Mål rigtigt op til nye vinduer

Hver femte gang går det galt, når der skal måles op til nye vinduer. Følg med her, hvor tømreren viser, hvordan du gør det korrekt og undgår fejlleverancer og ekstraudgifter.

Fugen, eller rettere den glemte fuge, er en af årsagerne til, at cirka 20 procent af de vinduer og døre, der bestilles på vinduesfabrikkerne, ikke passer i de huller, de er bestilt til. Sjusk, fejlaflæsninger og uklare bestillinger står givet også for en del af fejlene. Men gør du din del af arbejdet rigtigt, selve opmålingen, så har du dit på det tørre, hvis andre laver fejl undervejs.

Derfor: Mål omhyggeligt, husk fuge i begge sider og i top og bund (fugebredden skal trækkes fra vinduets endelige mål). Og lav så et ekstra tjek, når du har bestilt vinduerne og får ordrebekræftelsen. Lav sidste tjek, når vinduerne ankommer - inden du pakker dem ud, og inden du fjerner det gamle vindue. Eksperten viser dig hvordan.

Sådan måler du korrekt

1

Dette skal vi undgå: Der er ingen fuge omkring det gamle vindue. Det er sandsynligvis opmålingen, der er gået galt, og så er vinduet blot sat i uden fuge.

2

Du har brug for disse mål: Højden (H) fra vinduets underside til muroverligger minus fuge (2,5 cm). Bredden (B) fra mursten til mursten minus fuge (2,5 cm). Og dybden af karmen.

3

Tag målet B forneden, på midten og foroven. Mål fra mursten til mursten, og træk 25 mm fra (bredden af to fuger). Så har du breddemålet B.

4

Tjek, at falsen, altså selve muren, er i lod. Hvis den er meget ude af lod, må du regulere i fugebredden, der dog skal være 8-9 mm på det smalleste sted. Nu er du klar til at måle højden H.

5

Mål fra muren over vinduet og en meter ned. Sæt en streg ved en meter, så bliver det nemmere at måle præcist om lidt.

6

Vær opmærksom på sålbænken. På dette gamle vindue går sålbænken op i en not. På det nye skal der i stedet være en fuge imellem vindue og sålbænk.

7

Mål fra sålbænkens overkant til en-meter-markeringen. Læg målet sammen med en meter, og træk to fugebredder (2,5 cm) fra. Det er målet H.

8

Mål karmens dybde. De fleste karme er som standard 11,5-12 cm, men ældre karme kan være bredere, og så bør det nye vindues karm også være det.

9

Når du får ordrebekræftelsen, går du alle mål efter og måler op endnu en gang. Så har du gjort, hvad du kunne - indtil vinduerne dukker op, og du kontrolmåler dem, inden du sætter dem i.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Vinduer