Intro
En tæt fuge bremser ukrudt
Når de kantede sandkorn pakker sig sammen til en tæt fuge, bliver fugen så hård, at hverken ukrudt eller myrer kan få hul igennem.
Og ukrudt kommer oppefra i form af frø, der lægger sig på jorden og spirer. Der vokser ikke ukrudt nede fra sandlaget under fliserne. Her er der bælgmørkt og virkelig dårlige vækstforhold. Derfor skal du heller aldrig lægge en fiberdug lige under fliserne. Den hjælper ikke i forhold til ukrudt.
Til gengæld betyder den, at dine fliser ikke kan vibreres fast i læggegruset, så de vil hurtigt løsne sig og give dig en meget grim indkørsel, hvor fugerne i øvrigt ikke kan holde.
Vejledning
01
Sådan gør du
4
Trin
En tæt fuge holder ukrudtet væk. Og en tæt fuge kan sagtens laves af sand – det skal bare være det rigtige sand.
Strandsand består af små, runde stenkorn. Hælder du dem i en tragt, løber de lige igennem. Ægte fugesand, der koster ca. 1.600 kroner pr. ton, består derimod af kantede stenkorn, der pakker sig sammen og blokerer.
Så start med at feje fugesand i fugerne mellem fliserne, og komprimér så sandet med en pladevibrator. Gentag processen, indtil fugen er helt hård og tæt. Så holder du ukrudtet væk.
Fej fugesand ud over hele arealet med nylagte belægningssten eller fliser. Fej diagonalt på fugerne, så du ikke fejer sandet op af fugerne igen. Bliv ved, indtil fugerne er fyldt helt op.
Kør over med pladevibratoren. Kør over et par gange. På større fliser er det en god idé at have en gummimåtte/-sål monteret på pladevibratoren, så fliserne ikke knækker.
Fej fugesand ud på ny. Vibrationerne har fået sandet i fugerne til at synke, fordi sandet komprimeres. Fej igen diagonalt, indtil fugerne atter er fyldt.
Materialer
- Fugesand
Specialværktøj
• Pladevibrator
Tidsforbrug
Under en time, medmindre arealet er virkelig stort.
Pris
Ca. 10 kr. pr. kvm.
Sværhedsgrad
Her kan alle, der kan styre en pladevibrator, være med.