Råddent vindue - sådan fikser du det

Fugt finder altid vej ind i ubeskyttet træværk. Men opdager du skaden i tide, kan den sagtens fikses.

Gamle vinduer er som regel fremstillet af kernetræ i en rigtig fin kvalitet, men selv med god vedligeholdelse kan det næsten ikke undgås, at der med tiden kommer skader. Enten fordi en flig bliver slået af, eller fordi fugt og regnvand er trængt ind i små revner, så træet begynder at rådne.

Sidstnævnte viser sig oftest der, hvor det lodrette stykke (i fagsprog kaldet lodposten) mødes med vinduets bundkarm. Har rådskaderne spredt sig til store dele af vinduet, er der ingen vej uden om udskiftning. Men er skaden afgrænset til et mindre område, kan du sagtens reparere – og dermed forlænge vinduets levetid med mange år.

Opgaven går ud på at fjerne det rådne/ødelagte træ og erstatte det med et nyt og frisk stykke træ; blandt tømrere kaldes det en udlusning. Reparationen bliver helt usynlig efter slibning og maling af hele vinduet.

Derfor er det gået galt

  • Manglende vedligeholdelse. Udtørret træværk er en åben invitation til fugt og regnvand. Det udvikler sig til råd, hvis ikke du behandler med grundolie og maling med jævne mellemrum.
  • Vinduet bandt. Gamle vinduer har det med at binde. Og binder det så voldsomt, at man er nødt til at lægge mange kræfter i, når man åbner og lukker, kan man være så uheldig, at en stor flig bliver revet af.

REDAKTIONEN ANBEFALER: En fugtmåler redder dit hus fra råd og svamp