Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift fuge i badeværelset

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Selv den bedste silikonefuge holder ikke evigt. Og denne trænger til at blive skiftet. Dels fordi den ikke er særlig køn mere, men endnu vigtigere, at den måske er utæt.

silikonegfuge

FJERN GAMMEL FUGE I BADEVÆRELSET

1. Den gamle fuge skæres fri i begge sider med en hobbykniv. Pas på, at kniven ikke går så dybt, at den rammer vådrumsmembranen inde bagved. Den er vandtæt og sej, men nem at ødelægge.
Skær først fugen op i den ene side helt op til fliserne og så i den anden side langs kanten af flisen. Ved at skråtstille kniven en smule kan du nu løsne fugen og hive den op.

Silikonefuge i badeværelse

2. Den gamle fuge trækkes forsigtigt ud – helst så den ikke knækker. Prøv at løsne den forsigtigt i siderne med kniven, samtidig med at der trækkes.

3. Siderne skrabes rene for silikone. Det er en langsommelig proces, men det er vigtigt at være grundig her og prøve sig lidt frem med æggen og med bagkanten af knivsbladet på skift.

Silikonefuge-i-badeværelse5

4. Fugen pensles ren for fedt med acetone. Det er lettest at hælde acetonen op i en bøtte, mens man arbejder. Sørg for god udluftning.

OBS! SILIKONEFJERNER

Medmindre man er meget omhyggelig med efterfølgende rengøring af fugen, anbefaler vi, at man undgår silikonefjerner, når den gamle, “sorte” silikonefuge skal fjernes. Sidder der en smule rester af den gamle silikonefuge tilbage, og sidder de godt fast, generer de ikke.

Silikonefjerner opløser ganske vist effektivt den gamle silikone, men er der stadig noget fjerner tilbage, vil den desværre også opløse den nye silikone, så denne ikke kan binde ordentligt.

Vælger man at bruge silikonefjerner, er det afgørende at sørge for at rense fugen med en våd klud – evt. med lidt eddike på – mindst to gange. Inden påføring af ny fuge kan man med fordel lave en prøve, så man er sikker på vedhæftning.

LÆG NY SILIKONEFUGE I BADEVÆRELSET

1. Skær fugespidsen skråt af, så den spidse ende passer præcis til fugebredden. I første omgang hellere en smule for lille end for stor, men når der skal fuges, skal åbningen netop gabe over hele fugen.

Silikonefuge-i-badeværelse

2. Vend så fugepistolen en halv omgang, og læg fugen i et jævnt og langsomt tempo. Køb altid en sanitetsfuge med fungicider i, det modvirker nemlig svamp og mug, og den holder sig samtidig pæn lidt længere end fugemasse uden fungicider.

4. Når fugen er lagt, skal du skrabe den jævn med en fugespartel eller fugepind. Det sikrer en glat og dermed tæt fuge. Kør fugespartlen, så den trykker på begge fliser samtidig, og fjern den overskydende fugemasse. Ved de tværgående fuger kan du også bruge fugespartlen til at fjerne overflødig fugemasse.

5. Silikonefugen glattes om nødvendigt med den krumme yderside af fugepinden. Mange bruger på dette tidspunkt en finger dyppet i sæbevand til at glatte fugen ud. Men det gør fagmanden ikke. Vandet ødelægger fugen, så længe den ikke er hærdet op. Fugen er skiftet, og badet klar til at tage i brug efter 12 timer, eller hvad producenten nu lover på den fugemasse, du køber.

6. Fugepinden kræver håndelag. Og fugebrikker af silikonegummi er et udmærket alternativ. De fås med forskellige profiler. Vær opmærksom på at trykke fugemassen helt ind.

TIPS: Opbevaring

Silikonefugemasse skal opbevares tørt og frostfrit. I uåbnet stand kan det holde sig i to år. I åbnet stand kan det holde sig i op til et år, hvis man vel at mærke sørger for at lukke patronen lufttæt af. Efter brug skrues patronspidsen af, og hullet forsegles fx med plastfolie og tape.

VIGTIGT! Maling af fuger

Silikonefuger kan IKKE males. Malingen kan ganske enkelt ikke binde på overfladen. Næsten alle fugemasseproducenter har silikonefugemasse i forskellige nuancer af hvid og grå. Enkelte producenter, fx Mapei, fører silikonefugemasse i kraftigere farver.

TIPS: Vedligeholdelse

Silikonefugemasse indeholder organiske stoffer, som kan angribes af svamp. Og er der først kommet svamp, er der kun én løsning: Fugen skal skiftes. Med aftørring efter brusebad, god ventilation og jævnlig desinficering med fx Atamon kan fugens levetid forlænges betydeligt.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Video: Skift fuge i badeværelset
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage