Lav dit eget kvistvindue

Et håndlavet kvistvindue tager sin tid at lave. Til gengæld får det et helt rigtigt udtryk. Vi viser, hvordan du laver det perfekte vindue selv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
400 kroner
Den sista finishen klaras enklast av med en sliprondell i borrmaskinen. När maskinen spänns fast i borrstativet, kan du flytta materialet fritt.

Den sista finishen klaras enklast av med en sliprondell i borrmaskinen. När maskinen spänns fast i borrstativet, kan du flytta materialet fritt.

Intro

Du kan godt bestille et ovalt kvistvindue på mål i træ og aluminium, som er lige til at montere, men på gamle huse passer moderne vinduer ikke pænt i stilen. Så har du mod på præcisionsarbejde, kan du bygge det perfekte vindue selv. Og du kan roligt glæde dig: Du får nemlig mulighed for at finde hele arsenalet af save, fræsere, slibemaskiner og stemmejern frem.

Det håndlavede egetræsvindue tager sin tid at lave, men det passer til gengæld perfekt til udtrykket på det 100 år gamle hus.

Vejledning

01
Rammen 5 Trin

Det oprindelige vindue bestod af fire kvarte ovaler, og det skal vores også. For at få en flot og tæt samling på de fire emner skal endestykkerne skæres millimeterpræcist.

Vi benytter os af et stykke høvlet egetræ med en tykkelse på 50 mm og en længde på knap en meter. Det er lidt uhåndterligt i båndsaven, og derfor saves alle fire dele ad tre omgange. Først groft, så man står med fire stykker, der rummer omridset af yderkanten og rigeligt i enderne og ind mod midten.

1

Lav en skabelon, der har præcis samme mål som et af de fire stykker træ, det gamle vindue bestod af. Kan du ikke skære kanten helt ren, må du slibe den. Det nye vindue får nemlig samme form som skabelonen.

2

Placér skabelonen på det første stykke egetræ, og mærk grundigt op på emnet. Undgå, at skabelonen rager ud over emnet, da det i så fald vil blive for smalt.

3

Læg emnet til rette i båndsaven, og følg stregerne nøje. Det kræver lidt øvelse at bruge en båndsav, men til gengæld bliver resultatet i de fleste tilfælde mere præcist end med en stiksav.

4

Skær enderne til. Snittene skal være meget præcise, da samlingerne ellers vil “gabe”. Vi bruger en formatsav, men en kapsav kan også bruges. Det vigtigste er, at opstregningen flugter præcist med klingen.

5

Læg de fire emner, som udgør den nye vinduesramme, op, og tjek, at proportionerne er ensartede. Tjek ligeledes, at samlingerne ikke gaber, hvor enderne mødes.

02
Samlingerne 6 Trin

Er samlingerne ikke helt tætte, vil du hurtigt lægge mærke til, at de “gaber” og ser ufærdige ud, ligesom styrken heller ikke vil være optimal.

For at få delene trukket sammen til helt tætte samlinger har vi derfor valgt at benytte en såkaldt samlingsfræser. Med den fræser vi aflange huller i emnerne, som vi efterfølgende fylder med lim og de medfølgende dyvler, inden vinduet sættes i spænd natten over.

1

Afsæt et mærke halvvejs inde på vinduesrammen oven på hver af de fire samlinger. Mærk op på både forsiderne og bagsiderne af emnerne.

2

Placér samlingsfræseren for enden af et emne, og centrér den, så den passer med opmærkningen. Pres fræseren ind i emnet, og gentag processen, indtil du har fræset to fordybninger i alle endefladerne.

3

Påfør en god portion lim i alle huller. Herefter kan dyvlerne forsigtigt bankes i bund. Smør så lim på alle endefladerne og på selve dyvlerne, og tryk de fire dele sammen. Spænd evt. efter med en bagagestrop med skraldefunktion.

Sørg for at banke forsigtigt, så du ikke beskadiger dyvlerne.

4

Efter et døgns tid slibes de lodrette sider på både inder- og ydersiden af vinduesrammen helt glatte. Udstyr evt. din boremaskine med en sliberondel, og placér den i en borestander. Så kan du arbejde frit.

5

Tjek løbende med en vinkel, at siderne er helt lodrette. Er de ikke helt lodrette, må du fortsætte med at slibe.

6

Slib den overskydende lim væk med en excentersliber. Undgå at runde kanterne med sliberen.

03
Sprosserne 7 Trin

Vi har valgt et klassisk kryds til sprosserne og starter med at stemme ud i rammen, hvorefter vi skærer sprosserne til på en bordrundsav. Der skal også gang i overfræseren, når der skal laves en fals i rammen til vinduesglas og sprosser.

Det er en god idé at øve sig lidt på et stykke overskydende træ, inden du giver dig i kast med falsen til sprosserne. På den måde kan du sikre dig, at fræsedybden er indstillet korrekt.

1

Tegn omridset af de gamle sprosser op på en egetræsliste (her 20 x 50 mm). Ved at skære de nye sprosser på ydersiden af opstregningen gør vi dem en lille smule kraftigere end de oprindelige.

2

Vi skærer de nye sprosser i en vinkel på cirka 16 grader på bordrundsaven. Hældningen skal begynde 20 mm over bunden af listen.

3

Fræs en fals i sprosserne til vinduesglasset. Falsen skal være 7 mm bred og 19 mm dyb. For at nå ned i den rette dybde er du nødt til at fræse ad 3-4 omgange.

4

Hold sprossen ind til indersiden af vinduesrammen, og mærk op. Sav to 7-8 mm dybe spor, og hug dernæst tre kanten væk med stemmejernet. Stik herefter kanterne og bunden ren.

5

Fræs en fals i vinduesrammen til vinduesglasset. Falsen skal igen være 7 mm bred og 19 mm dyb. Du er derfor nødt til at fræse ad 3-4 omgange, ligesom du gjorde med sprosserne.

Det er på indersiden af vinduesrammen, vi stemmer ud til sprosserne.

6

Når glasfalsen er fræset færdig, kan sprosserne monteres. Vi bruger kun trælim og holder os derfor fra søm, skruer og tvinger. Sprosserne skæres, så de passer stramt i vinduesrammen. Herefter er det bare at vente et døgns tid på, at limen tørrer.

Når limen er tør, slibes vinduesrammen med korn 120 og bagefter med korn 180, så den bliver helt glat.

Vær opmærksom på, at der også skal stemmes ud i den gennemgående sprosse til de to små sprosser.

7

Grund rammen med linolie tilsat fungicid, så den ikke bliver angrebet af skimmel. Og så er der bare tilbage at kitte ruderne fast og male vinduet i den farve, du ønsker.

Materialer

• Massiv eg: et stykke på ca. 5 x 50 x 100 cm og en liste på ca. 2 x 5 x 120 cm
• PU-lim D4 (fx Dana Lim 421)

Specialværktøj

• Samlingsfræser m. dyvler
• Bordrundsav
• Båndsav
• Overfræser
• Sliberondel

Tidsforbrug

Det tager lang tid. Der er meget slibe- og limearbejde. Regn med 3-4 dage, hvor du har masser af pauser indimellem.

Pris

Ca. 400 kr.

Sværhedsgrad

Det kræver en vis erfaring at opnå et flot resultat. Opmålinger og snit skal være helt præcise, og sprosserne skal sidde lige i “øjet”.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer