Fliser på fliser - sparer dig besværet

Skal du have nye fliser på badeværelset? Du behøver heldigvis ikke påbegynde et kæmpe arbejde med nedrivning, oppudsning af vægge osv. Sæt bare de nye fliser oven på de gamle. Men første skal du lige sikre dig denne ene ting!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
100kr. pr. m2

Intro

Fliser på fliser - du kan klare det på en weekend!

Tanken om at fjerne fliserne med hammer og mejsel, udbedre de efterfølgende skader på væggene og så klæbe nye fliser op tager modet fra de fleste. Så fliserne får lov at blive siddende i årevis. Også lang tid efter fliserne er blevet håbløst umoderne.

Hvis du kan nikke genkendende til det, vil du elske den metode, vi benytter i den her vejledning. Du behøver nemlig slet ikke at fjerne de gamle fliser for at kunne sætte nye op; du klæber bare de nye fliser fast oven på de gamle. Du slipper for det besværlige slid, men får alligevel flotte nye fliser på dit badeværelse.

Læs også: Sådan får du fliserne til at sidde perfekt

Inden du klæber fliser på fliser

Det eneste krav for, at metoden med fliser på fliser også virker hjemme i dit badeværelse, er, at de gamle fliser sidder ordentligt fast.

Det kan du kontrollere ved at banke let på dem, fx med et hammerskaft. Lyder det hult, sidder flisen løst, og så skal den væk, inden du kan sætte en flise ovenpå. Men er du heldig, gælder det kun ganske få fliser. Dem fjerner du så, fylder hullet op med gipspuds og lader de øvrige fliser sidde. Så er du klar til at forny rummet med mere moderne fliser, der kan skjule den gamle, triste model.

Hent den komplette vejledning: Fliser på fliser

I artiklen Nye fliser uden besvær viser vi dig trin for trin, hvordan du klargør din flisevæg, hvad du gør, hvis der er løse fliser indimellem, hvordan du sætter de nye fliser oven på de gamle fliser, og hvordan du fuldender projektet med fugen. Hvis du følger vores guide, kan du være færdig på en weekend. Du får også en liste over materialer og specialværktøj, du skal bruge til projektet.

Før

Det er nogle dage siden, de fliser var moderne, så væk skulle de - eller i hvert fald dækkes til.

Efter

De gamle fliser er der endnu - gemt inde bag de nye. Og hele rummet har fået et visuelt løft.

Vejledning

01
Gør væggen klar 4 Trin

Det er mange år siden, de gamle fliser her var moderne. Og det er der en grund til: Tanken om at fjerne fliserne med hammer og mejsel, udbedre de efterfølgende skader på væggene og så klæbe nye fliser op tager modet fra de fleste. Så fliserne blev siddende i årevis. Men nu skal de væk. Eller det vil sige: De skal faktisk blive siddende. Du behøver nemlig slet ikke at fjerne de gamle fliser for at kunne sætte nye op; du klæber bare de nye fliser fast oven på de gamle.

Det eneste krav er, at de gamle fliser sidder fast. Det kan du kontrollere ved at banke let på dem, fx med et hammerskaft. Lyder det hult, sidder flisen løst, og så skal den væk, inden du kan sætte en flise ovenpå. Men er du heldig, gælder det kun ganske få fliser, og dem fjerner du så, fylder hullet op med gipspuds og lader de øvrige fliser sidde. Så er du klar til at forny rummet med mere moderne fliser, der kan skjule den gamle model. Når de gamle fliser ikke helt op til loftet, kan du sagtens lade de nye nå helt op alligevel; du sætter blot en stribe billige fliser på det frie stykke og nye fliser ovenpå.

1

Find ujævnhederne på væggen. Hold et vaterpas eller et lige, høvlet bræt op på væggen, og marker de steder, hvor der er toppe.

2

Slib toppene ned. Brug en diamantslibekop. Se efter den i dit lavprisbyggemarked.

3

Tjek fliseinddelingen med en måleliste (se boksen nedenfor). Fra bordet og til loftet går det her næsten op med hele fliser.

4

Tjek flere steder. Fra bordet og ned skal det også gå op. Her må vi skære lidt af den nederste fliserække. Skal fliserne passes til, skal du undgå at lave mindre end halve fliser. Stumper er ikke pæne.

02
Sæt fliserne op 8 Trin

Nu er du klar til at sætte de nye fliser op uden på de gamle. Start ved bordet eller gulvet, men spring den nederste række fliser over i første omgang. Sæt i stedet en lige liste op i vater dér, hvor anden fliserækkes underkant skal være. På den måde sikrer du dig, at du har et helt lige udgangspunkt. Starter du blot fra bordet eller gulvet, overfører du underlagets eventuelle skævheder til fliserækkerne. Ret i stedet nederste række fliser til.

Vi har valgt fliser på net: Fliserne sidder ni ad gangen på et net og kan derfor klæbes op på en gang. Men metoden er den samme, uanset om fliserne sættes op en ad gangen.

1

Klods en lige, høvlet liste op. Den skal sidde i vater, og overkanten skal flugte med anden fliserækkes underkant, det vil sige nederste flises højde plus to fugebredder (under og over nederste flise).

2

Træk multiklæber på væggen med et stålbræt. Multiklæberen er blandet efter forskrifterne på posen. Hold ca. en centimeters afstand til listen.

3

Træk en tandspartel igennem klæberen. Når du trykker fliserne på plads, vil klæberen nu blive jævnt fordelt på bagsiden af fliserne.

4

Første række stilles direkte på listen. De følgende rækker trykkes fast og stilles oven på flisesnoren, så der er plads til fugemørtel.

VIGTIGT! Du må ikke klemme flisesnoren, du skal blot sætte fliserne op ad snoren.

5

Pres fliserne godt fast mod væggen. Brug et gummibræt, så du presser på en stor flade. Ellers risikerer du, at fliserne bliver trykket skævt på.

6

Tjek med jævne mellemrum, at fliserækkerne er lige, både lodret og vandret. Er de skæve, må du trække lidt i fliserne, så rækkerne bliver lige.

7

Sæt til sidst nederste række fliser op. Kom klæber på en flise ad gangen, tryk den fast, og hold den på plads med små stykker tape, til klæberen er tør.

8

Sæt fliser ned langs bordet. Træk klæber på væggen, og hold fliserne fast med tape. Her har du nemlig ikke en liste nedenunder til at holde på fliserne. Lad klæberen tørre til næste dag.

03
Fug fliserne 4 Trin

Fugemørtlen fuldender fliserne

Fugen mellem fliserne er - næsten - lige så vigtig som selve fliserne. Vælger du en lys fuge, får du et helt andet udtryk, end hvis fugen er mørk. Spørg der, hvor du køber fliserne, hvilken farve fuge de vil anbefale, eller prøv dig frem. Bland mørtlen efter anvisningen på posen, pisk den grundigt med et piskeris i en boremaskine, og påfør fugen som vist herunder. Husk at fjerne overskydende fugemørtel fra fliserne med det samme.

1

Pres bølgepap ind i den nederste fuge. Fugen skal fyldes med silikone senere, så for at undgå, at den bliver fyldt med fugemørtel, er det klogt at beskytte den, fx med bølgepap.

2

Pres fugemørtlen ind i fugerne. Brug et gummibræt, og arbejd diagonalt på fugerne, så alle fuger bliver fyldt helt ud. Lad fugemørtlen sidde et kvarters tid, inden du fortsætter.

3

Fjern overskydende fugemørtel med en flisesvamp, når der er gået et kvarters tid. Skyl svampen ofte, og pres det meste vand ud af den hver gang.

4

Poler fliserne med en tør bomuldsklud efter en halv times tørretid. Tør vandret og lodret, så fugerne bliver glattet.

04
Fug med silikone 4 Trin

1

Dæk bord og fliser af med tape langs den nederste fuge. Tryk tapen til med en bred skruetrækker, så der ikke kan slippe silikonefugemasse ind under tapen.

2

Fyld fugen ud med silikone. Spidsen af patronen skal skæres skråt af, så du let kan fylde fugemasse i fugen, mens du trækker patronen langs fugen.

3

Tryk pegefingeren mod fugen, og glat den pænt i en bue. Det overskydende fugemasse havner på tapen.

TIPS: Brug en engangshandske, så du slipper for silikone på fingrene.

"Det er fantastisk rart ikke at skulle rive alle de gamle fliser ned. Jeg slap nemt, fordi alle fliser sad godt fast, så jeg kunne gå direkte i gang med at fjerne toppe. Og opsætningen er nem – husk blot hele tiden at kontrollere, at fugerne er helt vand- og lodrette."

Forberedende arbejde:

 • Evt. primer og gipspuds Evt. primer og gipspuds
 • Evt. fliser til udligning Evt. fliser til udligning
 • Grundrens

Fliseopsætning:

 • Fliser
 • Multifliseklæber
 • Fugemørtel
 • Høvlet liste, 21 x 43 mm Høvlet liste, 21 x 43 mm
 • Silikonefugemasse Silikonefugemasse

Specialværktøj

 • Tandspartel
 • Stålbræt
 • Flisefugesæt
 • Piskeris: til at blande fugemørtel Piskeris: til at blande fugemørtel

Tidsforbrug

En weekend

Pris

Afhænger primært af flisernes pris, fås fra ca. 100 kr. pr. m2

Tips & Tricks

Sådan gør du hvisfliserne ikke går til loft

I mange badeværelser slutter fliserne 30-50 cm fra loftet. På det sidste stykke er der blot pudset væg eller lignende. Men hvis din nye flisebeklædning, der skal sidde uden på de gamle fliser, skal nå helt op til loftet, må du udligne niveauforskellen.

Det gør du nemmest ved at købe nogle helt billige fliser i samme tykkelse som de gamle og klæbe dem op på det frie stykke væg. På den måde bliver underlaget for de nye fliser ens hele vejen op. Det kræver naturligvis lidt ekstra arbejde, men det er stadig langt nemmere end at skulle til at hive alle de gamle fliser ned af væggen.

Og stort set alle byggemarkeder ligger inde med nogle helt billige fliser. Måske har de eller flisehandleren oven i købet en rest, de gerne vil af med til en forhandlingsvenlig pris.

1

Fjern evt. løs puds. Her er væggen belagt med strukturtapet, og det skal fjernes først.

2

Klæb så de billige fliser op. Sørg for, at de sidder jævnt i niveau med de gamle fliser. Tjek med et vaterpas eller lignende.

Hvis der er løse fliserindimellem

Fliser, der lyder hule, når du slår på dem, sidder ikke ordentligt fast. Så dem kan du ikke bruge som underlag for dine nye fliser. Gælder det mange, måske endda hovedparten af fliserne, må du bide i det sure æble og hive alle de gamle fliser ned.

Det er ganske vist surt arbejde, men sætter du nye fliser oven på gamle, løse fliser, risikerer du, at det hele falder ned. Og det er meget mere surt. Men enkelte fliser kan du fint fjerne med hammer og, om nødvendigt, mejsel. Hullet efter flisen spartler du ud med gipspuds.

1

Fjern den løse flise. En mejsel er en god hjælp, hvis dele af flisen sidder godt fast.

2

Fyld gipspuds i hullet. Gipspuds er let at arbejde med og tørrer hurtigt. Du kan sætte fliser op efter ca. 3 timer.

3

Træk pudsen jævnt med de øvrige fliser. Brug en stor spartel, en retskinne eller et lige bræt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Badeværelsesfliser