Etabler vindue i udhuset

Har du fx en mørk garage, kan der nemt monteres et vindue. Vi har fundet vinduet her på vores værksted, og det skal derfor passes ind i facaden, der består en såkaldt 1 på 2-beklædning.

Har du fx en mørk garage, kan der nemt monteres et vindue. Vi har fundet vinduet her på vores værksted, og det skal derfor passes ind i facaden, der består en såkaldt 1 på 2-beklædning.

Håndværkeren starter med at placere vinduet indvendigt mellem de to revler for at se, hvordan vinduet pænest kan placeres i beklædningen. Det skal sidde et stykke over den nederste revle og selvfølgelig flugte med den udvendige beklædning.

Da han ved, at det udvendige bræt sidder 2,5 cm forskudt fra det indvendige, måler han 2,5 cm ind og markerer, hvor vinduets ene side skal være. For at sikre sig, at vinduet placeres korrekt, skruer han indvendigt fra en lang skrue igennem vinduesplaceringens nederste hjørne.

Skruen går igennem beklædningen, og fra den er det ikke svært at strege vinduets mål op og sørge for, at det kommer til at sidde helt vandret og lodret ved hjælp af et vaterpas og en tommestok.

Skruen, der blev brugt til markeringen, er skruet ud, og nu er det bare at bore et passende hul, så stiksavsklingen kan komme ind. Sørg for ikke at presse stiksaven frem under arbejdet. Det vil kun resultere i et upræcist og grint savsnit.

For ikke at tvinge stiksaven rundt i hjørnet borer han endnu et hul og saver videre derfra. Nederst saver han brædderne af i et 30 graders smig, så han til slut kan montere et skråliggende vandbræt. Ved hjælp at et par klodser får han vinduet op i den rigtige højde, hvor det så kan fastgøres.

Vinduet skrues fast med 6-8 skruer, der er lange nok til at gå halvt ind i beklædningen. Når skruerne er monteret, kan klodserne fjernes. Nu mangler håndværkeren bare at sætte vandbrættet op.

Det skæres af et stykke 100 x 25 mm fyrretræsbræt. Også her skærer han brættet til i et 30 graders smig, så det passer til den skrå udskæring på den nederste række beklædningsbrædder.

Brættet slås forsigtigt på plads med en hammer og fastgøres med 60 mm skruer. For at forlænge holdbarheden på både vindue og vandbræt fuger håndværkeren overgangen med silikone.Det tog håndværkeren ca. 20 minutter at bringe dagslys ind i det før så mørke rum.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer