Fugning af fliser: Ensartede fuger er kronen på værket, og de skal fyldes helt op for at undgå revner.

FINISH: Ensartede fuger er kronen på værket, og de skal fyldes helt op for at undgå revner.

Det rigtige værktøj til fugning af fliser

Når man skal fuge fliser, er det en god idé at anskaffe sig et flisefugesæt. Det består af et gummibræt eller en gummispartel, et skumgummibræt (også kaldet en flisesvamp) og en spand med ruller til aftørring af skumgummibrættet. Om man vælger gummispartel eller gummibræt til fugningen, er en smagssag, så her må du prøve dig frem. Flisefugesættet forhandles i byggemarkedet og hos fliseforhandlere.

Derudover skal man bruge en almindelig svamp og en bunke bløde bomuldsklude. Svampen er god til at fylde fugerne helt, og kludene bruges til at polere overfladen grundigt til allersidst.

Fugning af fliser: Flisefugesæt med rullespand, skumgummibræt og gummibræt.

Flisefugesæt med rullespand, skumgummibræt og gummibræt.

Hjørner og kanter: Silikonefuger

Der skal være elastiske fuger mellem vægge og gulv og mellem vægge, der støder op mod hinanden. Og der skal være elastiske fuger, hvor to materialer støder op mod hinanden, fx mellem fliser og gulvafløb.

Flere producenter af fugemateriale tilbyder elastisk silikonefugemasse på patron, som er afstemt i farveserier med den cementbaserede fugemasse, så den synlige forskel på de to typer fugemasse er meget lille. Regn med, at selv en silikonefugemasse af høj kvalitet typisk kun holder ca. 5 år i vådzoner.

Fugning af fliser: Der skal være elastiske fuger, hvor to materialer støder op mod hinanden, mellem vægge og gulv og mellem vægge og vægge.

Der skal være elastiske fuger, hvor to materialer støder op mod hinanden, mellem vægge og gulv og mellem vægge og vægge.

TIPS: Fugeforsegler

Mørtelfuger kan med fordel behandles med en fugeforsegler, der beskytter fugerne mod kalk, fugt og skidt.

Overfladen skal være ren og tør inden påføring, og overskydende fugeforsegler tørres af med en klud efter cirka en time.

Producenterne lover, at fugerne beholder deres naturlige udseende, men de anbefaler dog, at man først laver en prøve på et mindre synligt sted.