Intro
Vejledning
01
Forberedelse
3
Trin
Strimler af mineraluld skubbes på plads rundt om vinduet med en vinkel eller en træpind. Brug lange strimler, så du undgår samlinger (og dermed kuldebroer) i hjørnerne. Husk handsker og åndedrætsværn.
Tykkelsen på støttebrættet (B), der skal ligge under vinduespladen (A), findes ved hjælp af en træklods, der svarer til vinduespladens tykkelse. Mål afstanden fra undersiden af klodsen og ned til undersiden af vindueshullet.
02
Vinduespladen
5
Trin
Vinduespladen udgør den centrale del i vores projekt, og derfor skal den på plads som det allerførste.
Tykkelse og bredde på det stykke træ, som du bruger til vinduespladen, afhænger af vindueshullets størrelse og væggens tykkelse. Her passede det med en 45 x 145 mm høvlet fyrre træs reglar, der blev savet og høvlet til i en tykkelse, så den kom til at ligge nøjagtig på højde med oversiden af vindueskarmen.
Længde og bredde saves ikke endeligt til med det samme. Her er det nemlig nødvendigt at mærke op, så pladen kommer til at passe nøjagtigt i hullet.
Læg vinduespladen (A) så vandret som muligt, og mærk væggens tykkelse op på pladen. Her vil vi gerne have pladen til at stikke noget ud på hver side af vindueshullet, så inden afmærkning saves den af, så den er cirka 30 cm for lang.
Flyt pladen uden for vindueshullet, og marker præcist, hvor bredt hullet er. Den rektangel, du nu har markeret, svarer til det stykke, som du skal save af pladen.
Når vinduespladens præcise længde skal findes, skal du holde tungen lige i munden. Placer et bræt i samme tykkelse som lysningsbrættet og en stump indfatning, og marker 1,5 cm fra indfatningen. Nu har du længden.
Med en håndoverfræser fræses en profil på underkanten langs både vinduespladens forkant og begge ender. Det får pladen til at se tyndere og lettere ud og passer flot til den dekorationsliste, som vi sætter på til sidst som afslutning.
03
Lysninger
3
Trin
Mål op til lysningerne (C) med vinkel og tommestok, og mål op i alle fire hjørner. Læg gerne et par millimeter til, for hvis lysningerne bliver for små, er det nemlig svært at få et flot resultat, når indfatningerne senere skal monteres.
Overfør målene til de reglar, der er skåret af i de rigtige længder. Start med at måle til den øverste lysning og derefter de to sider (det er også den rækkefølge, de monteres i). Sav eventuelt lidt uden for stregen, og finjuster derefter med en høvl.
04
Dekorationsliste
3
Trin
Sav to små bidder af dekorationslisten (D) af på gering (45 grader). De to bidder skal være lige så lange, som listen er tyk, men geringssnittene skal være modsat hinanden, da bidderne skal blive til endestykker, der passer til den lange liste.
Sav dekorationslisten af på gering i begge ender. Den præcise længde finder du ved at måle 2 cm ind fra begge sider på den profil, som du tidligere har fræset på undersiden af vinduespladen. Herefter limes de to små bidder fast.
05
Indfatninger
3
Trin
Nu mangler kun indfatningerne (E). Vi har valgt en almueliste, fordi den passer godt til husets øvrige indfatninger og paneler. Mål ud til den øverste indfatning først, og sav den af i gering (45 grader) i hver ende.
Den øverste indfatning monteres løst med dykkere. Vi vælger at rykke den 10 mm ind fra lysningens kant. På den måde ses eventuelle ujævnheder ikke så tydeligt, og vi får en ekstra skyggenot.
06
Slibning og maling
3
Trin
Når delene er gjort fast, slibes alt træværk helt glat. Her kan det godt betale sig at være grundig, da du ikke kan skjule eventuelle ujævnheder med maling - ligegyldigt hvor mange gange du maler.
Alle samlinger skal spartles efter grundmaling, men inden slutmaling. Til langt det meste bruges almindelig akrylfugemasse, men fugen mellem karm og vinduesplade stiller ekstra store krav til elasticitet, hvis ikke den skal sprække. Så her skal du bruge en fugemasse baseret på MS polymer.
Straks efter fugning skal du fjerne overskydende fugemasse med en køkkensvamp. Hvis den når at tørre, er det næsten umuligt at få den væk.
Vinduespladen slibes, når du har spartlet samlingen mellem karm og plade. Det kan være svært at få et perfekt resultat første gang, så regn derfor med, at det kan være nødvendigt at spartle og slibe mindst to gange til.
Vinduespartiet grundes, hvorefter alle søm- og skruehuller i lysninger og indfatninger spartles. Inden grundmaling stryges eventuelle knaster med knastlak, så du slipper for, at harpiks trænger igennem.
Materialer
- Vinduesplade (A), tilpasses af 45 x 145 mm høvlet fyrretræsreglar
- Støttebræt (B), 22 mm tykt
- Lysninger (C), 40 mm tykke
- Dekorationsliste (D), 15 x 40 mm
- Indfatninger (E), 95 mm brede
Desuden:
- Blanke dykkere, 14/25 mm
- Træskruer, 4 x 55 mm, 6 x 100 mm og 6 x 120 mm
- Trælim
- Akrylfugemasse
- Isoleringsstrimler
- Knastlak, grunder og maling
Specialværktøj
- Elhøvl
- Kap/geringssav
Tidsforbrug
5-6 timer (eksklusive male-og tørretider)
Pris
150-200 kroner
Sværhedsgrad
Opgaven kræver ikke de store forudsætninger. Men for at sikre dig, at vinduespladen ligger helt vandret, skal du være nøjagtig ved opmåling og montering.
Tegning
Vinduespartiet - lag for lag
Når alt træværk er malet, fremstår vinduespartiet som en helhed, men som det ses her, er det bygget op af mange forskellige dele.
Den færdige vinduesplade består af en plade (A) og en liste (D). Listen afsluttes flot i begge ender med en lille stump, der er skåret af på gering.
