Nul ukrudt mellem fliserne

Du behøver hverken gift eller særligt dyrt fugesand for at holde din belægning ukrudtsfri.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
10 kroner/m2
Fugesand

Venstre: Fugesand pakker sig. De kantede sandkorn låser sig sammen og danner en tæt struktur.
Højre: Strandsand løber lige igennem. De runde sandkorn kan, ligesom bolde, ikke samles, så de løber lige igennem.

Intro

Det er langtfra ligegyldigt, hvilken type sand du bruger til at fuge mellem fliserne. Du kan købe dyrt eller billigt fugesand, men strandsand er ALDRIG løsningen. Årsagen skal findes i formen på de små sandkorn.

En tæt fuge bremser ukrudt

Når de kantede sandkorn pakker sig sammen til en tæt fuge, bliver fugen så hård, at hverken ukrudt eller myrer kan få hul igennem.

Og ukrudt kommer oppefra i form af frø, der lægger sig på jorden og spirer. Der vokser ikke ukrudt nede fra sandlaget under fliserne. Her er der bælgmørkt og virkelig dårlige vækstforhold. Derfor skal du heller aldrig lægge en fiberdug lige under fliserne. Den hjælper ikke i forhold til ukrudt.

Til gengæld betyder den, at dine fliser ikke kan vibreres fast i læggegruset, så de vil hurtigt løsne sig og give dig en meget grim indkørsel, hvor fugerne i øvrigt ikke kan holde.

  • A: De tætte fuger gør det umuligt for ukrudt at få fodfæste.

  • B: Vand forhindres i at trænge ned og underminere gruslaget under fliserne.

Vejledning

01
Sådan gør du 4 Trin

En tæt fuge holder ukrudtet væk. Og en tæt fuge kan sagtens laves af sand – det skal bare være det rigtige sand.

Strandsand består af små, runde stenkorn. Hælder du dem i en tragt, løber de lige igennem. Ægte fugesand, der koster ca. 1.600 kroner pr. ton, består derimod af kantede stenkorn, der pakker sig sammen og blokerer.

Så start med at feje fugesand i fugerne mellem fliserne, og komprimér så sandet med en pladevibrator. Gentag processen, indtil fugen er helt hård og tæt. Så holder du ukrudtet væk.

1

Fej fugesand ud over hele arealet med nylagte belægningssten eller fliser. Fej diagonalt på fugerne, så du ikke fejer sandet op af fugerne igen. Bliv ved, indtil fugerne er fyldt helt op.

2

Kør over med pladevibratoren. Kør over et par gange. På større fliser er det en god idé at have en gummimåtte/-sål monteret på pladevibratoren, så fliserne ikke knækker.

3

Fej fugesand ud på ny. Vibrationerne har fået sandet i fugerne til at synke, fordi sandet komprimeres. Fej igen diagonalt, indtil fugerne atter er fyldt.

4

Vibrér hele arealet igen. De nyeste lag fugesand vil også blive komprimeret og sætte sig. Er der behov for det, så gentag opfyldning og vibrering. Når fugerne er fyldt helt op, har du en ukrudtssikker belægning.

Materialer

  • Fugesand

Specialværktøj
• Pladevibrator

Tidsforbrug

Under en time, medmindre arealet er virkelig stort.

Pris

Ca. 10 kr. pr. kvm.

Sværhedsgrad

Her kan alle, der kan styre en pladevibrator, være med.

Video

Fugning af sten og fliser

Med rigtigt fugesand bliver belægningen stærk

Video

Sådan bruger du pladevibratoren

Pladevibrationen er en relativ simpel maskine, til gengæld er den helt uundværlig, når du skal sikre en fast og jævn bund under fliser og belægningssten. I denne video kan du se, hvordan du betjener maskinen.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indkørsel