Fliser i sildeben: Sådan lægger du fliser i sildebensmønster på badeværelset

Det tager længere tid at sætte fliser i sildebensmønster. Og du skal være lidt grundigere med opmålinger og udskæringer. Til gengæld er det hele arbejdet værd, for det ser tæskegodt ud! Fliserne, der sættes op her, måler 10 x 20 cm, men alle aflange fliser kan sættes eller lægges efter samme princip.

Sildeben fliser badeværelse

Se her, hvordan du lægger fliser i sildebensmønster på badeværelset.

Intro

Sildeben fliser til badeværelset - der er mange varianter

Der findes mange forskellige typer aflange fliser til sildeben både på gulv og væg. Små, mellem eller store – hvis bare de er aflange, kan du lægge dem i sildebensmønster.

Der findes efterhånden en del fliser at vælge imellem, også hvad materialer angår, fx traditionelle glaserede fliser, marmorfliser og fliser i skifer.

Farvemæssigt spænder fliser til sildeben også vidt, lige fra naturfarver over klare farver til melerede fliser, som alle har den samme nuance, men slet ikke er ens. De kan alle bruges som både gulv- og vægfliser.

Vejledning

01
Prøveoplægning 6 Trin

Alt flisearbejde starter med en såkaldt udmidtning, en opmåling af arealet for at finde midterlinjen. Formålet er at finde de skævheder, der måtte være på fladen, og at fordele fliserne, så afskæringrne bliver pæne i begge sider.

På større arealer vil du typisk lægge en stribe fliser op - efter en retskinne og med den valgte fugeafstand - for at se, hvordan det går op. Her er arealet så lille, at det kan tegnes op på en plade, så alle fliser kan skæres til først.

1

Der sættes anslagslister op på væggen, hvor fliserne skal sidde, så der kan måles nøjagtigt op til sildebensmønsteret på pladen. Tegn også midterlinjen op på væggen.

2

Lav en prøveoplægning med en flise. Den placeres skråt på pladen med et hjørne på anslagslisten og det andet hjørne på midterlinjen. Vinklen er på 45 grader.

3

Læg den næste flise op med den valgte fugebredde, her 4 mm. Tjek, at vinklen på 45 grader holdes.

4

Fortsæt fliselægningen ud til kanterne, så du kan se, hvor fliserne skal skæres til.

5

Skær fliserne langs kanten til. Det er let, når du streger efter anslagslisten.

6

De sidste fliser skæres til. Her streger vi efter en stor vinkel og en tommestok, hvor vi ikke har anslagslister.

02
Opsætning 6 Trin

Når du skal sætte fliser op på en væg, er det ofte en god idé at sætte en anslagsliste op, som fliserne kan sættes op efter. Hvis du fx skal lave en flisevæg i et køkken, vil der ofte være en såkaldt hulkelliste som overgang mellem bordplade og væg, som du kan bruge som anslagsliste. Det er selvfølgelig vigtigt, at listen er fuldstændig lige.

Fliseklæberen smøres på et mindre areal ad gangen, så du får bedre tid til at sætte fliserne op.

1

Smør fliseklæberen på det nederste stykke af væggen, først med et pudsebræt eller den glatte side af en tandspartel. Bagefter trækkes tandspartlen igennem, så laget er helt ensartet.

2

Start med at sætte fliserne op i nederste hjørne langs anslagslisterne. De trykkes på plads i klæberen med en afstandsbrik imellem.

3

Fortsæt med de næste fliser på det nederste stykke langs anslagslisten. Sørg for, at der ikke kommer for meget klæber ind i fugerne.

4

De næste rækker fliser sættes op. Husk hele tiden afstandsbrikker, så fugerne er ens.

5

Tegn op, hvor fliserne stopper, så du ikke smører unødigt meget fliseklæber på.

6

Fliserne op til hjørnet sættes op. Tjek, at fliserne stikker lige langt ud over kanten.

03
Tilskæring 2 Trin

Alle snit er her lavet med en forholdsvis billig fliseskærer. Det er langt hurtigere, end hvis du bruger en vådskærer.

Hvis snittets kant er lidt uldent, kan du slibe den til med en skæreskive på vinkelsliberen. Indstil den til at gå så langsomt som muligt.

Det er vigtigt, du bruger handsker og sikkerhedsbriller, når du skærer fliser til.

1

Fliserne skæres til på en traditionel, manuel fliseskærer. Rids flisen langs din opstregning, og pres håndtaget ned, så flisen brækkes over.

2

Slib kanten til, hvis snittet ikke er blevet helt rent. Det er nemt, hvis du gør det med en langsomtkørende vinkelsliber, som kanten blot holdes ned på.

04
Hjørner 5 Trin

Udfordringen i alle mønstre er at komme rundt om hjørner med mønsteret intakt. Det kan være vanskeligt at forestille sig, hvordan mønsteret kommer til at se ud rundt om hjørner, så du kan med fordel tegne det på et stykke ternet papir og folde det; så kan du bruge det som arbejdstegning og se, hvordan fliserne skal skæres.

For at få et pænt udvendigt hjørne skal endefliserne på den ene side rage en flisetykkelse ud over hjørnekanten. Så kan fliserne på den anden side holde kant med dem. I det indvendige hjørne skal der være en fuge, der svarer til en flisetykkelse.

1

Lav en prøveoplægning med fliserne, hvor du får sildebensmønsteret til at gå “rundt” om hjørnet. Når fliserne er rigtigt placeret, mærker du op, hvor de skal skæres.

2

Sæt nu fliserne op på væggen ved det udvendige hjørne. Sørg for, at fliserne på den ene side holder kant med fliseenderne, der stikker lidt ud over hjørnekanten. Tryk fliserne fast.

3

Lav også en prøveoplægning for det indvendige hjørne efter samme princip, og skær fliserne til.

4

I det indvendige hjørne skal der være en fuge. Den røde fugebrik trækkes op og ned undervejs i arbejdet for at holde fugen fri for klæber og for at sikre, at fugebredden bliver ens.

5

Fjern alle afstandsbrikker, og vask fliserne rene, når klæberen har sat sig efter ca. en time. Brug en svamp og rent vand.

05
Fugning 3 Trin

Et par døgn efter at fliserne er sat op, kan du fuge dem. Til små fuger og hjørner er det nemmest med en gummispartel. Der fuges med fugemasse, som blandes med vand til en jævn, lind masse efter anvisningen på pakken.

1

Smør fugemassen diagonalt på fugerne med en gummispartel, så fugerne bliver fyldt op.

2

I det indvendige hjørne må du skubbe fugemassen på plads, da det ellers er svært at komme til.

3

Vask fliserne, når fugemassen er tør i overfladen efter ca. 10-30 min.

Materialer

  • Flise, 10 x 20 cm (her fra Evers)
  • Fliseklæber
  • Afstandsklodser

Specialværktøj

  • Retskinne
  • Fliseskærer
  • Smigvinkel
  • Gummispartel

Tidsforbrug

Det afhænger af, hvor mange kvm fliser du skal lægge.

Pris

Cirka 150 kr. pr. kvm for de grå fliser, der sættes op her.

Sværhedsgrad

Det kræver mere omhyggelighed og flere tilskæringer at lægge fliser i sildebensmønster.

Video

TEKNIK: Del fliser

Med en fliseskærer går det både nemt og hurtigt

TEKNIK: Rundt om forhindringer

Lær teknikken til huller, hak og "halve huller"

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte.

TIPS: Den rigtige fugemasse til fliserne

Tips & Tricks

Mange varianter

Der findes mange forskellige typer aflange fliser til sildeben både på gulv og væg.

Små, mellem eller store - hvis bare de er aflange, kan du lægge dem i sildebensmønster. Der findes efterhånden en del at vælge imellem, også hvad materialer angår, fx traditionelle glaserede fliser, marmorfliser og fliser i skifer.

Farvemæssigt spænder de også vidt, lige fra naturfarver over klare farver til melerede fliser, som alle har den samme nuance, men slet ikke er ens (som første foto th.) De kan alle bruges som både gulv- og vægfliser.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...