Skift termorude

At skifte en termorude er oplagt gør det selvarbejde. Det er enkelt, og det tager ikke lang tid. Den største udfordring ligger i at få fat i en rude med den helt rigtige størrelse. På gørdetselv.dk og hos de fleste leverandører findes anvisninger på, hvordan man måler op. Vær også opmærksom på, at store ruder er svære at bakse med alene, så her er det klart en fordel at være to om arbejdet.

Termorude

ENKELT: Metoden er den samme, uanset om glaslisterne sidder på den indvendige eller udvendige side.

DEN GAMLE RUDE PILLES UD

1. Glaslisterne i siderne skæres først fri, så de slipper lettere, når den skal af. Med en skarp hobbykniv er det let at skære malinglaget over i samlingen mellem vinduesramme og glasliste.

2. Glaslisterne brækkes løs. Skal de genbruges, skal man være forsigtig her. Stikker man en spartel ind mellem liste og ramme, inden listen vrikkes løs med et stemmejern, undgår man mærker.

3. Fortsæt med nederste glasliste. Er det ikke til at få vrid nok på stemmejernet til at få listen af, kan man klodse spartlen op som vist herover.

4. Lange søm, der er rustet fast, bliver ofte siddende, når glaslisten fjernes. De fjernes med en tang. Husk igen at lægge spartlen imellem.

5. Øverste glasliste skæres fri og fjernes til sidst. Sørg gerne for en hjælper til at holde på glasset imens, så det ikke falder ud. Metoden er den samme som ved de øvrige glaslister.

TIPS: Smart hjælp

Er man alene om arbejdet, er en sugekop en stor hjælp, både når den gamle rude skal ud, og når den nye skal styres på plads. De findes i mange forskellige kvaliteter, men en billig udgave til ca. 200 kroner er udmærket til gør det selv-brug.

Læs også: Mål korrekt op til nye døre og vinduer

DEN NYE RUDE SÆTTES I

1. Vinduesfalsen rengøres grundigt. Er de gamle glasbånd defekte, skiftes de nu. Er der tale om trævinduer, er det også nu, at man med fordel kan give en gang træbeskyttelse mod råd og svamp.

2. Genbruges glaslisterne, skal alle søm fjernes først. Det er bedst at trække dem ud gennem bagsiden, så man ikke ødelægger den malede forside. Slib også eventuelle ujævnheder på bagsiden væk.

3. Glasset klodses op med plastbrikker. Først lægges de i bunden af rammen, og vinduet stilles på plads. Få en hjælper til at holde ruden, mens brikkerne i siderne sættes på plads.

4. Glaslisterne sømmes på igen. Start med den øverste, så den holder på ruden. Dernæst siderne og til sidst bundglaslisten. Læg karton imellem hammer og glas, så glasset ikke ridses.

TIPS: Tyverisikring

At pille glaslisterne af og tage ruderne ud er en klassiker blandt indbrudstyve. Så sidder glaslisterne på ydersiden, kan man med fordel skrue dem fast med envejsskruer. De er umulige at fjerne uden at ødelægge listerne, og det tager tid. Så meget tid, at de fleste tyve vil opgive arbejdet og finde nye jagtmarker.

TIPS: Energiglas

En moderne energirude er et oplagt valg, når den gamle, punkterede termorude skal skiftes. De er bygget op af tre lag glas med en isolerende gasart (argon) imellem. De isolerer så godt, at ruderne dugger på ydersiden i stedet for indersiden.

Opklodsning afhænger af vinduestypen

Ruden skal holdes fast i midten af rammen med plastklodser beregnet til formålet. De fås i forskellige tykkelser og må ikke mases ind, men skal kun lige akkurat sidde fast.

Fast vindue
I et fast vindue lægges klodser i bunden – mindst 5 cm fra hjørnerne.

Sidehængt vindue
I et sidehængt vindue sættes klodserne diagonalt mindst 2 cm fra hjørnerne.

Tophængt vindue
I et tophængt vindue sættes de i alle fire hjørner – mindst 5 cm inde.

    Andre læser lige nu ...