Skift fuge i badeværelset

Selv den bedste silikonefuge holder ikke evigt. Og denne trænger til at blive skiftet. Dels fordi den ikke er særlig køn mere, men endnu vigtigere, at den måske er utæt.

Silikonefuger er svære at blive rigtig glad for. Selv for folk, der som vores fugespecialist i mange år har levet af at lægge dem og udskifte dem.

Der er ingen tvivl om, at de seje, glatte fuger har deres styrke og har deres plads i det moderne badeværelse.

De klæber godt på stort set alle overflader. De er meget elastiske. De er vandtætte. Overfladen er nem at holde og gøre ren.

Nogle steder er det nærmest et lovkrav, at samlinger mellem vægge og gulv knyttes sammen med silikone.

Men samtidig er silikonefugerne en konstant kilde til ærgrelser.

Silikone er vandtæt – men fugerne er så svære at få til at slutte og holde tæt i siderne, at tætheden i nyt byggeri slet ikke må afhænge af silikonefugen. Den sikres længere inde i konstruktionen.

Den glatte overflade er let at tørre af og holde ren – men hvis du ikke får gjort det hver dag og hele tiden, bider skimmelsvampe sig hurtigt fast i overfladen.

Kan man selv skifte fuge i badeværelset?

Og hvor du kan skrubbe og rense fx en mørtelfuge, der er angrebet af mug, så er det umuligt med en silikonefuge.

Her går angrebet lynhurtigt dybt ned i fugen, og så kan du kun rense stedet ved at skifte fugen helt ud.

Og lige så godt uhærdet silikonemasse binder på andre materialer, lige så umuligt er det for andre materialer at få fat i en overflade af hærdet silikone.

Så har du en gang haft silikone i en fuge, skal du have silikone i fugen i al fremtid.

Derfor har selv de dygtigste fugefolk store forbehold over for silikonen og går kun ind for den, hvor dens fordele er større end dens svagheder: i vådrum, hvor der kræves stor elasticitet – og tæthed.

Men hvis tætheden på nogen måde afhænger af silikonefugen, så er det i hvert fald ikke noget, vi selv skal røre ved, så skal der fagfolk på sagen.

LÆS OGSÅ: Fugning af fliser - sådan gør du!

Hvordan reparerer man fuger på badeværelset?

Når du skal reparere fugerne på badeværelset, skal du først fjerne den gamle fuge og dernæst montere den nye fuge korrekt og tæt.

I vejledningen her viser vi dig præcist, hvordan du skal gøre trin for trin.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Fjern gammel fuge i badeværelset

Den gamle fuge skæres fri i begge sider med en hobbykniv. Pas på, at kniven ikke går så dybt, at den rammer vådrumsmembranen inde bagved. Den er vandtæt og sej, men nem at ødelægge.
Skær først fugen op i den ene side helt op til fliserne og så i den anden side langs kanten af flisen. Ved at skråtstille kniven en smule kan du nu løsne fugen og hive den op.

Den gamle fuge trækkes forsigtigt ud – helst så den ikke knækker. Prøv at løsne den forsigtigt i siderne med kniven, samtidig med at der trækkes.

Siderne skrabes rene for silikone. Det er en langsommelig proces, men det er vigtigt at være grundig her og prøve sig lidt frem med æggen og med bagkanten af knivsbladet på skift.

Fugen pensles ren for fedt med acetone. Det er lettest at hælde acetonen op i en bøtte, mens man arbejder. Sørg for god udluftning.

Den fleksible fuge

En optimal silikonefuge er forsynet med bagstop, så fugen kan arbejde, fordi den kun hæfter i siderne.

Mellem fliser er der normalt ikke plads til bagstop. Det deraf følgende tab af fleksibilitet går ud over tætheden, og det må du desværre leve med.

Læg ny silikonefuge i badeværelset

Skær fugespidsen skråt af, så den spidse ende passer præcis til fugebredden. I første omgang hellere en smule for lille end for stor, men når der skal fuges, skal åbningen netop gabe over hele fugen.

Vend så fugepistolen en halv omgang, og læg fugen i et jævnt og langsomt tempo. Køb altid en sanitetsfuge med fungicider i, det modvirker nemlig svamp og mug, og den holder sig samtidig pæn lidt længere end fugemasse uden fungicider.

Fliserne og fugerne omkring den friske masse fugtes med vand tilsat sulfosæbe – fx med en forstøverflaske. VIGTIGT! Fugen skal være helt fyldt. Er der vand mellem silikonen og siderne, får den aldrig fat. Dæk evt. af med tape i stedet.

Når fugen er lagt, skal du skrabe den jævn med en fugespartel eller fugepind. Det sikrer en glat og dermed tæt fuge. Kør fugespartlen, så den trykker på begge fliser samtidig, og fjern den overskydende fugemasse. Ved de tværgående fuger kan du også bruge fugespartlen til at fjerne overflødig fugemasse.

Silikonefugen glattes om nødvendigt med den krumme yderside af fugepinden. Mange bruger på dette tidspunkt en finger dyppet i sæbevand til at glatte fugen ud. Men det gør fagmanden ikke. Vandet ødelægger fugen, så længe den ikke er hærdet op. Fugen er skiftet, og badet klar til at tage i brug efter 12 timer, eller hvad producenten nu lover på den fugemasse, du køber.

Fugepinden kræver håndelag. Og fugebrikker af silikonegummi er et udmærket alternativ. De fås med forskellige profiler. Vær opmærksom på at trykke fugemassen helt ind.

Fugemandens 5 bud

  1. Skær aldrig for dybt, når du fjerner den gamle fuge. Hvis du ødelægger en vådrumsmembran længere inde i din konstruktion, tilkalder du straks hjælp fra fagmanden.
  2. Rens kun med acetone, når du har fjernet den gamle fuge. Den fjerner fedtstof. Bruger du silikonefjerner, ødelægger du også den nye silikone.
  3. Brug kun silikonefugemasse af god kvalitet. Du kan måske spare et par hundrede kroner i et rum, men risikerer at have spildt en halv dags arbejde, fordi fugen ikke holder.
  4. Brug rigeligt med fugemasse. Fugen skal være fyldt helt op, før du glitter den med fugepinden.
  5. Gør dig umage. Hele vejen fra start til slut. Der er masser af tid at arbejde i, før fugen hærder.

Gør det godt – eller lad være

Reglerne kommer fra Gør Det Selv’s fugespecialist, som i årtier har siddet bøjet over fuger i tusindvis af badeværelser.

Og han er helt klar i mælet: Du kan under normale forhold, hvor silikonefugen ikke skal sikre tætheden, sagtens selv udskifte en gammel fuge. Men med silikonefuger findes der ikke noget, der hedder næsten godt nok.

Hvis du ikke overholder de 5 regler, så skal du hellere ringe efter en fagmand og bruge din egen tid på noget bedre. Så får du en pæn og god fuge, og så holder den. Så længe den kan ...

Video

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Badeværelse