Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan monterer du vinduer

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hvis man forbereder sig godt, tager omhyggelige mål, inden man bestiller vinduet, og holder tungen lige i munden, så kan man godt skifte sine vinduer selv.

Vinduesmontering

For det er ikke svært – det kræver blot, at man er omhyggelig. Til gengæld bliver varmeregnskabet bedre, og man sparer en masse penge både i materialer og i arbejdsløn.

Her viser vi dig, hvordan du monterer vinduer i henholdsvis et træhus og et muret hus.

Montering i træhus

1

Lav en opklodsning af vinduet i det tomme vindueshul. Bunden af vinduesrammen skal stå 100 % vandret, så det er vigtigt at kontrollere opklodsningen med vaterpasset og justere, til den passer.

2

Når vinduesrammen er løftet på plads og sat i spænd med kiler, skal der bores for 10 cm fra top og bund. Herefter skrues rammen fast.

3

Herefter fyldes mellemrummet ud med mineraluld hele vejen rundt. Brug en malerpind eller en fugepind, og pres ikke for hårdt. Det er luften i mineralulden, som isolerer.

4

Uden på isoleringen lukkes af med en sålbænk i bunden og indfatninger i siderne og i toppen. De er en del af den klimaskærm, som skal holde regn ude fra husets indvendige konstruktion.

5

Til sidst lukkes mellemrummet mellem vinduesrammens bund og sålbænken af med elastisk fugemasse. Det hindrer, at regnvand blæses op under vinduet og ind i væggen.

Montering i muret hus

1

Den nye vinduesramme løftes på plads uden vinduer. Den stilles på afstandsklodser, så der er lige meget luft over og under rammen. Sæt kiler i toppen, så rammen ikke vælter.

Der skal være lige meget luft i hver side, så her sættes også kiler eller afstandsklodser. Rammen justeres, så den er i lod og vage. Tjek også, at hjørnerne er 90°.

3

Når rammen sidder, er det smart at prøve, om vinduerne kan gå op og i, inden der fortsættes. Bor så for karmskruer i karm og mur.

4

Skub afstandsbrikker et stykke ind der, hvor skruerne skal være, og skru så rammen endeligt fast. Når skruerne sidder, kan kilerne fjernes.

5

Så skal fugen fyldes med isolering. Der findes mineraluldsstrimler beregnet til dette. Isoleringen presses forsigtigt ind - hvis den mases hårdt sammen, presses luften ud, og så isolerer den ikke.

6

Til sidst lukkes fugen udefra med mørtel, elastisk fugemasse eller ekspanderende fugebånd. Indefra fuges med en elastisk fugemasse, så evt. rumfugt ikke trænger ud i muren.

Smarte løsninger: winbags og fugebånd

I stedet for at bakse med kiler for at få vinduet placeret præcist i hullet, før det skrues fast, kan man bruge oppustelige puder, Winbags. De er noget nemmere at arbejde med.

Og i stedet for mørtel- eller gummifuge udvendigt kan man bruge fugebånd, der ekspanderer og fylder rummet ud mellem vinduets karm og muren.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage