Sådan monterer du vinduer

Hvis man forbereder sig godt, tager omhyggelige mål, inden man bestiller vinduet, og holder tungen lige i munden, så kan man godt skifte sine vinduer selv.

For det er ikke svært – det kræver blot, at man er omhyggelig. Til gengæld bliver varmeregnskabet bedre, og man sparer en masse penge både i materialer og i arbejdsløn.

Her viser vi dig, hvordan du monterer vinduer i henholdsvis et træhus og et muret hus.

Montering i træhus

1

Lav en opklodsning af vinduet i det tomme vindueshul. Bunden af vinduesrammen skal stå 100 % vandret, så det er vigtigt at kontrollere opklodsningen med vaterpasset og justere, til den passer.

2

Når vinduesrammen er løftet på plads og sat i spænd med kiler, skal der bores for 10 cm fra top og bund. Herefter skrues rammen fast.

3

Herefter fyldes mellemrummet ud med mineraluld hele vejen rundt. Brug en malerpind eller en fugepind, og pres ikke for hårdt. Det er luften i mineralulden, som isolerer.

4

Uden på isoleringen lukkes af med en sålbænk i bunden og indfatninger i siderne og i toppen. De er en del af den klimaskærm, som skal holde regn ude fra husets indvendige konstruktion.

5

Til sidst lukkes mellemrummet mellem vinduesrammens bund og sålbænken af med elastisk fugemasse. Det hindrer, at regnvand blæses op under vinduet og ind i væggen.

Montering i muret hus

1

Den nye vinduesramme løftes på plads uden vinduer. Den stilles på afstandsklodser, så der er lige meget luft over og under rammen. Sæt kiler i toppen, så rammen ikke vælter.

2

Der skal være lige meget luft i hver side, så her sættes også kiler eller afstandsklodser. Rammen justeres, så den er i lod og vage. Tjek også, at hjørnerne er 90°.

3

Når rammen sidder, er det smart at prøve, om vinduerne kan gå op og i, inden der fortsættes. Bor så for karmskruer i karm og mur.

4

Skub afstandsbrikker et stykke ind der, hvor skruerne skal være, og skru så rammen endeligt fast. Når skruerne sidder, kan kilerne fjernes.

5

Så skal fugen fyldes med isolering. Der findes mineraluldsstrimler beregnet til dette. Isoleringen presses forsigtigt ind - hvis den mases hårdt sammen, presses luften ud, og så isolerer den ikke.

6

Til sidst lukkes fugen udefra med mørtel, elastisk fugemasse eller ekspanderende fugebånd. Indefra fuges med en elastisk fugemasse, så evt. rumfugt ikke trænger ud i muren.

Smarte løsninger: winbags og fugebånd

I stedet for at bakse med kiler for at få vinduet placeret præcist i hullet, før det skrues fast, kan man bruge oppustelige puder, Winbags. De er noget nemmere at arbejde med.

Og i stedet for mørtel- eller gummifuge udvendigt kan man bruge fugebånd, der ekspanderer og fylder rummet ud mellem vinduets karm og muren.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Vinduer