Sådan monterer du en indbygget cisterne

Vi skal have væghængt toilet med indbygningscisterne. Det er en stilren og rengøringsvenlig løsning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.000 kroner.

Intro

OBS: Denne vejledning er en del af et større tema.
Se hele temaet her: Nyt badeværelse helt fra bunden

Vi skal have væghængt toilet med indbygningscisterne. Det er en stilren og rengøringsvenlig løsning.

Vi har her valgt en cisterne fra Geberit. Vælger du en anden model, skal du følge den konkrete vejledning nøje. For i hovedtræk er montagen den samme, men der er altid små (og vigtige!) detaljer, der varierer fra mærke til mærke.

Vi vil anbefale, at du sikrer dig, at du kan komme til at servicere din cisterne, hvis den fx kalker til, eller der skal skiftes en reservedel. På nogle modeller kan du komme til ved at fjerne panelet med skylleknapper, men det gælder ikke alle.

Sørg også gerne for et lille hul ind til cisternen, boret i væggen i gulvniveau. Så kan du se, hvis cisternen skulle lække.

Vejledning

01
Indbygget cisterne 9 Trin

1

Lav en prøveopstilling, inden du lukker væggen. Her vil vi gerne have mere afstand til håndvaskeskabet, så vi rykker cisternen ti centimeter til venstre.

2

Hullet i bundremmen udvides med et stemmejern for at gøre plads til en bøjning. På den måde kan cisternen forskydes.

3

Cisternen sættes på plads, når afløbet er tilpasset, og der er sat fibergipsplader på væggen omkring det hul, cisternen skal placeres i.

4

Vandtilslutningen monteres, så vi er sikre på, at pexslangen kan nå. Det er desuden meget nemmere at gøre det nu, hvor cisternen stadig ikke er monteret i væggen.

5

Kontrollér, at cisternen står lodret, og at højden passer med mærket, producenten har sat på stolpen. Husk, at mærket gælder det færdige flisegulvs overflade.

6

Kummens endelige højde bestemmes. Ønskes kummen højere end de normale 42 cm, justeres benene højere nu. Husk at tage hensyn til højden på det valgte toiletbræt. Spænd benene fast med en svensknøgle.

7

Nu skal afløbsrøret monteres. Bøjningen saves af i den passende længde med en fukssvans.

8

Fjern grater fra savningen med en hobbykniv eller slibepapir. Gnid lidt opvaskemiddel på røret, så er det nemt at få det ned i kloakrøret i gulvet.

9

Når rørene er på plads, stilles rammen ind og skrues fast med de medfølgende monteringsbolte.

02
Sæt cisternen fast, inden du lukker 6 Trin

1

På højresiden af cisternen skal der monteres en stolpe, så cisternen kan spændes fast på begge sider. En udskæring til vandslangen er nødvendig i dette tilfælde, der hvor vandet er ført ind til cisternen.

2

Bor for til de bolte, der skal holde stolpen på plads op mod cisternens ramme. Bor huller til boltene i stolpen.

3

Stolpen spændes fast med en bolt og møtrik til selve cisternens ramme. Læg mærke til udskæringen til vandslangen.

4

Når cisternen er på plads, skrues stolpen fast til underlaget med kraftige byggevinkler.

5

Overfør følgende mål til vægpladen: Cisternens trykplade, vand- og afløbsrør samt boltene til hængetoilettet. Klemmen, der holder afgangsrøret på plads i cisternen, sættes ned over røret og klikkes fast.

6

Nu kan du tilpasse den sidste vægplade og komme lim langs pladekanterne, inden du sætter den tilpassede plade på plads.

03
Luk væggen, og gør den klar til fliser 4 Trin

Nu er kun tilbage at lukke væggen af, så cisternen er skjult. Da vi her beklæder væggene med fibergipsplader, skal der både limes og skrues.

Derfor er det også ekstra vigtigt, at den sidste plade er tilpasset præcist, så alle huller til afløb mv. sidder, hvor de skal. For når først pladen er limet på, er det bøvlet at tage den af igen. Derfor skal den allerførst prøvemonteres - altså sættes ind på plads uden lim og skruer. Så kan den passes til om nødvendigt, inden det er for sent.

1

Vægpladen skrues fast i trærammen omkring cisternen. Der er limet på pladens kanter.

2

Limen må meget gerne komme ud langs kanterne, når du skruer pladen fast. Så har du kommet lim nok på.

3

Skrab overskydende lim af med en spartel. Helst inden for en time efter limningen. Tjek også for fremspringende skruer ved at føre spartlen hen over væggene.

4

Cisternen er nu monteret i væggen. Væggene er skrabet rene for overskydende lim, og alle skruer er sænket, så de ikke rager ud. Vi er klar til vådrumsbehandlingen.

Materialer

  • Indbygningscisterne
  • Afløbsrør og bøjninger
  • Skylleknap

Tidsforbrug

Sæt en hel dag af, hvis det er første gang, du prøver det.

Pris

2000 kroner.

Sværhedsgrad

Du skal følge den medfølgende vejledning til punkt og prikke. Så er det en opgave, de fleste med en smule byggeerfaring kan klare.

Video

TEKNIK: Fibergipsplader

Med en speciallim bliver samlingerne superstærke

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...