Intro
Vejledning
01
Gulvet lægges som et puslespil
9
Trin
Det er faktisk ikke ret meget sværere end at lægge et puslespil, hvor du ovenikøbet selv kan tilpasse brikkerne. Du behøver ikke engang at lime dem fast til at starte med. Det gør du først, når alle gulvpladerne passer sammen. Først da tager du alle pladerne op igen og klæber dem på en efter en med flise-klæb. Husk også lidt klæber på de kanter, der mødes.
Start ved afløbet. Den første plade er den, der har hul til afløb. Vi bruger et Wedi-gulvelement med fald.
Læg plader på resten af gulvet. Undgå så vidt muligt at måle, men læg pladerne, hvor de skal være, og streg op efter vægge og gulvelement. Det minimerer risikoen for at lave fejl.
Skær pladerne til. Læg en plade på et par bukke, og skær med en udtjent fukssvans. Sav gerne en eller to millimeter for meget af, så der er plads til lidt klæber på kanten.
Ret kantpladerne til. Tit og ofte mødes gulv og væg ikke i en knivskarp vinkel. Der kan det være en fordel at skære pladerne en smule skråt, mere af bagsiden end forsiden.
Tag alle pladerne op igen, når prøvelægningen går op. Har du mange stumper, kan det være en fordel at nummerere dem, så du kan lægge dem korrekt igen.
Så blander du lim. Du skal bruge en fleksibel fliseklæb og følge blandingsforholdet på posen. En baljeblander er en klar fordel, men du kan også blande lidt ad gangen i en (stor) spand.
Træk fliseklæb på gulvet, hvor pladen skal ligge. Læg et jævnt lag, og træk det ud med en 8-10 mm tandspartel. Kom godt ud i hjørnerne, og sørg for, at hele fladen er klistret til.
Forbered gulvelementet (eller den plade, der skal ligge over afløbet). Monter overgangen på bagsiden af pladen. Der medfølger skruer, og der er forboret huller, så der kan ikke laves fejl.
02
Væggene er lige til at beklæde
5
Trin
At beklæde eksisterende vægge med Wedi-plader for at sikre væggene mod fugt er nemt. Har du prøvet at sætte gipsplader op, er det næsten samme procedure, bortset fra nogle særlige beslag til skru erne. Strøerne kan sidde op til 60 cm fra hinanden, hvilket passer perfekt til de 60 cm brede plader.
Skær vægpladerne til. Mål og afmærk først en plade, og sav den i den rette længde med en fukssvans.
Skru pladerne fast. Imens du skruer, kan du støtte pladen med en hånd og skrue med den anden. Pladerne vejer meget lidt.
Den specielle skive skal bruges til alle skruer. Der skal sidde fem pr. m2, og de må gerne sidde mellem to plader som her eller blot inde på pladen.
Ved rørgennemføringer pensler du en smule maling på enden af røret eller rørmanchetten. Herefter presser du pladen ind mod røret og får en markering.
03
Brusevæggene vejer ingenting
5
Trin
Nu giver de lette byggeplader virkelig mening. For når de to brusevægge (sidevæggene) skal sættes op, er det en fornøjelse, at de ikke vejer mere end en pose kaffe.
Vi sætter de to brusevægge eller -vinger op i en skæv vinkel i forhold til bagvæggen. Det ser flot ud, men det gør også det efterfølgende flisearbejde noget mere kompliceret, så det vælger du selv.
Nu er du klar til selve brusenichen. Beslut dig først for, hvor høje væggene (vingerne) skal være. Skal de gå helt til loftet, flugte med overkanten af døren eller vinduet eller noget helt tredje?
Skær pladerne til. Mål inde ved væggen og ude ved vingernes afslutning, så pladens underkant kan følge gulvets fald mod afløbet.
Kom lim på kanterne ind mod væggen og ned mod gulvet og evt. andre flader, der støder op mod brusevæggen.
04
Gulvfliser med flotte fuger
9
Trin
Nu skal pladerne beklædes med klinker. Du bør tilstræbe at lave gennemgående fuger på dit gulv. Det betyder, at du i forbindelse med tilskæringer skal forsøge at lade fugerne fortsætte, helst fra væg til væg.
Lav en prøveoplægning, i hvert fald på de svære steder, og mærk op på fliserne, så de er klar til at blive skåret. Mål gerne en ekstra gang.
Læg en række fliser ud på gulvet. Hold styr på dem med en retskinne. Brug fugesnor eller flisekryds i prøvelægningen, så det bliver lige så fint og flot som det endelige resultat.
Rør fliseklæb op med en baljeblander eller som her med et piskeris på en boremaskine. Bland ikke for meget ad gangen, limen skal bruges, mens den er frisk.
Træk fliseklæberen på gulvet i et jævnt lag med en 8-10 mm tandspartel. Rillerne, som spartlen efterlader, sikrer, at klæberen fordeler sig jævnt under flisen.
Læg den første række fliser. Læg den efter en retskinne (et lige bræt eller et vaterpas). Hold den fast med dine knæ. Sæt en streg i begge ender af skinnen, så du kan rette rækken ind, hvis den skrider.
Vask fliseklæberen af, efterhånden som du lægger fliserne. Gør det forsigtigt, men grundigt, så fliserne holdes rene, men uden at du ændrer på bredden af fugerne undervejs.
Overgangen til brusenichen, hvor der jo er fald på gulvet, kræver en gummifuge. Derfor skal fliserne deles i overgangen.
Så skal der skæres. Til disse hårdtbrændte 10 mm tykke klinker er det nødvendigt med en god vådskærer. Den kan lejes i byggemarkedet eller hos fliseforhandleren.
Mange skæve vinkler er en udfordring. Her er nichens vinger sat op i skæve vinkler i forhold til bagvæggen. Desuden er der fald fra gulvet i badeværelset til brusenichen.
05
Vægfliser med stor tyngde
9
Trin
Vægfliserne her har samme størrelse som gulvfliserne. Proceduren er også i princippet den samme som med gulvet, blot lodret. Klæberen påføres på samme måde, men du kan naturligvis ikke prøvelægge det hele. Det sætter tyngdekraften en stopper for. Af samme grund må du starte med nederste flise og sætte fugesnoren under den, så det hele ikke glider.
Mål op til fliserne. Det er pænest, hvis du kun skærer et par centimeter af nederste flise. Husk at rette den til efter faldet på gulvet.
Start med nederste række. Mål hver enkelt flise på stedet, og skær den til, så den passer op mod stregen og afsluttes med en ensartet fugebredde mod gulvet.
Fortsæt opad. Når den nederste række er sat op, er det bare med at stable. Hold fugebredden med snor, og kontroller jævnligt med et vaterpas, at alt flugter, og at fliserne ligger jævnt.
Mærk op til rørene, når du når op til dem. Hold flisen op, og mærk op, men behold tommestokken i lommen, indtil du skal måle, hvor langt nede på flisen de skal sidde.
Skær huller til rørene. Med et ordentligt kopbor til formålet er det ingen sag at skære fine nøjagtige huller i selv den mest genstridige italienske klinke.
Klæb flisen på væggen. Tjek lige, inden du smører klæber på, at hullerne sidder, hvor de skal. Det tager lidt tid at lave pæne huller i en ny flise.
Skær smalle strimler til. Det ser godt ud på forkanten af væggene. Alternativt kan du købe et hjørneprofil i syrefast rustfrit stål fra Wedi.
Så skal fliserne fuges. Du skal ikke blande særlig meget fugemørtel ad gangen. I disse små fuger er forbruget minimalt. Start med væggen, og træk fugemassen ind i fugen med fugebrættet.
Materialer
• Wedi-gulvelement med indbygget fald og afløb
• Wedi-plader til gulv og brusevinger, 50 mm
• Wedi-plader til bagvægge i brusenichen, 20 mm
• Fleksibel fliseklæb, 20 kg
• Flisefuge til gulv, 5 kg (her colour antrasit fra Alfix)
• Flisefuge til vægge, 5 kg (her colour lys beige fra Alfix)
• Silikonefuge til gulv (her antrasit fra Alfix)
• Silikonefuge til vægge (her lys beige fra Alfix)
• Klinker (Sandstone 45 x 45 cm lys sand og antrasit, Evers)
• Wedi-lim
Specialværktøj
• Vådskærer
• Baljeblander eller piskeris
• Kopbor til fliser
Tidsforbrug
Starter du fra bunden, så regn med et par ugers arbejde.
Pris
Ca. 18.000 kr. for 4 m²
Sværhedsgrad
Kræver lidt byggeerfaring. Er de fritstående vægge vinkelrette, er det lidt lettere, end vi viser her.
Tegning
Geniale plader til vådrum
I denne artikel bygger vi i skumplastplader af fabrikatet WEDI. Uanset hvilken producent du vælger, så har skumplastplader de samme grundlæggende egenskaber. De er stive, kan tåle masser af vægt, og de isolerer godt. Og så er de fuldstændig vandtætte og godkendte til vådrum, selvom de stadig skal have en vådrumsmembran for at beskytte samlingerne mellem pladerne.
A: Pladens yderste lag består af cementmørtel, som skaber en knaldhård skal, der let bærer fliser og andre belægninger.
B: Et lag af fiberarmering giver skumplastpladen ekstra styrke ved at armere cementmørtel-overfladen.
C: Skumplastpladernes kerne består af ekstra stærk flamingo, der både er vandtæt og har en isoleringsevne, der næsten lige så høj som mineraluld per milimeter.
