Vinduer med sprosser

Når der nu er fyldinger i døren, så lad os dog se dem. Giv fyldingsdøren lidt kulør, men gør det i den rigtige rækkefølge. Som du kan se, behøver det ikke at tage lang tid.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
650 kroner

Intro

Sprossevinduer har fået en renæs-ance, efter at en masse af dem brutalt blev revet ud engang i 60’erne og 70’erne og erstattet af store panoramavinduer med termoglas.

Nogle huse er voldsomt skæmmet af disse kæmperuder, og ejerne vil gerne skifte dem. Men skift af vinduer med rammer i et helt hus er dyrt, og hvis de i øvrigt ikke fejler noget, kan det godt være et projekt, der bliver udskudt. Indtil vinduerne går i stykker og alligevel skal skiftes, kan vores “snydesprosser” derfor være et godt kompromis. Enten den limede version, som ser mest ægte ud, men som er lidt svær at rengøre og vedligeholde (som ægte sprossevinduer). Eller den smarte version med rammer, der kan åbnes, når der skal pudses vinduer.

Faste sprosser

Sprosserne limes fast på ruden med en specialtape. De sidder urokkeligt fast og giver huset et helt andet præg.

Løse sprosser

De løse sprosser er hængslet i siden og kan åbnes, når der skal pudses vinduer.

Vejledning

Faste sprosser

Sprosserne limes direkte på glasset

En flot måde at lave “snydesprosser” på er denne, hvor vi klæber nøjagtigt tilpassede sprosser direkte på glasset. Vi bruger en speciel, vejrbestandig tape, som kan holde til temperaturudsving mellem ÷20 og +90 grader.

Vi startede med at tegne vinduet af i størrelsesforholdet 1:10 og tegnede de enkelte sprosser ind, så vi kunne danne os et indtryk af antal og størrelsesforhold. Herefter blev hver enkelt sprosse skåret ud og tilpasset, før den fik grundingsolie og træbeskyttelse. Til slut foretog vi en prøveoplægning på gulvet og var klar til montering.

Allerførst blev den nederste vandrette række sat op, fuldstændig i vater. Med den som udgangspunkt kunne alle de øvrige sprosser klæbes fast, idet vi hele tiden tjekkede med vinkel og vaterpas.

På indersiden satte vi en flad liste, men det behøver man egentlig ikke, da listerne er hvide på bagsiden, og tapen er næsten usynlig

Opskæring

1

Ydersprosserne skal skæres i smig i den ene ende. Ud mod vinduesrammerne skal du skære dem lige over og lidt for lange, så du kan justere dem på stedet.

2

De indvendige sprosser (A + B) skæres i smig i begge ender. Sav et 45° snit ind til midten af listen fra begge sider. En stopklods sikrer, at længden bliver den samme.

3

Foretag en prøveoplægning. Når alle sprosser er savet ud, slebet og malet, bør du lægge dem op på gulvet, så du er sikker på, at alt passer.

4

Sæt monteringstape på bagsiden af sprosserne. Tapen skæres præcist til til kant og smig med en hobbykniv. Lad dæktapen sidde, til sprosserne skal monteres.

Montering

1

Afmærk på ruden, hvor du skal montere første vandrette række sprosser. Klods et vaterpas op på bundlisten, og mål op på ruden derfra. En hjælpeliste sættes på ruden med fire små stykker tape.

2

Fjern beskyttelsesfolien fra tapen på den første sprosse. Nu er du klar til at montere sprossen på ruden.

VIGTIGT! Pas på, tapen hæfter øjeblikkeligt.

3

Første vandrette sprosse klæbes på ruden. De næste sprosser monteres langs hjælpelisten. De yderste sprosser sættes på til sidst og skæres til efter vinduesrammen.

4

Monter nu de inderste lodrette sprosser (B). Brug en vinkel til at styre efter, og sæt sprossen ned i smigen først.

5

Når nederste vandrette række er på plads, kan hjælpelisten fjernes. Den øverste vandrette række sprosser skal du tjekke med vaterpasset.

6

Sæt de lodrette ydersprosser på. De skal tilpasses i længden ud mod vinduesrammen, før du fjerner tapen og monterer.

Løse sprosser

Sprosserne består af hele rammer

Denne udgave af sprossevinduet laves med udgangspunkt i en løs ramme, der kan åbnes, når der skal pudses vinduer. Start med at måle vinduesfladen mellem glaslisterne nøjagtigt op. Tjek højde og bredde flere steder, og tjek, at hjørnerne er vinkelrette. Husk at måle alle vinduer, og tilpas rammerne individuelt.

