Støb selv gulvet i badeværelset

Hvis du vil udvide dit badeværelse, eller bygge et nyt, kan du få brug for at støbe et betongulv. Her viser vi dig hvor nemt det er at støbe gulv – oven i købet med mulighed for indlagt gulvvarme.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
700 kr./m2

Rummet var lille og beklædt med vinyl. Drømmen var at få et større badeværelse med bruseniche og fliser på gulvet.

Intro

Inden du støber gulv i badeværelset

Inden du går i gang med at støbe gulv i badeværelset, skal du have byggetilladelser og evntuelle undersøgelser af gulvets bæreevne på plads. Du lægger trods alt en del kilo oven på gulvet. Renoverer eller udvider du et eksisterende badeværelse, skal du også have fat i en VVS’er og en elektriker til at fjerne de installationer, der kommer i vejen for dit arbejde.

Støb betongulvet på stål

Når du skal støbe dit badeværelsesgulv, kan du holde tykkelsen nede ved at støbe det ovenpå svalehaleplader. Det er tynde metalplader, der kan bruges til gulvvarme, men som også styrker dit betongulv, uanset om du vil have varmeslanger lagt ned eller ej. Det betyder, at gulvet ikke bliver meget tungt, og det betyder også, at du ikke behøver at ende med et meget højt gulv, så du får et trin ned, når du går ud af badeværelset.

LÆS OGSÅ: Nyt badeværelse

Også til badeværelser på første sal

I artiklen udvider vi et badeværelsesgulv i en lejlighed. Løsningen fungerer altså også i etageejendomme og på førstesalen i et parcelhus (du skal blot sikre dig, at de underliggende bjælker kan bære).

Og uanset hvor du støber dit gulv, skal det naturligvis have fald hen mod afløbet.

Et betongulv i et badeværelse skal være tæt

Tæthed er altafgørende, når du skal støbe gulv i et vådrum. Og det gælder ikke kun på selve gulvet, der skal have vådrumsmembran, inden du lægger fliser eller andet på, men også op ad de vægge, der omgiver gulvet.

Præcis hvordan du bygger en let væg, der kan opfylde alle kravene, viser vi dig også i den grundige trin for trin-vejledning.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det nødvendigt med vådrumsspartel?

Vejledning

01
Gør rummet klar 5 Trin

Når du har fået godkendt dit projekt i kommunen, skal du have besøg af en VVS’er og måske en elektriker. De eksisterende afløb og vandrør skal fjernes, så du kan fjerne håndvask og toilet. Er der elkabler i den væg, du vil rive ned, skal du ringe efter en elektriker.

Så kan du rive den gamle væg ned og gøre rummet klar til at støbe nyt gulv. Alt skal fjernes, indtil du er nede ved det gamle bjælkelag.

Du kan få lov til at støbe seks kvadratmeter betongulv oven på de gamle bjælker uden at få bjælkernes bæreevne beregnet, men kommunen skal først tjekke bjælkernes tilstand.

1

Rummet gøres rent, når den gamle væg er fjernet og kørt væk. Vinyl, træplader, gulvbrædder osv. skal fjernes, indtil du er nede ved de originale bjælker.

2

Gulvet i stuedelen fjernes bræt for bræt. Her skal badeværelset udvides cirka en meter, og der er lagt parketgulv oven på et bræddegulv. Både parketgulv og bræddegulv skal fjernes.

3

Brædderne i det nye badeværelse skæres over. Skærer du ikke tæt på en bjælke (se tegning), er du nødt til at montere en ekstra gulvbjælke.

4

Stik nu et bræt ind under kanten af de gamle gulvbrædder. Gør det fast med 5 x 60 mm skruer. Svalehalepladerne skal hvile på brættet (se tegning).

TIPS: Har du ikke et bræt, kan du bruge et stykke tyk krydsfiner.

5

Ret bjælkerne op. Det kan du gøre ved at skrue lægter eller strøer på siden af hver bjælke. Underlaget skal være helt plant. Her bruger vi 45 x 45 mm lægter, som skrues fast med 5 x 80 mm skruer.

02
Svalehaleplader 6 Trin

Det unikke ved svalehalepladerne er, at du kan støbe det nye gulv meget tyndt. Gulvet - plader plus beton - kan nøjes med at være 5 cm tykt. Skal du have gulvvarme, skal du regne med 6 cm.

Svalehalepladerne passer sammen, så du kan presse enderne sammen, hvis du vender hver anden plade.

Her skal gulvet lægges på en etageadskillelse over en kælder. Så her kan vi godt montere afløb i gulvet. Senere skal en VVS’er trække afløbsrør i kælderen, men det kan han gøre fra kælderen.

Skal dine rør skjules i gulvet, skal du tilkalde en VVS’er nu. Det skal du også, hvis der skal trækkes vandrør i gulvet.

1

En strimmel tynd skumgummi lægges på bjælkerne og hæftes fast med hæfteklammer. Det vil dæmpe lyden fra det nye støbte gulv.

2

Alle runde huller i svalehalepladerne skæres med en stiksav. Det er nødvendigt at bore for. Klingen på stiksaven skal være en ekstra lang klinge (“nedstrygerklinge”) med fine tænder.

3

Alle lige snit på pladerne skæres med en vinkelsliber. Brug en tynd skæreskive til metal. Husk at bruge handsker, briller og høreværn.

TIPS: Når du skal mærke op på metal, er det bedst at bruge en spritpen.

4

Første plade lægges med de påtrykte bogstaver og tal nedad. Den næste plade lægges så med stemplingen opad. I endesamlingerne skal der være et overlap på mindst 5 cm - gerne mere.

5

Når pladerne vender korrekt, er det nemt at presse dem sammen. Løft op i pladen som vist, og tryk en bølge ned i nederste plade ad gangen.

6

Pladerne skrues fast til bjælkerne i alle bølgedale med 25 mm gips skruer.

VIGTIGT! Du må kun skrue pladerne fast, hvis der ikke skal varme i gulvet. Skal du have gulvvarme, lægges de løst.

03
Støb en opkant 5 Trin

Vi vil ikke bygge en massiv mur af mursten eller porebeton. Vi foretrækker en let væg med hulrum, som ledninger kan lægges ind i.

Derfor skal den nye væg bygges af lægter, der beklædes med gipsplader på begge sider. For lette vægge er det et lovkrav, at væggen placeres på en mindst 10 cm høj sokkel (opkant) af beton. De 10 cm regnes fra færdig gulvhøjde.

Derfor starter vi med at lave en forskalling af træ og støbe denne sokkel, inden vi støber gulv. Det er den nemmeste rækkefølge.

Til støbeforskallingen genbruger vi de parketbrædder, vi har taget op.

1

Her måtte vi montere et stykke parketbræt, så parketgulvet i stuen støder op til den opkant, vi vil støbe. Brættet skrues fast til de gamle gulvbrædder. På et almindeligt bræddegulv er dette ikke nødvendigt.

2

Skru støbeforskallingen fast. Start med det bræt, der skal skrues fast til kanten af parketbrædderne. Sæt også korte skruer i dette bræt - de skal holde brættet fast til betonen. Skru det andet bræt fast med et kraftigt vinkelbeslag pr. 50 cm.

3

Skru 5 x 120 mm skruer hele vejen gennem begge lodrette brædder. De skal sikre en fast afstand mellem brædderne, når betonen hældes i.

VIGTIGT! Husk at skrue de lange skruer ud, dagen efter du har støbt betonen.

4

Hæld beton i forskallingen. Her bruger vi tørbeton 8 mm, som er rørt op med et piskeris på boremaskinen.

TIPS: Stop totter af isolering eller lignende ind i hullerne forneden ved svalehalepladerne, så betonen ikke løber ud.

5

Pres betonen ned i formen, og glat overkanten med en murske. Dæk betonen til med plastic, og lad den hærde en uge, inden du tager brættet, der vender ind mod badeværelset, af. Det andet må gerne blive siddende.

04
Gulvafløb 4 Trin

Der findes et gulvafløb, der er specielt beregnet og godkendt til at bruge sammen med svalehaleplader. Det er udviklet af firmaet Blücher. Det består af fire dele: Øverst er risten, som trykkes ned i en flange. Den passer ned i en monteringsplade, som igen passer ned i afløbets underdel.

Til gulvafløbet kan du også få en vandlås for cirka 350 kroner. Den trykkes ned i afløbet og kan nemt tages op, når den trænger til at blive renset.

1

Ved hullet til afløbet skal kanten stives af, og du skal have noget at skrue afløbet fast i. Stik en liste ned under pladen i begge sider, og skru den fast.

2

Afløbets monteringsplade af plast skubbes sammen om afløbets underdel. Placer afløbet i hullet i svalehalepladerne. Skru det fast til listerne med 4 x 50 mm skruer.

3

Stik metalflangen ned i afløbet, og juster den med de afstands stykker, der følger med. Flangen skal sidde vandret og løftes i den betontykkelse, du vil støbe (her 50 mm). Sæt den fast med tre skruer.

4

Nu kan du bygge en støbekant til den del af gulvet, hvor der skal være fald. Kanten kan bygges af 21 x 43 mm høvlede lister med 5 x 60 mm skruer. Overalt skal gulvet have et fald på mindst 1 cm pr. meter mod afløbet.

05
Beton på gulvet 5 Trin

Listerne på gulvet er på plads, så der kan støbes med et fald hen mod afløbet. Vi støber først en ø i midten, fordi det er den nemmeste måde at styre faldet på. Listen til at trække overskydende beton af med skal hvile på både afløb og kanten af gulvlisterne, mens du trækker.

Lige efter støber vi stykkerne ud mod væggene - gulvet skal støbes i én arbejdsgang. Ellers hænger betonen ikke ordentligt sammen i overgangene.

Vi har valgt at bruge produkter, der hærder hurtigt, så vi undgår lange tørretider. Det betyder til gengæld, at der skal arbejdes ret hurtigt - både under støbning en og under finspartlingen.

1

Bland en balje beton ad gangen, og hæld den ud på gulvet. Fordel den med en murske.

VIGTIGT! Husk at presse betonen ind under flangen på gulvafløbet.

2

Med lister i forskellige længder kan du nu rette betonen af. Bevæg listerne i zigzag-bevægelser, så du trækker overskydende beton af. Den ene ende af listen skal hvile på kanten af gulvafløbet.

3

Overfladen jævnes med en murske eller et større stålbræt. Det skal du gøre lige efter afretningen. Hærdningen starter efter cirka et kvarter, så det skal gå lidt stærkt.

4

Fjern alle listerne. Så ligger betongulvet som en ø i rummet, men støbningen skal straks fortsætte, inden kanterne på betonen bliver for tørre.

5

Hæld beton i de yderste felter, og ret den af med en liste. Listen skal holdes mod det støbte gulv, så hældningen fortsætter. Allerede efter tre timer er betonen hærdet, så du kan efterbehandle.

06
Efterbehandling 2 Trin

1

Stryg gulvet med en primer - her LIP Primer 54. Den skal sikre, at den efterfølgende spartling med finspartel hæfter godt til betonen, fordi overfladen ikke længere er stærkt sugende.

2

Gulvet spartles med finspartel. Med hurtighærdende spartelmasse har du kun et kvarter til at spartle gulvet med en bred spartel. Til gengæld er den gennemhærdet efter cirka 3 timer.

Materialer

• Lewis svalehaleplader
• Tørbeton 8 mm
• LIP Hurtighærdende Betonmix
• LIP 230 Hurtighærdende Finspartelmasse
• LIP Primer 54
• Gulvafløb, her Blücher 350.340.075
• 21 x 43 mm høvlet fyr
• 45 x 45 mm lægter
• Skruer: 4 x 50 mm, 5 x 60 mm, 5 x 80 mm og 5 x 120 mm
• Skumgummistrimmel (til støjdæmpning)
• Vinkelbeslag, fx 60 x 80 mm
• 25 mm gipsskruer
• Evt. afstandsbrikker

Tidsforbrug

Med tørretider cirka 2 uger

Pris

Cirka 700 kroner pr. m2

Sværhedsgrad

Beton og svalehaleplader er nemme at arbejde med, når du har lavet en helt plan bund at bygge videre på.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Badeværelse