Intro
Vejledning
Det er mange år siden, de gamle fliser her var moderne. Og det er der en grund til: Tanken om at fjerne fliserne med hammer og mejsel, udbedre de efterfølgende skader på væggene og så klæbe nye fliser op tager modet fra de fleste. Så fliserne blev siddende i årevis. Men nu skal de væk. Eller det vil sige: De skal faktisk blive siddende. Du behøver nemlig slet ikke at fjerne de gamle fliser for at kunne sætte nye op; du klæber bare de nye fliser fast oven på de gamle.
Det eneste krav er, at de gamle fliser sidder fast. Det kan du kontrollere ved at banke let på dem, fx med et hammerskaft. Lyder det hult, sidder flisen løst, og så skal den væk, inden du kan sætte en flise ovenpå. Men er du heldig, gælder det kun ganske få fliser, og dem fjerner du så, fylder hullet op med gipspuds og lader de øvrige fliser sidde. Så er du klar til at forny rummet med mere moderne fliser, der kan skjule den gamle model. Når de gamle fliser ikke helt op til loftet, kan du sagtens lade de nye nå helt op alligevel; du sætter blot en stribe billige fliser på det frie stykke og nye fliser ovenpå.
Find ujævnhederne på væggen. Hold et vaterpas eller et lige, høvlet bræt op på væggen, og marker de steder, hvor der er toppe.
Tjek fliseinddelingen med en måleliste (se boksen nedenfor). Fra bordet og til loftet går det her næsten op med hele fliser.
Nu er du klar til at sætte de nye fliser op uden på de gamle. Start ved bordet eller gulvet, men spring den nederste række fliser over i første omgang. Sæt i stedet en lige liste op i vater dér, hvor anden fliserækkes underkant skal være. På den måde sikrer du dig, at du har et helt lige udgangspunkt. Starter du blot fra bordet eller gulvet, overfører du underlagets eventuelle skævheder til fliserækkerne. Ret i stedet nederste række fliser til.
Vi har valgt fliser på net: Fliserne sidder ni ad gangen på et net og kan derfor klæbes op på en gang. Men metoden er den samme, uanset om fliserne sættes op en ad gangen.
Klods en lige, høvlet liste op. Den skal sidde i vater, og overkanten skal flugte med anden fliserækkes underkant, det vil sige nederste flises højde plus to fugebredder (under og over nederste flise).
Træk multiklæber på væggen med et stålbræt. Multiklæberen er blandet efter forskrifterne på posen. Hold ca. en centimeters afstand til listen.
Træk en tandspartel igennem klæberen. Når du trykker fliserne på plads, vil klæberen nu blive jævnt fordelt på bagsiden af fliserne.
Første række stilles direkte på listen. De følgende rækker trykkes fast og stilles oven på flisesnoren, så der er plads til fugemørtel.
VIGTIGT! Du må ikke klemme flisesnoren, du skal blot sætte fliserne op ad snoren.
Pres fliserne godt fast mod væggen. Brug et gummibræt, så du presser på en stor flade. Ellers risikerer du, at fliserne bliver trykket skævt på.
Tjek med jævne mellemrum, at fliserækkerne er lige, både lodret og vandret. Er de skæve, må du trække lidt i fliserne, så rækkerne bliver lige.
Sæt til sidst nederste række fliser op. Kom klæber på en flise ad gangen, tryk den fast, og hold den på plads med små stykker tape, til klæberen er tør.
Fugemørtlen fuldender fliserne
Fugen mellem fliserne er - næsten - lige så vigtig som selve fliserne. Vælger du en lys fuge, får du et helt andet udtryk, end hvis fugen er mørk. Spørg der, hvor du køber fliserne, hvilken farve fuge de vil anbefale, eller prøv dig frem. Bland mørtlen efter anvisningen på posen, pisk den grundigt med et piskeris i en boremaskine, og påfør fugen som vist herunder. Husk at fjerne overskydende fugemørtel fra fliserne med det samme.
Pres bølgepap ind i den nederste fuge. Fugen skal fyldes med silikone senere, så for at undgå, at den bliver fyldt med fugemørtel, er det klogt at beskytte den, fx med bølgepap.
Pres fugemørtlen ind i fugerne. Brug et gummibræt, og arbejd diagonalt på fugerne, så alle fuger bliver fyldt helt ud. Lad fugemørtlen sidde et kvarters tid, inden du fortsætter.
Fjern overskydende fugemørtel med en flisesvamp, når der er gået et kvarters tid. Skyl svampen ofte, og pres det meste vand ud af den hver gang.
Dæk bord og fliser af med tape langs den nederste fuge. Tryk tapen til med en bred skruetrækker, så der ikke kan slippe silikonefugemasse ind under tapen.
Fyld fugen ud med silikone. Spidsen af patronen skal skæres skråt af, så du let kan fylde fugemasse i fugen, mens du trækker patronen langs fugen.
Tryk pegefingeren mod fugen, og glat den pænt i en bue. Det overskydende fugemasse havner på tapen.
TIPS: Brug en engangshandske, så du slipper for silikone på fingrene.
Materialer
Forberedende arbejde:
- Evt. primer og gipspuds Evt. primer og gipspuds
- Evt. fliser til udligning Evt. fliser til udligning
- Grundrens
Fliseopsætning:
- Fliser
- Multifliseklæber
- Fugemørtel
- Høvlet liste, 21 x 43 mm Høvlet liste, 21 x 43 mm
- Silikonefugemasse Silikonefugemasse
Specialværktøj
- Tandspartel
- Stålbræt
- Flisefugesæt
- Piskeris: til at blande fugemørtel Piskeris: til at blande fugemørtel
Tidsforbrug
En weekend
Pris
Afhænger primært af flisernes pris, fås fra ca. 100 kr. pr. m2
Tips & Tricks
Hold afstanden med snor eller kryds
Vi har valgt at bruge flisesnor til at holde afstanden mellem fliserne. Snorens tykkelse er afpasset til den fuge, fliseforret-ningen har anbefalet. Du kan også bruge flisekryds af plastic. Det er en smagssag. De fleste murere bruger flisesnor.
Sådan gør du hvisfliserne ikke går til loft
I mange badeværelser slutter fliserne 30-50 cm fra loftet. På det sidste stykke er der blot pudset væg eller lignende. Men hvis din nye flisebeklædning, der skal sidde uden på de gamle fliser, skal nå helt op til loftet, må du udligne niveauforskellen.
Det gør du nemmest ved at købe nogle helt billige fliser i samme tykkelse som de gamle og klæbe dem op på det frie stykke væg. På den måde bliver underlaget for de nye fliser ens hele vejen op. Det kræver naturligvis lidt ekstra arbejde, men det er stadig langt nemmere end at skulle til at hive alle de gamle fliser ned af væggen.
Og stort set alle byggemarkeder ligger inde med nogle helt billige fliser. Måske har de eller flisehandleren oven i købet en rest, de gerne vil af med til en forhandlingsvenlig pris.
Hvis der er løse fliserindimellem
Fliser, der lyder hule, når du slår på dem, sidder ikke ordentligt fast. Så dem kan du ikke bruge som underlag for dine nye fliser. Gælder det mange, måske endda hovedparten af fliserne, må du bide i det sure æble og hive alle de gamle fliser ned.
Det er ganske vist surt arbejde, men sætter du nye fliser oven på gamle, løse fliser, risikerer du, at det hele falder ned. Og det er meget mere surt. Men enkelte fliser kan du fint fjerne med hammer og, om nødvendigt, mejsel. Hullet efter flisen spartler du ud med gipspuds.
Fyld gipspuds i hullet. Gipspuds er let at arbejde med og tørrer hurtigt. Du kan sætte fliser op efter ca. 3 timer.

Diamanterne bider på hvad som helst
En diamantslibekop til vinkelsliberen er en uundværlig hjælp, når flisernes toppe skal slibes ned. Tidligere var det en større investering, men i de seneste år er der kommet billige kopier på markedet. Ofte kan du finde dem i lavprisværktøjsbutikker eller byggemarkeder. De kan slibe på sten, beton, fliser mv.

Forhindringer undervejs kræver det rette værktøj
I et badeværelse vil du ofte støde på forhindringer, hvor fliserne skal tilpasses. Ved armaturer og lignende skal der laves hul; det klarer du med et diamanthulbor. Det kan også blot være et hjørne af flisen, der skal fjernes; så skal du bruge en flisetang. Skal fliserne skæres over i lige snit, kræver det en flise-skærer, som du med fordel kan leje.

Et fugesæt gør arbejdet meget nemmere
Det er en fordel at have et flisefu-gesæt, der består af en spand med ruller, en flisesvamp med håndtag og et gummibræt med håndtag. Rullerne på spanden gør det nemt at presse det meste vand ud af svampen.

Fugespartlen hjælper dig i hjørner og kroge
I kringlede hjørner og omkring armaturer mv. kan det være svært at komme til med gummibrættet. Her er en lille gummispartel god: Den kan trykke fugemørtlen ind i fugerne og kan nemt komme til. Velassorterede byggemarkeder har spartler i flere størrelser. Det samme gælder i øvrigt pudsebrætter mv.
Silikone er den vigtige afslutning på arbejdet
Det er vigtigt, at du fuger med silikone-fugemasse de steder, hvor fliserne møder en bordplade, en pladevæg eller andet, der ikke er sten eller fliser. En mørtelfuge vil knække disse steder.

Lav din egen måleliste til fliserne
Læg en række fliser ud med snor imellem, og streg så fugerne op på en liste. Målelisten hjælper dig, så du får sat fliserne pænt op. Starter du blot med at sætte fliser op fra gulvet og op, risikerer du at ende med at skulle afslutte mod loftet med en ganske tynd strimmel fliser. Det ser ikke godt ud. Generelt skal du undgå at skære fliserne mindre end i halve. Sørg også for, at fliserne fordeles pænt over og under eventuelle bordplader.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


