Mureren benytter en universalfliseklæber, der røres op i spanden, så den er cremet og smidig.Her har mureren gjort klar, så han har værktøj, vand og klæber inden for rækkevidde. Inden mureren starter, har han klodset et vaterpas op, så det står helt lige. Nu kan den nederste række fliser hvile på vaterpasset, så de ikke glider ned.
Med en flise og et vaterpas streges overkanten af første række fliser op. Herefter smøres der klæber på med en murske. Fagmanden benytter en 6 mm tandspartel til at kæmme klæberen op med. På den måde er han sikker på, at fliseklæberen bliver jævnt fordelt. Fliserne lægges nu på vaterpasset og trykkes ind i klæberen. Flisesnoren på 4 mm sikrer, at der kommer den samme afstand mellem fliserne.Inde i hjørnet er der ikke plads til en hel flise, så afstanden måles, hvorefter flisen skæres til og sættes op med det samme. Når første række sidder, måles der op til de næste rækker. Her kan du som tommelfingerregel regne med, at du kan magte 3 rækker. Fliserne er 15 gange 15 cm, så der laves et mærke 45 cm oppe på væggen.
Med et vaterpas slås en linje på tværs af vægen.Med et vaterpas på 2 meter laver mureren en lodret streg, der markerer midten af væggen. Det er samtidig den linje, som han sætter fliserne op efter. På den måde deles væggen op i mindre felter, hvilket dels giver et godt overblik og dels sikrer, at fliserne kommer til at sidde helt lige. Der smøres nu klæber på til de næste tre rækker fliser. Der smøres kun klæber på op til mærket på 45 cm. Når fuger ikke regnes med, mangler der klæber på de øverste 1-2 cm af fliserne. Det sker der dog ikke noget ved. Vigtigst er det, at der ikke kommer fliseklæber på vaterpasset, når rækkerne justeres.
Mureren starter med at sætte en flise i hver sin ende af rækken. På den måde kan han nemt holde flisesnoren på plads. Bemærk, at der heller ikke er smurt klæber på midterstregen, da den bruges til at justere de to midterfliser i hver række. Når rækkerne er lagt, vaskes der rent med en pensel, inden vaterpasset lægges på. Nu justeres fliserne på plads, så de sidder helt lige. Du kan evt. benytte en fugeske til at rette fliserne. Er der blot en enkelt eller to fliser på rækken, der skal hæves, kan du benytte de såkaldte flisekiler. De er lavet af plastic og fungerer som en almindelig kile.
For at opnå en flot finish omkring vandrørene skal der tilpasses to fliser. Mureren holder en flise op til røret og streger rørets placering op på flisen. Det samme gentager sig med det næste rør. Det er altid klogt at kontrollere, at opstregningen til højden på de to fliser er ens. Der, hvor de to streger mødes, skal røret gå igennem. Først bores der for med et 6 mm murbor. Herefter benytter fagmanden et 40 mm diamantkopbor, hvor styrespidsen placeres i det forborede hul. Efter lidt tid kan styrepinden fjernes, og hullet kan bores færdigt.
Inden der kommer fliserklæber på væggen, kontrollerer fagmanden, at udskæringernes placering på flisen passer. Tætningsmembranen omkring røret er blevet så tyk, at flisen ikke kan ligge helt ind til væggen. Derfor skraveres der på flisen, hvor den støder på væggen. Med en vinkelsliber fræses der lidt af bagsiden af flisen. Det har ingen betydning for flisens styrke, at der fjernes 1 til 2 mm. Nu passer fliserne perfekt omkring vandrørene. For bedre at kunne styre placeringen kommer fagmanden klæber på bagsiden af fliserne og ikke på væggen. Hver gang du åbner og lukker for vandet, ser du disse fliser, så de skal sidde helt perfekt.
De næste felter kæmmes op med fliseklæber, og fliseopsætningen fortsætter som tidligere. For at bryde rækkerne af fliser skal der laves en bort, der løber hele vejen rundt i badeværelset. Derfor er der her skåret en bunke trekantede fliser. Igen starter mureren med en flise i hver ende, så snoren holdes på plads.Ved at vende hver anden trekant omvendt opnås der et flot zigzag-mønster, der bryder fladen. Når fliserne er placeret, skal snoren løbe gennem alle fugerne, så man er sikker på, at der bliver samme fugeafstand mellem de enkelte trekanter i borten som mellem de øvrige fliser. I kanten, hvor der senere skal monteres indfatninger, streges der op direkte på en trekant, som skæres til og klistres på.
Når først fagmanden er kommet forbi vandrør og bort, går arbejdet hurtigt fremad, og i løbet af et par timer er væggen færdig. Efter ca. to timer er fliseklæberen så tør, at snoren kan fjernes. Du kan nemt teste det ved at fjerne et stykke snor og så dreje på en flise. Sidder flisen fast, kan du fjerne resten af snoren. Alle de andre vægge i badeværelset beklædes med fliser på præcis samme måde. Efter et døgn kan fliserne fuges. Her gælder det om at røre en fugemasse sammen, der ikke er for tynd, for så synker fugerne. Fugemassen trækkes på med et gummipudsebræt. Her er det vigtigt at få arbejdet massen godt ind i fugerne. Du opnår det bedste resultat, hvis du trækker masse diagonalt på fugerne. Følger du blot fugeretningen, får du hule fuger.
Start med et mindre område, og arbejd dig så gennem hele væggen. Med jævne mellemrum er det en god idé at træde et skridt eller to tilbage fra væggen for at se, om fugningen ser jævn og ensartet ud. De steder, hvor fugen ligger for lavt, smøres der mere på.Umiddelbart efter fugningen af den ene væg skal der vaskes rent. Fagmanden starter med at køre en fugtig svamp over hele væggen og på den måde sætte den i blød. Nu kan der køres over alle fugerne med en let hånd, så fugeslammen fjernes fra fliserne. Du må nemlig ikke fjerne massen fra fugerne. Igen gælder det om at køre diagonalt på fugerne.Du bør jævnligt skylle svampen i rent vand for at få væggen helt ren.Det gælder i øvrigt om at stoppe i tide, og inden du fjerner fugemasse fra fugerne. Det sidste fugeslør på fliserne fjernes dagen efter med fliserens. Væggene er nu færdige, og vi kan gå i gang med gulvet.