Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Perfekt finish til vinduet

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En vinduesplade, der skal passe ind i en skæv lysning, kan være en udfordring. Men måler du op, som eksperten viser dig her, får du ingen problemer.

Den skæve lysning er ikke noget problem, hvis du måler rigtigt op til vinduespladen.

Intro

Vinduespladen er ikke i sig selv andet end en firkantet plade, typisk i mdf eller lamineret spånplade. I princippet kunne alle hjørner blot være vinkelrette, hvis det da ikke var for væggene i lysningen, der praktisk talt aldrig er rette.

Derfor skal pladen tilpasses den skæve lysning, og det er faktisk slet ikke så svært, som det kan lyde. I hvert fald ikke hvis man ved, hvordan man måler op. Metoden, som du ser her, kan også bruges i andre skæve tilfælde.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Sæt en streg af cirka midt på vinduet, i dette tilfælde 60 cm. Denne markering er dit udgangspunkt for alle mål.

2

Lysningens vægge er ikke i vinkel. Det er denne skævhed, vi skal have overført til vinduespladen, så den kommer til at passe.

3

Hold vinklen op til din markering. Mål fra vinklen til begge sider af lysningen. Disse mål skal overføres til pladen. Mål både inde ved vinduet og ude ved væggen.

4

Sæt en markering midt på vindues pladen, og sæt en vinkelret streg ud fra den. Ud fra denne streg sætter du dine fire mål (inderst i lysningen til venstre og højre og ude ved væggen til begge sider).

5

På det sidste stykke skal pladen være vinkelret. Vinduespladen går jo lidt ud over lysningen, og det sidste stykke skal derfor ikke følge lysningens skævheder.

6

Skær pladen til med en fintandet stiksavsklinge. En laminatplade som denne skal skæres fra undersiden, fordi klingen slår laminatet i stykker.

Saver du nedefra, er det let at følge stregen.

7

Skær kanten skråt af. Men kun på det stykke, der er inden for lysningen. Pladen er nemlig bredest længst inde mod vinduet og skal derfor lægges ned på plads.

8

Læg pladen ned så tæt på vinduet som muligt, og skub den hlt ind i noten på vinduet. De skrå kanter gør det nemt at lægge den på plads, uden at den støder imod.

9

Klods pladen op, så den er vandret. Brug små stykker krydsfiner eller plast-afstandsbrikker. Nu har du en vinduesplade, der er skåret helt tæt til lysningen.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Perfekt finish til vinduet
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage