Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grøn indkørsel med natursten

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En plævret og ujævn indkørsel til sommerhuset er ikke et kønt syn. Men fliser eller græsarmering i beton er en større investering. Heldigvis er der et alternativ, som er oplagt, hvis du gerne vil have en billigere løsning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.800 kroner

Intro

En opkørt og smattet græsindkørsel er ikke lykken. Men sådan ender det, hvis du ikke ofrer en armering af græsset, så bilen kan køre på et fast underlag.

Heldigvis havde en skotte ved navn McAdam samme problem (eller i hvert fald et tilsvarende), og han løste problemet ved hjælp af natursten, hvor mellemrummene blev fyldt op med sand. Derfor hedder det i dag makadam i den fordanskede version.

Det er den løsning, vi viser dig her: et lag skærver, der er fyldt op med sandfyldt muld, som græsset kan gro i.

Løsningen er væsentligt billigere end en flisebelægning, og den er også en del lettere at lægge; i stedet for at lægge to-tre lag sand med fliser ovenpå klarer du det hele i ét lag.

Skærvelaget skal være cirka 15 centimeter tykt for at kunne bære en bil, og de små sten skal være skærver i størrelsen fra 36 til 63 millimeter, så du kan vande muld ned imellem dem. Du skal lægge skærver cirka 15 millimeter over det niveau, du vil ende med, for efter en tur med pladevibratoren sætter de sig lidt.

Mulden imellem skærverne skal ende en centimeter under skærvernes overflade, så du undgår, at græsset bliver slidt i stykker.

Vejledning

Grav først muld af

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Forudsætningen for et vellykket resultat er, at bunden neden under skærvelaget kan bære. Som med al anden belægning kræver det, at du fjerner muldlaget, inden du kan starte på belægningen.

Muldlagets tykkelse varierer enormt fra sted til sted. Har du meget muld af fin kvalitet, kan du genbruge noget til at vande ned imellem skærverne. Må du grave dybere end 15 centimeter, kan du lægge sand i bunden. Har du kun få centimeter muld, må du grave ned i råjorden for at få plads til skærvelaget. Når mulden er fjernet, skal du vibrere råjorden med en pladevibrator, så jorden bliver plan og ikke giver efter, når den belastes.

1

Grav muldlaget af. Regn med cirka 15 centimeter, men sørg for, at al muld er væk. Er muldlaget tykt, kan du lægge sand eller bundsikringsgrus under skærvelaget for at spare på skærverne.

2

Ret det sidste af med en skovl. Bunden af din udgravning skal være så plan, som du kan gøre den med skovlen.

3

Vibrer jorden med en vibrator. Kør over et par gange, både på den ene og den anden led af udgravningen.

Læg skærver ud

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Skærverne skal være mellem cirka 36 og 63 mm store. De bliver ofte solgt under betegnelsen singels. Det kan være en fordel at tjekke priser på nettet. Der kan være ganske store prisforskelle.

Start med at fordele skærverne med minilæsseren, fx i flere bunker rundt omkring i udgravningen. Herefter kan du jævne skærverne ud med en skovl, så de bliver ligeligt fordelt. Hvis du kan, vil det være en fordel, at du tilstræber at lave et fald på belægningen ved at lade skærvelaget være en smule højere i den ene side. Et fald på et par centimeter pr. meter er optimalt til at lede regnvandet væk, uden at det kommer til at se skævt ud.

1

Skærverne lægges ud i udgravningen. De skal være i størrelsen cirka 36-63 mm. Til denne udgravning på 18 m2 brugte vi cirka 3,5 m3. Det tog 20-30 minutter med minilæsser.

2

Ret skærvelaget af med en skovl. Et fald på cirka 2 centimeter pr. meter er en fordel, for at vandet kan løbe væk. Læg laget lidt højere end den ønskede højde; vibreringen får dem til at sætte sig.

3

Vibrer skærverne med en pladevibrator. Kør et par gange på hver led, så alle skærver bliver kørt over. Regn med, at de sætter sig cirka 10 procent.

4

Læg muldjord ud over skærverne. Det kan med fordel også gøres med maskine. Er mulden meget fed, kan du blande sand i, så den lettere kan vandes ned mellem skærverne.

5

Fordel muldjorden i et tyndt lag med en rive for at lette nedvandingen. Hellere flere tynde lag, der vandes ned ad flere omgange, end et tykt lag.

6

Spul muldjorden ned mellem skærverne. Jo mere sand der er i, jo lettere er det at vande ned.

Bland maks. 50 % sand i muldjorden. Ellers vokser græsset ikke optimalt.

7

Strø den anbefalede græsblanding ud (se til højre herfor).

TIPS: Strø græsfrøene ud ad to gange: først på tværs og så på langs af arealet.

Materialer

• Skærver eller singels (36-63 mm)
• Muldjord
• Sand
• Græsfrø

Specialværktøj
• Knækstyret minilæsser
• Pladevibrator

Tidsforbrug

Et par dage, hvis du lejer en minilæsser. En del mere, hvis du vil nøjes med en skovl.

Pris

Skærver/singels: Cirka 200 kroner/m³ Muld: Cirka 100 kroner/m³ Maskinleje: 2500 kroner.

Sværhedsgrad

Det er hårdt arbejde, men svært er det på ingen måde.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Grøn indkørsel med natursten
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage