Så let skifter du vinduet

Du kan spare på varmeregningen og forskønne dit hus på en gang, hvis du skifter alle vinduerne til nye.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
300 kroner

Intro

Med blot en smule gør det selverfaring i bagagen er det ikke så svært at skifte et vindue, som det måske kan lyde.

Bor du i et muret hus, får du brug for en borehammer eller en god slagboremaskine. En bajonetsav er også en fordel, men derudover kan du klare dig med det værktøj, de fleste gør det selv’ere har i værktøjskassen - og så en god portion grundighed og præcision.

Gevinsten er ofte et smukkere hus. Og i langt de fleste tilfælde er der en altoverskyggende fordel: Du sparer på varmen, fordi nye vinduer med ruder af energiglas er bedre til at holde på varmen end gamle tolags termoruder.

Inden du kan gå i gang, skal du afgøre, hvordan dine nye vinduer skal se ud, om de skal være af træ, aluminium eller begge dele. Eller af plast.

Og så skal du måle hvert enkelt vindueshul op for sig. Vinduerne i dit hus kan se lige store ud, men regn aldrig med, at de er det. De kan variere op til flere centimeter i både højde og bredde.

Din første vinduesudskiftning kan du snildt klare på en weekend. Og når du har skiftet et, vil du hurtigt få taget på det og kunne skifte de øvrige endnu hurtigere.

Vejledning

01
Nedrivning 8 Trin

Inden du kan fjerne rude og karm, skal begge dele gøres fri. Ruderne kan enten være kittet i eller sidde fast med gummilister. I sidstnævnte tilfælde skal du blot fjerne glaslisterne og vippe ruden ud. Kit er lidt vanske ligere at fjerne, og vil du slippe let om ved det, så lad ruden sidde, og tag det hele ud på en gang. Det kan du, hvis du som her har et vindue, der er delt i to. Når først den øverste lille rude er ude, kan karmen skæres i stykker, og resten af vinduet og den store rude kan tages ud i en arbejdsgang.

Tag handsker på, når du begynder at arbejde nær glasset, så du ikke risikerer at komme til skade under arbejdet.

1

Flæk det inderste af bundkarmen med et stemmejern. Så ødelægger du ikke vinduespladen og kan bruge den igen.

2

Fjern glaslisterne. Tag altid toplisten til sidst, så ruden ikke falder ud, før du er klar. Er ruden sat i med gummilister, er det tit en stor fordel at skære en gang indvendigt, da gummilisten nemt kan have klistret sig rigtig godt fast på ruden.

3

Hvis ruden er sat i med kit, kan du enten skære rigtig mange gange med din hobbykniv, bruge en multiskærer eller, som vi til sidst valgte her, tage karmen ud med hele ruden siddende i.

4

Skær karmsømmene over med en bajonetsav. Gamle vinduer er typisk sat i med søm, og de skal saves over. Bajonetsaven skærer også fugen omkring vinduesrammen over. Er vinduet af nyere dato, kan det muligvis skrues fri.

5

Skær karmen fri. Toppen af karmen er det første, der fjernes på dette vindue. Ved at skære lidt skråt med stiksaven bliver det nemmere at få karmen ud, når du brækker den fri. Du kan også klare arbejdet med en fukssvans

6

Bræk karmen fri. Det skrå snit betyder, at de to dele let glider fra hinanden i stedet for at låse.

VIGTIGT! Vær meget forsigtig med at brække med kobenet på hjørnerne af de gamle sten, da de tit er meget porøse.

7

Fjern den øverste del af karmen. Du skal naturligvis sikre dig, at den nederste del af vinduet ikke følger med ud. Om nødvendigt kan du kile karmen fast.

8

Fej falsen omhyggeligt med en kost. Først skal du sørge for, at al gammel fuge (silikone/mørtel) bliver fjernet, og så skal alt støv væk, da hverken skum eller den nye fuge kan hæfte ordentligt på gammelt støv.

