Ventilationsvinduet lufter ud for dig hele året

Uden ventilation bliver du syg, og det samme gør dit hus. Men de færreste af os husker at lufte ud tre gange dagligt. Løsningen kan være vinduet, der klarer det selv, helt uden mekanik eller elektronik.

Her kan du se, hvordan det geniale ventilationsvindue kan hjælpe dig til et bedre indeklima, helt uden at du skal åbne et vindue.

Og det, selvom teknikken bag faktisk er flere hundrede år gammel.

Lufter du ud tre gange dagligt med gennemtræk i fem minutter ad gangen året rundt? Hvis du er som de fleste, så er svaret nej, og det betyder sandsynligvis, at dit indeklima kunne være noget bedre, særligt om vinteren.

Og hvad med temperaturen i din stue og dit soveværelse? Taber du varme gennem dine vinduer, fordi de er for dårligt isolerede? Eller har du energieffektive vinduer, som til gengæld gør dit hjem til en bageovn på varme sommerdage? Så se her:

Ventilationsvinduet eller “russervinduet” er et oldgammelt koncept, som bl.a. blev brugt i Vinterpaladset i Skt. Petersborg, da det blev bygget i 1762. Det indeholder ikke elektronik, men fungerer alene ved hjælp af termodynamik - fordi varm luft altid stiger opad.

Billigere end ventilationsanlæg

Hvis du skal skifte vinduer, kan du overveje, om et eller to af vinduerne i dine opholdsrum skal erstattes med et vindue, der automatisk sikrer god ventilation, sommer og vinter, og som ikke kaster varmen ud i kulden eller sommervarmen ind i stuerne. Det er dokumenteret en billigere måde at lufte ud på, end hvis du faktisk husker at åbne og lukke dine vinduer flere gange dagligt året rundt.

Prisen på et ventilationsvindue er i gennemsnit 4.000 kroner højere end for et traditionelt termovindue. Det er mange penge, men de kan hurtigt vise sig at være givet godt ud, hvis du sammenligner med priserne på ventilationsanlæg - eller prisen for en sanering for skimmelsvamp.

Normal (forår og efterår):

Den friske luft kommer ind gennem ventilen i bunden af vinduet. Den varme, som slipper ud af rummet gennem vinduet, varmer den friske luft op. Solens stråler hjælper også til. Og som vi alle ved, stiger varm luft til vejrs. I toppen af vinduet ledes den friske luft ind i boligen.

Vinter (under 10 grader):

Du er fri for træk om vinteren. Ventilen leverer automatisk en svagere luftstrøm, så vinduet har bedre tid til at opvarme den friske luft. Forskningsinstituttet Fraunhofer-Gesellschaft har dokumenteret, at man ikke oplever træk mere end 60 cm væk fra vinduerne.

Sommer (over 16 grader):

Frisk luft får lov at strømme direkte ind gennem en bypass-ventil i toppen af vinduet. Luften mellem ruderne bidrager til at køle vinduet af og bliver ledt ud i det fri igen.

Voks stopper varmen

En lille voksmotor i toppen af vinduet kan udvide sig og trække sig sammen afhængigt af temperaturen. På en sommerdag udvider voksen sig, og så lukker den for den ventil, der sender den opvarmede luft mellem ruderne ind i huset; den luft, der nu ikke er brug for i det i forvejen sommervarme hus. Til gengæld lukkes denne luft ud i det fri. Samtidig åbnes bypassventilen, som lader udeluften komme direkte ind i huset, uden at den er varmet yderligere op. Når temperaturen falder til under 16 grader, åbnes der igen for, at den opvarmede luft mellem ruderne kan komme ind i huset og tilføre det varme.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer