Forlæng levetiden med alu-bundglasliste

Kældervinduer er meget udsat for regnvand, hvilket gør, at bundglaslisten meget ofte rådner meget hurtigt. Det er præcist, hvad der er sket her. Og derfor skal den skiftes.

Fjern forsigtigt den nedbrudte liste med et stemmejern, så du ikke ødelægger den underliggende karm, som ofte ikke fejler noget. Rens falsen, og hiv eventuelle gamle gummilister af. Der kan også sidde nogle gamle søm, som skal fjernes, så der er en helt ren bund.

Selv om den gamle glasliste var gennemrådden, viser en hurtig test med spidsen af skruetrækkeren, at underkarmen ikke fejler noget. Hvis skruetrækkeren ikke er til at stikke ind i træet, er det godt nok. I stedet for træ til den nye glasliste vælger vi nu at sætte en aluliste på i bunden. Inden denne bundglasliste monteres, skal du sætte modtagebeslaget på, så du får den rigtige højde på listen.

Marker nu listehøjden, og læg 5 mm til, der skal nemlig være 5 millimeters mellemrum mellem alulistens overkant og sideglaslisternes bund, så regnvandet drypper af på bundglaslisten og ikke løber ind i vindueskonstruktionen. Til at skære sideglaslisterne af i den markerede højde er multicutteren et perfekt stykke værktøj, fordi den – i modsætning til en sav – er meget nem at komme til med. Bemærk, at snittet er skråt, så det følger alulisten. Inden bundlisten monteres, skal karmen være helt ren, og det er en god idé at give karmen en god gang grundingsolie eller træbeskyttelse.

Denne type bundglasliste skal clipses på med de medfølgende plastbeslag. Beslagene har en lille skrå fane, som er beregnet til skrå karme. Men da karmen her er lige, skal den lille skrå fane skæres af. Det gøres nemt med en hobbykniv. Beslagene skrues på ca. 10 cm fra hvert hjørne og derefter med en afstand på ca. 30 cm.

Det betyder, at vi i dette tilfælde skal bruge 4 beslag, som monteres helt op imod ruden. Alulisterne kommer i standardlængder, så der skal måles ud, hvor meget den skal kortes af for at passe til dette vindue. Streg op på listen, hvor den skal kortes af, og spænd den så godt fast i en skruestik, og skær den over med en nedstryger.

Placerer clipsene lige over de beslag, der er monteret på karmen. Og så er det bare at trykke bundglaslisten på plads, indtil du hører et lille klik. Den nye aluminiumbundglasliste er monteret og vil sørge for, at intet regnvand løber ind i vindueskonstruktionens træ.

    Andre læser lige nu ...