02
Isætning af vindue 4 Trin

1

Opklodsningen i bunden er meget vigtig for et godt resultat. Læg et lige stykke træ under din korte loddestok, så du kan nå i hele vinduets bredde. Læg isolering ind under vinduespladen.

2

Sæt vinduet på plads. Opklodsningen i bunden skal passe med, at du nu har en fuge foroven (cirka 12-15 mm). Det samme i siderne. Her hvor vindueshullet buer lidt op, nøjes vi med 7-8 mm fuge ude i de øverste hjørner.

3

Hold vinduet fast med kiler eller windbags. Tjek, at karmen sidder lodret og vandret. Bor for med et 6 mm træbor i vinduesfalsen, og bor så med et 6 mm murbor i mursten. Skru fast med 7,5 x 112 mm monteringsskruer uden hoved.

4

Tjek vinduet, når du har monteret de to øverste skruer: Hæng rammerne på, og tjek, at de ikke hænger skævt, så der er uens afstand til muren foroven og forneden.

03
Fastgørelse 2 Trin

1

Sæt de sidste fire skruer fast, når karmen sidder, hvor den skal. Der skal sidde tre skruer i hver side af karmen. Når du skruer i falsen, slipper du for at spartle og male skruehuller.

2

Skum eventuelt vinduet punktvis fast som ekstra gardering, specielt hvor de gamle sten er lidt porøse.

VIGTIGT! Husk sikkerhedsbriller og handsker, når du skummer.

04
Isolering og fugning 6 Trin

Det absolut vigtigste, når du sætter vinduer i, er præcision. Du skal måle præcist op, inden du bestiller vinduerne, og du skal sætte dem præcist i, når du får dem leveret. Så kan du glæde dig over et perfekt resultat.

1

Stop isolering ind mellem mur og karm. Brug en smal pind, så du kan få det helt ind. Der skal stoppes, så der er cirka 3 cm ud til forkanten af karmen, så der er plads til fugestop og fuge.

2

Pres fugestop ind mellem mur og karm. Fugestoppet/bagstoppet skal sikre, at fugen kun hæfter i siderne. Så arbejder den bedst. Der skal være plads til ca. 1 cm fuge; det letter fugearbejdet, hvis du lægger fugestoppet rimelig præcist.

3

Læg en fuge rundt om hele karmen. Du gør arbejdet lettere, hvis du køber en god byggefuge og er omhyggelig med at lægge den i. Ikke alle billige byggefuger er lige gode.

4

Kør efter med en fugepind. Når du glitter med en fugepind, skal pinden være mættet af sulfo, så sæt den i sulfovand senest dagen i forvejen, så den ikke hænger fast i fugemassen og trækker den af.

5

Sæt lister på indendørs, hvis det er sådan, du har valgt at afslutte den indvendige del. Her har vi genbrugt vinduespladen og sætter en færdigmalet 5 x 27 mm forkantliste i resten af lysningen, stiftet fast med små dykkere.

6

Luk hullerne efter dykkerne med lidt akrylfugemasse på pegefingeren - bare tryk en anelse i hullet, så bliver det fuldkommen skjult.

Materialer

Til montering af et vindue:

 • 6 stk. 7,5 x 112 mm monteringsskruer
 • Lidt træ til opklodsning
 • 1 vindue
 • En rulle 20 x 50 mm fugefilt
 • 5 m 16-20 mm bagstop
 • 5 patroner byggefuge (Dana 522)
 • 5 x 27 mm hvid forkantliste, 5 m

Specialværktøj

 • Bajonetsav: Til at save søm og karm over med
 • Windbags: Windbagsene fastholder vinduet under monteringen, og de er nemme at justere op og ned undervejs.

Tidsforbrug

Færdig på en weekend

Pris

Materialer: ca. 300 kr. + vindue

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bajonetsaven

Saven har masser af kræfter og er uovertruffen til nedrivningsarbejde og andre grove opgaver. Forsynet med den rigtige klinge gnaver den sig ubesværet gennem alt fra træ og jern til tegl og beton. I denne video kan du se alle klingerne, og lære hvordan du bruger saven optimalt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Vinduer