Mål også, hvor dybt glasset ligger i forhold til glaslisternes forkant, så du kan få sprosserammerne helt ind i vinduet, uden at rammen rører glasset - ellers risikerer du, at rammen klaprer i blæsevejr. Rammerne er fremstillet af lister, som er samlet med bladsamlinger. Listerne er savet halvt igennem med 33 mm brede indsnit, som er stemt ud der, hvor de skal samles. Kanterne er fræset i profil med en overfræser, hvorefter der er monteret brede lister, som går ud over rammens kant. Herved dannes en fals, der slutter tæt til vinduesrammen ligesom de gammeldags overfalsede køkkenlåger.

Rammerne fungerer ligesom overfalsede køkkenlåger og slutter helt tæt til vinduesrammen.

Rammen bygges

1

Afsæt samlingerne på sprosserne. Mål ud på hhv. en vandret og en lodret sprosse, og tegn indsnittene op.

VIGTIGT! Skær sprosserne af i overmål, ca. 10 cm, så du kan gøre dem fast til dit fræseland (se trin 2).

2

Læg sprosserne i fræselandet, og mærk indsnittene op. Landet består af en plade og to (blå) hjælpelister, som holder styr på listerne, når du fræser.

3

Lav en fræseguide af fire lister. Med en fræseguide har du helt styr på din overfræser, når du skal lave dine indsnit. Guiden er bygget, så fræsesålen føres langs indersiden af rammen.

4

Skru fræseguiden fast, og fræs indsnit i sprosserne. Når guiden er skruet fast på hjælpelisterne, ligger den 100 % fast under fræsningen.

5

Flyt fræseguiden, og fræs alle indsnit. Skil fræselandet forsigtigt, så det kan bruges til de næste sprosser, og sav nu sprosserne af i de rigtige længder.

6

Saml rammen med lim og tvinger. Sørg for at samle rammen, så den er i vinkel, og sæt en tvinge på hver samling. Har du ikke tvinger nok, må du samle ad flere omgange.

7

Fræs profil langs alle indvendige kanter på den side, der skal vende udad. Vi brugte et kvartstaffræsejern med 5 mm radius. Rammens yderste kant skal ikke fræses, den dækkes med en liste.

8

Stift frontlisterne (C og D) på rammen. Listerne, der er fræset med samme profil som sprosserne, danner en fals, som slår an mod forkanten af vinduet. Rammerne er klar til grunding og maling.

Montering

1

Mærk af på vinduerne, hvor hængslerne skal sidde. Vi bruger tre kanthængsler i den ene side og to vridere i den modsatte side af hver ramme.

2

Skru kanthængslerne på sprosserammen. Hold hængslet løst på, mærk af til skruer, og bor for, før du skruer, så træet ikke flækker.

3

Nu kan du montere rammen på vinduet. Få en hjælper til at holde sprosserammen, mens du skruer et par skruer i de to yderste hængsler. Tjek placeringen, før du skruer resten fast.

Materialer

Faste sprosser

21 x 43 mm høvlet fyr:
• 6 vandrette sprosser (A) a 43,5 cm
• 4 lodrette sprosser (B) a 42 cm
• 12 ydersprosser (C) a cirka 45 cm (tilpasses individuelt i længden ud mod vinduesrammen)

Desuden:
• 4 ruller Tesa Outdoor dobbeltklæbende tape, grundingsolie, træbeskyttelse

Specialværktøj

• Kap/geringssav

Løse sprosser

15 x 33 mm høvlet fyr:
• 4 lodrette sprosser (A) a 141 cm
• 5 vandrette sprosser (B) a 91 cm
• 2 hjælpelister a 155 cm
• 4 stumper til fræseguide, i alt ca. 100 cm

15 x 43 mm høvlet fyr:
• 2 vandrette forkanter (C) a 146 cm
• 2 lodrette forkanter (D) a 95 cm

Desuden:
• 3 kanthængsler (15 x 40 mm), vridere, skruer, vandfast trælim, grundingsolie, træbeskyttelse

Specialværktøj

• Overfræser

Tidsforbrug

1-2 dage uanset metode

Pris

Cirka 650 kroner til de limede sprosser (pr. vindue). Cirka 350 kroner til den løse ramme (pr. vindue)

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig, når du klæber sprosser på ruden, for de kan ikke komme af igen. Og du bør være ret fortrolig med brug af din overfræser.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer