, men en model med lodrette brædder. Det skal dog ikke hindre dig i at lave en model med et andet mønster. Har du lidt erfaring med træarbejde, er det en smal sag at ændre designet, så du får præcis de skodder, du vil have.

Kun fantasien sætter grænser, når du skal udsmykke et hus med skodder. Men sørg alligevel for at vælge en skodde, der harmonerer med resten af husets udtryk.

Vejledning

01
Forberedelser 3 Trin

1

Først måler du vinduets højde og bredde (eksklusive indfatninger; A-B og C-D). Fratræk nogle centimeter, så der er lidt plads til at lukke og åbne vinduesskodderne uden bøvl.

2

Dernæst skal du måle vinduesrammens dybde. Målet skal senere afgøre, hvor hængslerne skal monteres. For at få den bedste effekt skal skodderne havne inden for rammen, når de lukkes.

3

Sav alle delene til. Din smag og husets stil afgør, hvilke dimensioner, træet skal have. Vi vælger 21 x 92 mm til skodderne og 21 x 80 mm til tværlisterne.

02
Saml skodderne 6 Trin

I vores tilfælde er dybden på vinduesrammen blot 21 mm. Derfor skal der stemmes ud i tværlisten, så der bliver plads til hængslerne. Hvis dybden overstiger 42 mm (tykkelsen af bræt plus tværliste), monteres hængslerne uden på skodden. Det gør monteringen enklere.

1

Mål hængslets tykkelse. Bemærk, at hængslet i vores tilfælde har dobbelt tykkelse i den ene ende.

2

Hængslet skal fæstnes mellem skodden og den tværgående liste. For at få plads til hængslet er du derfor nødt til at stemme ud i listen. Aftegn hængslets form, og læg lidt ekstra millimeter til, så der er god plads til hængslet.

3

Anvend et skarpt stemmejern, og stem ud efter stregerne. Husk, at der skal være dybere der, hvor hængslet har dobbelt tykkelse. TIPS: Hvis du har en overfræser, kan den overtage tjansen i stedet for.

4

I stedet for at afslutte skodden med et bræt, der ikke har samme bredde som de øvrige, vælger vi at dele det sidste bræt i to lige store dele, der placeres inderst og yderst på skodden. Det ser bedst ud.

5

Hængslet placeres mellem skodden og lægten. Kontroller, at udfræsningen er så dyb, at listen slutter tæt omkring hængslet.

6

Skru listen fast sammen med hængslet. Ud over skruerne til hængslet monteres listen med to 4,2 x 42 mm skruer i hvert bræt. På den måde undgår du, at skodden bliver skæv, når den har hængt et stykke tid.

03
Sav dekoration ud 2 Trin

1

Vores vinduesskodder skal have et hjerte som dekoration. Fold et stykke papir på midten, og tegn et halvt hjerte, som du klipper ud. Når du folder papiret ud, har du en god skabelon.

2

Brug en stiksav til at save hjerteformen ud. Sæt et fintandet blad i saven, og kør på lav hastighed med saven, så du lader saven gøre arbejdet. Efterfølgende finpudser du med slibepapir.

04
Monter skodderne 3 Trin

1

Hold vinduesskodden på plads. Du kan bruge små træstykker eller lignende for at få skodden op fra sålbænken. Placer hængslets karmdel i den rigtige position, og skru det fast i karmen.

2

Vinduesskodderne skal naturligvis gå let op og i. Med en stormkrog er det enkelt at holde skodderne på plads, når de er åbne. Monter krogen i væggen, og øjet på skodden.

3

Lukket og låst. De nye skodder gør det lidt sværere for ubudne gæster.

Vi har valgt at lave vinduesskodder med en hjerteudskæring. Men kun din fantasi sætter grænser for, hvordan dine skodder skal se ud.

Materialer

• 21 x 92 mm høvlet træ til skodderne
• 21 x 80 mm tværlister
• Rustfri selvskærende skruer, 4,2 x 42 mm
• Hængsler efter eget valg
• Stormkrog og øje
• Låsebeslag

Specialværktøj

• Evt. overfræser

Tidsforbrug

1-2 dage - alt efter antallet af skodder plus tørretid for malingen

Pris

Samlet pris for et sæt skodder cirka 600-700 kroner, alt afhængigt af hvilke hængsler og trædimensioner, du vælger.

Sværhedsgrad

Som altid gælder det om at være omhyggelig, så skodderne ikke støder på kanterne. Selve arbejdet er ikke svært.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Rent snit med stiksaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer