Håndværkernes tips til nye vinduer

Professionelle håndværkere bruger mange små kneb i deres daglige arbejde. Heldigvis kan du også få glæde af deres smarte tips og tricks.

Vinduer tips fuge

En smal fuge er svær at lukke pænt, og skævhederne træder meget tydeligt frem.

1. Tag det rigtige mål til vinduet – og husk plads til fugen

Alt for mange vinduer viser sig ikke at passe helt i det hul, de er bestilt til. Uanset om du selv har taget mål, eller et vinduesfirma har stået for opgaven, er det en god idé at kontrollere målene – både på ordrebekræftelsen, og når de færdige varer kommer.

Det er vigtigt at skelne mellem karmmålet, der er karmens udvendige mål, og hulmålet, der er størrelsen på det hul, som vinduet skal monteres i. Vinduet skal have et karmmål, der på begge ledder er 25-30 mm mindre end hulmålet.

Den brede fuge giver dig plads til at skabe en pæn og tæt fuge mellem karm og mur og kompenserer for væggens skævheder.

2. Luft holder vinduet på plads, mens du gør den fast

Før karmen til vinduet skrues fast, skal den rettes ind, så den sidder korrekt. Det har man i århundreder gjort med kiler, klodser og brikker.

Men en langt lettere og hurtigere løsning er at bruge winbags, som er små poser med en pumpe. De sættes mellem mur og karm i begge sider og pumpes op, så de klemmer karmen fast.

Placeringen justerer du ved at tappe luft af posen eller give den et ekstra tryk. Poserne holder vinduet, mens du skruer karmen fast, og fjernes så, så skruerne holder karmen alene.

3. Sæt karmskruerne tæt på vinduets hængsler

Når du gør en karm fast til væggen, skal du være særlig opmærksom på hængselsiden. Store sidehængte vinduer lægger en stor belastning på hængslerne, ikke mindst når de står åbne. Derfor skal karmen i hængselsiden sidde ekstra godt fast, og du bør sætte skruerne tæt på og lige over hængslerne.

Vinduer tips karmskrue

Tunge vinduer sikres foroven med en skrue både over og under hængslet.

4. Fugebånd lukker fugen rundt om vinduet sikkert og nemt

Har du prøvet at fuge med gummifuge mellem murværk og vinduer, ved du, at den er svær at lave pæn. Skal murværket kunne slippe fugt ud gennem fugen, har alternativet før været en mørtelfuge, men den tør mange ikke gå i gang med.

I dag kan du nemt skabe en pæn og diffusionsåben fuge med selvklæbende bånd af skumgummi. De findes i mange farver og størrelser, så du kan finde et bånd, der passer til husets farver og til fugens bredde. Båndet udvider sig efter monteringen og lukker mellem karm og mur. Under bundkarmen bruges en gummifuge.

Vinduer tips fugebånd

Fugebåndet er selvklæbende og trykkes på siden af karmen 1-1,5 mm inden for karmens kanter.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer