Skift selv sålbænken

Det er ikke vanskeligt at montere en sålbænk af metal. Til gengæld er det vigtigt – den sørger nemlig for at lede vand væk fra vinduet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
90 kr./m

Intro

Hvornår har du sidst talt med din sålbænk? Nej vel! Men det er en rigtig god idé jævnligt at undersøge, om husets sålbænke er i god form. Du kan selvfølgelig også lade være, men med en defekt sålbænk risikerer du, at der trænger regnvand ind langs vindueskarmen. Og det kan medføre rådskader.

Du kan få sålbænke i metal, aluminium, galvaniseret stål eller zink i de store og velassorterede byggemarkeder – og de kan såmænd også bestilles på internettet. Men hvis du køber sålbænkene i butikken, bliver du nødt til at købe et standardmål – som regel er sålbænkene 1 eller 2,5 meter lange – det betyder, at du selv må afkorte dem, så de passer til netop dine vinduer. Undgå så vidt muligt at kaste dig ud opgaven med at samle to sålbænke til én. Det kan lade sig gøre at samle over laskestykker, men det er pænest med én hel sålbænk.

Hvis du har mange sålbænke, der skal udskiftes, kan det godt betale sig at lade blikkenslageren skære sålbænkene i de længder, der skal bruges.

Vejledning

01
Forberedelsen 2 Trin

Der findes mange varianter af sålbænke på hylderne i byggemarkederne. I vores tilfælde bruger vi en sålbænk af galvaniseret metal, der er udstyret med en lille bukning øverst. Den lille vandrette flig betyder, at sålbænken kan glide ind i den rille, som vores vindueskarm er udstyret med.

Men der findes altså et utal af profiler, når det gælder sålbænke i metal. Inden du går i gang med projektet, er det derfor en god idé at tage et nærmere kig på dine vinduer. Så kan du lettere vurdere, hvilket metalprofil du skal vælge, når du står i butikken.

1

Mål op, hvor dyb sålbænken skal være. Der findes et utal af standardmål at vælge imellem, men regn med, at sålbænken skal stikke cirka 40 mm ud fra facaden. Med 22 mm vinduesindfatning er 60 mm sålbænk passende.

2

Sådan kan en sålbænk se ud i profil. Den øverste kant monteres i sporet i karmen. På den måde bliver der tæt mellem karm og plade. Sålbænkene har ikke en opbukket gavl i enderne. Det skal du selv sørge for.

02
Klip og bøj 7 Trin

1

Mål afstanden mellem begge indfatninger - det bliver den færdige bredde på sålbænken. Læg 15 mm til i hver ende, og marker dem på pladen. Fidusen ved at klippe og bøje sålbænken på denne måde er, at pladen bliver tæt i gavlen.

2

Klip de dele bort, der er markeret med et kryds. Hvis sålbænken er meget kraftig, kan du klippe lidt skråt ned og udad i bagkanten, så du lettere kan bøje kanten ind bag om pladen. Her fungerer det dog fint med at klippe lige.

3

Brug falstangen til at bøje sålbænken 90 grader opad langs opmærkningen, så du får en gavl. Forsøg at holde falstangen så tæt på bagkanten som muligt, da det ellers kan være svært at få bøjningen det rigtige sted.

4

Klem den udstikkende “bøjning” sammen. Træk og bøj den bagover. På den måde kommer bøjningen præcis i vinklen mellem siden og bagkanten.

5

Vend sålbænken om på hovedet, og anvend en planke som støtte. Knæk fligen ind bag om kanten. Gør den ordentligt flad. Gentag nu øvelsen på den modsatte ende af sålbænken. Men tjek, at længden er rigtig, før du klipper pladen.

6

Monter sålbænken, og tryk den godt ind i sporet. Vrid forsigtigt, så sålbænken kommer på plads. Hvis vinduet er uden spor, kan du købe en sålbænk med en flad bagkant og tætne med en fuge.

7

Skruer og søm sætter du med cirka 10 cm’s mellemrum. Begynd fra kanten, og mål op, så der bliver lige langt mellem alle huller; det ser pænest ud. Skruen er selvskærende.

Materialer

Tidsforbrug

Cirka 1 time

Pris

En alusålbænk koster cirka 90 kroner pr. meter.

Sværhedsgrad

Hvis du har det rigtige værktøj til rådighed, går opgaven som en leg.

Det nødvendige værktøj:

  • Hammer
  • Pladesaks
  • Falstang
  • Målebånd
  • Vinkel

Du må ikke bruge vinkelsliber, for varmen og metalspånerne vil ødelægge metallets overflade.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Vinduer