Vinduet er råddent: Sådan fikser du det

En mindre skade på det gamle vindue er ikke altid lig med en dyr udskiftning. Opdager du skaden i tide, kan den stort set altid fikses ved at erstatte det ødelagte træ med nyt, frisk træ. Reparationen tager ikke mere end et par timer.

Råddent vindue - sådan fikser du det

Fugt finder altid vej ind i ubeskyttet træværk. Men opdager du skaden i tide, kan den sagtens fikses.

Intro

Gamle vinduer er som regel fremstillet af kernetræ i en rigtig fin kvalitet, men selv med god vedligeholdelse kan det næsten ikke undgås, at der med tiden kommer skader. Enten fordi en flig bliver slået af, eller fordi fugt og regnvand er trængt ind i små revner, så træet begynder at rådne.

REDAKTIONEN ANBEFALER: En fugtmåler redder dit hus fra råd og svamp

Sidstnævnte viser sig oftest der, hvor det lodrette stykke (i fagsprog kaldet lodposten) mødes med vinduets bundkarm. Har rådskaderne spredt sig til store dele af vinduet, er der ingen vej uden om udskiftning. Men er skaden afgrænset til et mindre område, kan du sagtens reparere – og dermed forlænge vinduets levetid med mange år.

Opgaven går ud på at fjerne det rådne/ødelagte træ og erstatte det med et nyt og frisk stykke træ; blandt tømrere kaldes det en udlusning. Reparationen bliver helt usynlig efter slibning og maling af hele vinduet.

Det skal du bruge

Når du skal fjerne ødelagt træ i et vindue, klarer du langt det meste af opgaven med almindeligt værktøj:

  • Finersav
  • Multicutter
  • Pensel
  • Stemmejern
  • Skruemaskine

Vejledning

01
Sådan gør du 6 Trin

1

Stik i træet med en skruetrækker, så du finder ud af rådskadens omfang. Træet kan godt være hårdt på overfladen og alligevel være råddent dybere inde.

2

Sav det rådne stykke væk med en fintandet finersav. Mål først 3-5 cm op fra skaden, og sæt en vandret streg på forsiden til at save efter. Sav opad fra stregen med et snit, der hælder 30 grader.

3

Fjern det rådne træ. Det hurtigste er at save med en multicutter. Den er præcis og nem at styre. Sav halvt igennem træet fra begge sider.

4

Ret bunden af med et stemmejern, så den er helt glat og giver en limflade, der er i niveau med det øvrige træværk.

5

Mål op, og sav et stykke frisk træ til af en fyrretræsliste. Læg det afskårne stykke oven på listen, så du har noget at tegne det øverste skrå snit op efter. Sørg også for at save en anelse skråt forneden.

6

Lim og skru den nye liste fast. Smør trælim til udendørs brug både på vinduesrammen og listen, inden du skruer listen fast med 5 x 70 mm skruer. Fjern herefter overskydende lim med en klud. Når limen er tør efter ca. tre timer, slibes listen, så den bliver plan med det øvrige træværk. Til sidst spartles eventuelle revner og alle skruehoveder over, og listen beskyttes med grundingsolie og to lag maling.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Video

TIPS: Dybdestop til håndsaven

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...