Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fugning af fliser - sådan gør du!

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Fugerne mellem de nylagte fliser er afgørende for udseendet af den færdige overflade. Hemmeligheden bag et flot resultat er at holde fugemassen nede i fugerne. Derfor er det ikke altid nok blot at påføre fugemasse og vaske efter. Fugemassen skal presses godt ned i fugerne, og derefter skal den bearbejdes, så den bliver helt jævn. Her kan du se, hvordan det gøres.

Fugning af fliser: Ensartede fuger er kronen på værket, og de skal fyldes helt op for at undgå revner.

FINISH: Ensartede fuger er kronen på værket, og de skal fyldes helt op for at undgå revner.

Det rigtige værktøj til fugning af fliser

Når man skal fuge fliser, er det en god idé at anskaffe sig et flisefugesæt. Det består af et gummibræt eller en gummispartel, et skumgummibræt (også kaldet en flisesvamp) og en spand med ruller til aftørring af skumgummibrættet. Om man vælger gummispartel eller gummibræt til fugningen, er en smagssag, så her må du prøve dig frem. Flisefugesættet forhandles i byggemarkedet og hos fliseforhandlere.

Derudover skal man bruge en almindelig svamp og en bunke bløde bomuldsklude. Svampen er god til at fylde fugerne helt, og kludene bruges til at polere overfladen grundigt til allersidst.

Fugning af fliser: Flisefugesæt med rullespand, skumgummibræt og gummibræt.

Flisefugesæt med rullespand, skumgummibræt og gummibræt.

Hjørner og kanter: Silikonefuger

Der skal være elastiske fuger mellem vægge og gulv og mellem vægge, der støder op mod hinanden. Og der skal være elastiske fuger, hvor to materialer støder op mod hinanden, fx mellem fliser og gulvafløb.

Flere producenter af fugemateriale tilbyder elastisk silikonefugemasse på patron, som er afstemt i farveserier med den cementbaserede fugemasse, så den synlige forskel på de to typer fugemasse er meget lille. Regn med, at selv en silikonefugemasse af høj kvalitet typisk kun holder ca. 5 år i vådzoner.

Fugning af fliser: Der skal være elastiske fuger, hvor to materialer støder op mod hinanden, mellem vægge og gulv og mellem vægge og vægge.

Der skal være elastiske fuger, hvor to materialer støder op mod hinanden, mellem vægge og gulv og mellem vægge og vægge.

MØRTELFUGER – TRIN FOR TRIN

Fugning af fliser: Fugemasse blandet efter anvisningerne lægges på en gummispartel med en murske

1. Fugemasse blandet efter anvisningerne lægges på en gummispartel med en murske. Den skal kunne hænge på spartlen – uden at rende af.

Fugning af fliser: Spartlen trækkes diagonalt over fugerne.

2. Spartlen trækkes diagonalt over fugerne. De skal fyldes helt, så der skal trækkes på kryds og tværs, til alle fuger er fyldt nogenlunde ensartet.

Fugning af fliser: Hjørnefugerne skal beskyttes, så de holdes åbne for elastisk fugemasse.

3. Hjørnefugerne skal beskyttes, så de holdes åbne for elastisk fugemasse. Det kan gøres ved at stikke kanten af et stålbræt ind i hjørnet, mens der fuges.

Fugning af fliser: Fugerne tørres over med en opvredet svamp – diagonalt uden at presse

4. Fugerne tørres over med en opvredet svamp – diagonalt uden at presse. Arbejd i etaper, så fugemassen ikke tørrer ud, inden den skal tørres over.

Fugning af fliser: Fugerne bearbejdes, indtil de er jævne og uden småhuller.

5. Fugerne bearbejdes, indtil de er jævne og uden småhuller. Man kan godt efterfylde, hvis et hul driller. Husk hele tiden at beskytte hjørnefugen.

Fugning af fliser: Når fugerne er færdige på hele fladen, vaskes hele overfladen let over med en ren og hårdt opvredet svamp eller et skumgummibræt.

6. Når fugerne er færdige på hele fladen, vaskes hele overfladen let over med en ren og hårdt opvredet svamp eller et skumgummibræt.

Fugning af fliser: Efter en times tid tørres overfladen med tørre bomuldsklude, til den er tør og ren.

7. Efter en times tid tørres overfladen med tørre bomuldsklude, til den er tør og ren. Nu er næsten al overskydende fugemasse vasket og tørret bort.

Fugning af fliser: Fliserne vil næsten altid have en smule cementslør. Det kan man fjerne med lidt eddikevand, et døgn efter at fugearbejdet er overstået.

8. Fliserne vil næsten altid have en smule cementslør. Det kan man fjerne med lidt eddikevand, et døgn efter at fugearbejdet er overstået.

TIPS: Fugeforsegler

Mørtelfuger kan med fordel behandles med en fugeforsegler, der beskytter fugerne mod kalk, fugt og skidt.

Overfladen skal være ren og tør inden påføring, og overskydende fugeforsegler tørres af med en klud efter cirka en time.

Producenterne lover, at fugerne beholder deres naturlige udseende, men de anbefaler dog, at man først laver en prøve på et mindre synligt sted.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage