Sådan får du brusenichen helt tæt

En utæt bruseniche kan forårsage omfattende vand- og fugtskader, så der er god grund til at være omhyggelig med vådrumssikringen. Vi viser dig, hvordan du gør din bruseniche HELT TÆT.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
9 dage
Pris
6.400 kroner

Intro

Fliser er vandafvisende, men ikke vandtætte, så væggene i en bruseniche er udsatte. Det er derfor vigtigt at vådrumssikre efter forskrifterne, hvis resultatet skal holde i mange år. Det kan måske synes som et større projekt, men i virkeligheden er det ganske simpelt.

Sikringen består i at male vægge og gulve med en sej, gummiagtig vandtætningsmaling – også kaldet en membran. Den påføres med pensel eller rulle og er ikke sværere at arbejde med end en almindelig tyk maling. Når alle hjørner og samlinger er malet, monteres armeringsvæv, hvorefter vådrumssikringen afsluttes ved at give hele brusenichen to gange af føromtalte membran. Først herefter kan du begynde at måle op og kaste dig over selve murerarbejdet med at sætte fliser op.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Lav vådrumsmembran i badeværelset

Vejledning

01
Vandtæt membran 4 Trin

Den gummiagtige vandtætningsmaling skal danne en ubrudt hinde, som forsegler hele brusenichen. Det er derfor vigtigt at komme ud i alle hjørner, så hinden ikke brydes nogen steder.

1

Rul gulv og vægge over med primer. Mal derefter alle hjørner og områder, hvor væg, gulv eller loft mødes, med vandtætningsmaling. Læg armeringsvævet ned i den våde maling, og mal det så en ekstra gang. Tjek området grundigt, så du kan give eventuelle “helligdage” et ekstra lag vandtætningsmaling.

2

Sæt tætningskraverne ud over vandudtagene, så de slutter helt tæt. Sørg for at male med vandtætningsmaling både før og efter monteringen af kraverne. Husk at komme helt ind til vandudtagene.

3

Mal gulv, vægge og loft to gange med vandtætningsmaling. Første lag tørrer på et par timer. Andet lag skal tørre 8-16 timer, før der må lægges fliser. Det er vigtigt at overholde tørretiderne, så vandtætningsmalingen ikke er klæbrig, når fliserne skal lægges. Kom så langt ud med vandtætningsmalingen som muligt, inden du begynder at lægge fliser. På dette badeværelse er afløbet gemt bag væggen. Vi kan derfor ikke lægge fliser helt ud til afløbet.

4

Vandtætningsmalingen skal dække hele området fra gulv til loft, før bruse nichen er vådrumssikret. Både gulv, vægge og evt. vindueskarme m.m. skal altså dækkes.

02
Montering af fliser på væg 5 Trin

For at opnå det flotteste resultat skal du være grundig med opmålingen. Og får du først lavet den nederste række perfekt, så bliver resten meget lettere.

Med korrekt vådrumssikring og omhyggeligt monterede fliser er brusenichen klar til brug.

1

Skru støttelisten fast på væggen i ønsket højde. Den skal bruges som en slags hylde til at stille den første fliserække på. Sørg for, at lægten er helt i vater. Når du er færdig med at sætte alle fliserne op, skruer du lægten af og forsegler vådrumsmembranen ved at fylde alle hullerne med silikonefugemasse.

2

Træk fliseklæber på et lille område ad gangen med en tand-spartel. Træk ikke mere på, end du kan dække med fliser i en enkelt arbejdsgang - det svarer typisk til 2-3 rækker fliser.

3

Det er vigtigt at måle op og sikre sig, t de to yderste fliser kan skæres, så de bliver lige store. I vores badeværelse betyder det, at vi har fem hele fliser og to fliser, der skal skæres til, pr. række. For det pæneste resultat skal fliserne ikke være smallere end en halv flise i bredden ude i siderne.

4

Læg fugesnor mellem fliserne. På den måde sikrer du dig, at afstanden mellem fliserne - og dermed fugerne - bliver ens. Fugesnor findes bl.a. i størrelserne 3, 4, 5 og 6 mm. Vi har her valgt en fugesnor på 3 mm, da vi ønsker en forholdsvis smal fuge, da fugen ofte er det svage led i vådrum.

5

Skær yderfliserne til, når alle de andre fliser er sat op. Mål op, og tag højde for, at der skal være 3 mm fuge på hver side af flisen. Det er vigtigt, da vi ikke ønsker, at fugernes bredde 5 skal variere. Brug igen fugesnoren til at sikre den rette afstand mellem fliserne.

03
Montering af fliser på gulv 3 Trin

Vi har valgt ikke at centrere fliserne i brusenichen, men derimod følge det øvrige kældergulvs fuger. Man kunne også have centreret fliserne og skåret de yderste fliser til. Det er udelukkende en smagssag og har ingen betydning for funktionaliteten og holdbarheden.

1

Skær opkantsfliserne til, og lim dem på væggen. Det er nemmest at smøre fliseklæberen på fliserne, da pladsen kan være trang.

2

Læg de to midterste fliser ud på gulvet, og tegn op. Smør dernæst fliseklæber på både flise og gulv, og læg så fliserne en efter en.

3

Smør klæber på resten af gulvet, og læg resten af fliserne efter samme princip. Læg mærke til den smalle skæring i venstre side.

Materialer

  • Primer
  • Vandtætningsmaling
  • Armeringsvæv (10 cm i bredden)
  • Vægfliser (15 x 15 cm)
  • Gulvfliser (30 x 30 cm)
  • Fugesnor (3 mm)
  • Fliseklæber
  • Støttelister (2 x 4,5 cm)
  • Tætningskraver

Tidsforbrug

8-9 dage.

Pris

6.400 kr.

Sværhedsgrad

Flisearbejdet kræver grundig forberedelse og lidt fingersnilde.

3D-model

3D-model

Fliser på badeværelset

Her er en helt tæt bruseniche.

Åbn 3D-model

3D-model

Sæt tætningskraverne på

Rundt om vandudtagene er der sat tætningskraver. For at de slutter helt tæt, males der med vandtætningsmaling både før og efter.

Åbn 3D-model

3D-model

Vådrumssikringen består af flere lag

Opbygningen er eksisterende underlag med primer, vådrumsmembran, armeringsvæv, vådrumsmembran, fliseklæber og fliser.

Åbn 3D-model

3D-model

Støttelisten sættes fast på væggen

Støttelisten er sat fast på væggen for at sikre, fliserne sættes vandret op. Når listen skrues af igen fyldes alle hullerne med silikonefugemasse.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Påføring af vådrumsmembran

Vælg et samlet system, hvor delene arbejder sammen

TEKNIK: Vådrumsmembran ved rør

Med specialkraver bliver det helt tæt

TEKNIK: Del fliser

Med en fliseskærer går det både nemt og hurtigt

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte

TIPS: Den rigtige fugemasse til fliserne

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...