Intro
Vejledning

Faste sprosser
Sprosserne limes direkte på glasset
En flot måde at lave “snydesprosser” på er denne, hvor vi klæber nøjagtigt tilpassede sprosser direkte på glasset. Vi bruger en speciel, vejrbestandig tape, som kan holde til temperaturudsving mellem ÷20 og +90 grader.
Vi startede med at tegne vinduet af i størrelsesforholdet 1:10 og tegnede de enkelte sprosser ind, så vi kunne danne os et indtryk af antal og størrelsesforhold. Herefter blev hver enkelt sprosse skåret ud og tilpasset, før den fik grundingsolie og træbeskyttelse. Til slut foretog vi en prøveoplægning på gulvet og var klar til montering.
Allerførst blev den nederste vandrette række sat op, fuldstændig i vater. Med den som udgangspunkt kunne alle de øvrige sprosser klæbes fast, idet vi hele tiden tjekkede med vinkel og vaterpas.
På indersiden satte vi en flad liste, men det behøver man egentlig ikke, da listerne er hvide på bagsiden, og tapen er næsten usynlig
Ydersprosserne skal skæres i smig i den ene ende. Ud mod vinduesrammerne skal du skære dem lige over og lidt for lange, så du kan justere dem på stedet.
De indvendige sprosser (A + B) skæres i smig i begge ender. Sav et 45° snit ind til midten af listen fra begge sider. En stopklods sikrer, at længden bliver den samme.
Foretag en prøveoplægning. Når alle sprosser er savet ud, slebet og malet, bør du lægge dem op på gulvet, så du er sikker på, at alt passer.
Afmærk på ruden, hvor du skal montere første vandrette række sprosser. Klods et vaterpas op på bundlisten, og mål op på ruden derfra. En hjælpeliste sættes på ruden med fire små stykker tape.
Fjern beskyttelsesfolien fra tapen på den første sprosse. Nu er du klar til at montere sprossen på ruden.
VIGTIGT! Pas på, tapen hæfter øjeblikkeligt.
Første vandrette sprosse klæbes på ruden. De næste sprosser monteres langs hjælpelisten. De yderste sprosser sættes på til sidst og skæres til efter vinduesrammen.
Monter nu de inderste lodrette sprosser (B). Brug en vinkel til at styre efter, og sæt sprossen ned i smigen først.
Når nederste vandrette række er på plads, kan hjælpelisten fjernes. Den øverste vandrette række sprosser skal du tjekke med vaterpasset.

Rammerne fungerer ligesom overfalsede køkkenlåger og slutter helt tæt til vinduesrammen.
Løse sprosser
Sprosserne består af hele rammer
Denne udgave af sprossevinduet laves med udgangspunkt i en løs ramme, der kan åbnes, når der skal pudses vinduer. Start med at måle vinduesfladen mellem glaslisterne nøjagtigt op. Tjek højde og bredde flere steder, og tjek, at hjørnerne er vinkelrette. Husk at måle alle vinduer, og tilpas rammerne individuelt.
Mål også, hvor dybt glasset ligger i forhold til glaslisternes forkant, så du kan få sprosserammerne helt ind i vinduet, uden at rammen rører glasset - ellers risikerer du, at rammen klaprer i blæsevejr. Rammerne er fremstillet af lister, som er samlet med bladsamlinger. Listerne er savet halvt igennem med 33 mm brede indsnit, som er stemt ud der, hvor de skal samles. Kanterne er fræset i profil med en overfræser, hvorefter der er monteret brede lister, som går ud over rammens kant. Herved dannes en fals, der slutter tæt til vinduesrammen ligesom de gammeldags overfalsede køkkenlåger.
Afsæt samlingerne på sprosserne. Mål ud på hhv. en vandret og en lodret sprosse, og tegn indsnittene op.
VIGTIGT! Skær sprosserne af i overmål, ca. 10 cm, så du kan gøre dem fast til dit fræseland (se trin 2).
