Intro
Vejledning
01
Ned til en ren og solid bund
4
Trin
Vi rydder rummet helt. Toilettet, de gamle skabe og bordet, vaskemaskinen - det hele ryger ud, og åbningerne til de forskellige afløb proppes af.
De gamle fliser slår vi af med en stor lejet betonhammer. Sætter du en mejsel på en almindelig kraftig borehammer, går det også, det tager bare længere tid.
Med en skovl skraber vi løs fliseklæber af sammen med de sidste rester af flisefuge og det papirnet, der holdt de små fliser sammen, da de blev lagt.
02
Sikker tætning med fiberdug
9
Trin
Normalt er det rigeligt at sikre tætheden på et gulv i vådrum - groft sagt alle rum med gulvafløb - med en flydende membran. Den smøres eller rulles på som tyk maling og tørrer til en sej “gummihud”.
Muligheden for, at huset igen sætter sig og skaber nye revner i gulvet, får os dog her til i stedet at bruge en ekstra sikker løsning med en sej fiberdug, der på begge sider er omgivet af en mørtelklæber.
Først tjekker vi gulvet for ujævnheder og tjekker, at faldet går den rette vej, så vand ledes ned mod rummets afløb. Toppene hakkes af, og hvor der er fordybninger på over 2 mm, smøres med forankringsgrunder.
Fordybningerne fyldes op med en sej, finkornet mørtel, PlaneMix Rapid, med stor vedhæftning, som vi kan bygge videre på efter 2 timer.
Ved gulvafløbet sikres en tæt overgang med en afløbsmanchet af syntetisk gummi. Betonen primes også her med den blå primer, og metalkanten på afløbet affedtes. Åbningen skæres fri.
Betonen grundes med vådrumsprimeren, som du kan kende på den pink farve. På beton fortyndes den med vand 1:1. Den røde primer er diffusionstæt i modsætning til den normale blå grunder.
Gulvet påføres et lag 2K tætningsmasse i et felt lidt bredere end membranen. Træk først massen ud med en glat spartel, fordel den så ligeligt med en 4 mm tandspartel, og glat efter med en bred spartel.
Fiberdugen skæres til og lægges ned i den fugtige tætningsmasse, så den går 4-6 cm op ad væggene. Med en spartel med rundede hjørner trykker vi banen helt tæt til massen uden luftlommer.
Hjørnerne sikres ekstra med armeringsvæv, enten færdige hjørner som her eller net skåret ud af den såkaldte Sealstrip fra Alfix.
De næste baner af membran klæbes fast på samme vis. Da vi bruger 2K tætningsmasse, kan vi lægge membranen med et overlæg på nogle centimeter.
03
Den første klinke kræver overblik
3
Trin
Nu har vi et perfekt gulv at klæbe fliserne op på - og så må vi slå koldt vand i blodet.
Hvis vi bare starter i det ene hjørne, kan alt gå galt på vejen gennem rummet. Først sikrer vi os, at vi ikke ender med at lægge smalle strimler op mod en væg.
Derefter finder vi frem til et pænt forbandt - og prøver os frem med løse fliser, til de korte fuger også møder især de mest synlige vægge pænt.
Og så lægges første flise.
Ud fra gulvets midterlinje lægger vi fliser til begge sider, langside mod langside. Vi ser, at det går bedst op med en fuge i midterlinjen - og ved at vælge 5 mm brede fuger undgår vi at tilpasse fliserne i bredden.
Nu skal vi have de korte tværfuger lagt rigtigt. Brusenichens udvendige hjørne er et centralt og synligt sted, så her skal det ligge pænt, og så vil vi undgå korte stumper ud til forsænkningen i brusenichen.
04
Hold mønsteret over hele gulvet
7
Trin
De lange, flotte klinker med en overflade kopieret fra planker af teak lægger vi med en forskydning (forbandt) på 7 cm, lige godt en halv flisebredde. Det har den fordel, at enderne på de lange fliser ikke risikerer at rejse sig over naboerne, selv om gulvet ikke er 100 procent plant.
Forbandtet giver også en flot effekt, og det træder markant frem, så det skal holdes med stor omhu, ligesom fugebredden skal tjekkes jævnligt.
De næste fliser lægges omhyggeligt med det planlagte forbandt på 7 cm, og flisesnoren på 5 mm hjælper med at holde fugebredden.
TIPS: Snoren skal bare ned i fugen ved begge flisens ender.
Fliserne skærer vi på en stor fliseskærer, som vi lejer. Både længden på 80 cm og hårdheden i de meget stærke gulvklinker vil gøre det alt for besværligt at arbejde med en mindre fliseskærer.
Den yderste række fliser må ofte tilpasses i bredden. Det slipper vi for her, dels fordi vi med lidt ændret fugebredde kom tæt på væggen, dels fordi sokkelflisen dækker over den inderste fuge.
Nu kan vi arbejde os baglæns ind i rummet. Vi lægger fliseklæberen på med en 10 mm tandspartel for at få et tykt lag under de lange fliser. Læg ikke på et for stort område, overfladen må ikke tørre ud.
Tjek jævnligt, at alle linjer holder. Selv om du retter fugerne til med fugesnor og tegner hjælpestreger på gulvet, er dit lange vaterpas og dit kritiske øjemål afgørende.
I brusenichen lægger vi fliser uden forbandt i den forsænkning, der sikrer, at vandet ikke løber frit ud på resten af gulvet. Faldet ned mod afløbet på tværs af fliserne er rigeligt til at lede vandet.
05
Sokkelf iserne følger forbandtet
3
Trin
Når fliserne på gulvet er lagt, kan vi sætte de lave sokkelfliser med rundet overkant på væggen. Enten før eller efter at gulvet er fuget, som det nu passer bedst i dit arbejde.
I stedet for at holde en streng vandret linje retter vi soklens overkant lidt til efter gulvet, så vi med afstandsklodser på én gang holder en jævn fugebredde og skaber en overkant, der ser vandret ud.
Sokkelfliserne skæres til og klæbes op stort set som gulvfliserne. I rummet er der flere fløjvægge, blandt andet ved brusenichen, og her har vi brug for at skære fliserne til med 45 graders snit.
Fliserne giver vi klæber på bagsiden. Vi nøjes med en 4 mm tandspartel, hvor de store gulvfliser krævede 10 mm tandspartel for at få nok klæber at blive justeret på plads i.
06
Fugerne får det hele til at spille
3
Trin
Når fliserne er lagt, bør du give klæberen to døgn at hærde i, så den ikke smitter af, når du skal fuge.
Vi bruger Cerafill fra Alfix, som er en fleksibel mørtel, der kan følge de fleste af de ganske små bevægelser, der opstår i et gulv, især gulve med varme i. Typen vælges efter fugebredde - her bruger vi Cerafill 10, der passer til fuger mellem 2 og 10 mm.
Fugemassen arbejdes ned mellem fliserne med et gummibræt. Ved at trække brættet diagonalt i alle retninger nogle gange fyldes fugerne godt ud, helt i bund.
Overskydende fugemørtel vaskes af med en hårdt opvredet svamp - gerne et bræt med en svamp, som vaskes og trykkes tørt i en fugespand med valser. Stryg diagonalt, så fugerne ikke hules.
Materialer
Til vådrumssikringen, alt fra Alfix:
• Primer (almindelig, blå)
• PlaneMix Rapid
• Afløbsmanchet
• Vådrumsprimer (pink)
• Tætningsmasse 2K
• Banemembran
• Seal-Strip
Til klinkerne:
• Klinker, Xilema fra Evers, 12,6 x 80 x 0,9 cm
• Sokkelfliser, Xilema fra Evers, 8 x 40,3 x 0,9 cm
• Letfix fliseklæber fra Alfix
• Cerafill 10 fugemørtel fra Alfix
• Akrylfuge
Specialværktøj
• Piskeris på boremaskine
• Borehammer m. mejsel
• Stor fliseskærer (lejes)
• Tandspartler
• Fugesæt (spand m. valse, fugebræt og svamp på bræt)
Tidsforbrug
Et par uger inkl. tørretider
Pris
Cirka 6000 kroner for 9 m2
Sværhedsgrad
Den nye vådrumssikring fordrer en vis rutine, så er i tvivl, tilkalder du fagfolk. Fliserne kræver blot rigtig stor omhu, så bliver det flot.
Tegning
Tips & Tricks
Sådan klarer du de små snit med den store klinge
Den store fliseskærer er en uvurderlig hjælp under arbejdet med at lægge de 9 kvadratmeter gulv og siden hen med fliserne på væggene.
Dels har den styrken og klingen, der kan klare de hårdtbrændte gulvklinker på en tid, der er til at holde ud, dels har den størrelsen til de lange fliser.
Og så har den ikke mindst præcisionen. Det betyder, at du med lidt øvelse kan sikre meget rene snit ved at skære ganske lidt ned i flisen i første omgang og så skære stadig dybere i samme spor.
Det betyder også, at du med stor sikkerhed kan lægge de skrå snit, som du får brug for ved mange udvendige hjørner. Og med den rette teknik klarer du også de fleste små indsnit med den store klinge.
Et indsnit skal skæres i hjørnet af en flise. På det første billede (A) er vi ved at skære fra oversiden, præcis til hjørnet af det planlagte indsnit.
På billede B skærer vi fra bagsiden - og krydser længere ind, klingen må bare ikke nå flisens overside.