Læg sprosserne i fræselandet, og mærk indsnittene op. Landet består af en plade og to (blå) hjælpelister, som holder styr på listerne, når du fræser.
Lav en fræseguide af fire lister. Med en fræseguide har du helt styr på din overfræser, når du skal lave dine indsnit. Guiden er bygget, så fræsesålen føres langs indersiden af rammen.
Skru fræseguiden fast, og fræs indsnit i sprosserne. Når guiden er skruet fast på hjælpelisterne, ligger den 100 % fast under fræsningen.
Flyt fræseguiden, og fræs alle indsnit. Skil fræselandet forsigtigt, så det kan bruges til de næste sprosser, og sav nu sprosserne af i de rigtige længder.
Saml rammen med lim og tvinger. Sørg for at samle rammen, så den er i vinkel, og sæt en tvinge på hver samling. Har du ikke tvinger nok, må du samle ad flere omgange.
Fræs profil langs alle indvendige kanter på den side, der skal vende udad. Vi brugte et kvartstaffræsejern med 5 mm radius. Rammens yderste kant skal ikke fræses, den dækkes med en liste.
Mærk af på vinduerne, hvor hængslerne skal sidde. Vi bruger tre kanthængsler i den ene side og to vridere i den modsatte side af hver ramme.
Skru kanthængslerne på sprosserammen. Hold hængslet løst på, mærk af til skruer, og bor for, før du skruer, så træet ikke flækker.
Materialer
Faste sprosser
21 x 43 mm høvlet fyr:
• 6 vandrette sprosser (A) a 43,5 cm
• 4 lodrette sprosser (B) a 42 cm
• 12 ydersprosser (C) a cirka 45 cm (tilpasses individuelt i længden ud mod vinduesrammen)
Desuden:
• 4 ruller Tesa Outdoor dobbeltklæbende tape, grundingsolie, træbeskyttelse
Specialværktøj
• Kap/geringssav
Løse sprosser
15 x 33 mm høvlet fyr:
• 4 lodrette sprosser (A) a 141 cm
• 5 vandrette sprosser (B) a 91 cm
• 2 hjælpelister a 155 cm
• 4 stumper til fræseguide, i alt ca. 100 cm
15 x 43 mm høvlet fyr:
• 2 vandrette forkanter (C) a 146 cm
• 2 lodrette forkanter (D) a 95 cm
Desuden:
• 3 kanthængsler (15 x 40 mm), vridere, skruer, vandfast trælim, grundingsolie, træbeskyttelse
Specialværktøj
• Overfræser
Tidsforbrug
1-2 dage uanset metode
Pris
Cirka 650 kroner til de limede sprosser (pr. vindue). Cirka 350 kroner til den løse ramme (pr. vindue)
Sværhedsgrad
Du skal være omhyggelig, når du klæber sprosser på ruden, for de kan ikke komme af igen. Og du bør være ret fortrolig med brug af din overfræser.
Tips & Tricks
Tapen skal monteres helt ud til sprossekanten
På den måde sikrer du dig, at der ikke opstår en smal revne ind mod glasset, hvor der kan stå vand, som vil ødelægge sprossen med tiden.
Sprosser på begge sider
Du kan sætte samme slags sprosser på indersiden af ruden, eller du kan bruge en fladliste, der er afrundet på kanterne. Listen til højre er den udvendige sprosse.
Lav en prøveopstregning
Før du begynder at tegne sprosserne op på papir, er det en god idé at ofre en rulle malertape og sætte “tapesprosser” på vinduerne. Så kan du se, præcis hvor de skal sidde for at virke harmoniske.
En overfræser er uundværlig
Hvis du skal lave mange af de viste sprosserammer, så kan du ikke undvære en god overfræser. Ganske vist kan samlingerne laves med sav og stemmejern, men med overfræseren bliver de fuldstændig ens og nøjagtige.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


