Slut med fordybninger i belægningen

Er der fordybninger eller kørespor i din belægning? Her kan du se, hvordan du løser problemet. Teknikken er den samme, uanset om det gælder store fliser eller små betonsten.

I første omgang opdages fordybninger ved, at der samler sig vand i små pytter. Med et vaterpas kan du finde fordybningens præcise omfang.

Små fordybninger i en belægning vokser sig kun større med tiden.

Regnvandet siver ned gennem fugerne og svækker bærelaget nedenunder. Så jo før man får rettet belægningen op, jo mindre bliver arbejdet.

Med små forskelle er teknikken den samme, uanset om det gælder små betonsten eller store fliser.

Mulige årsager

Kørespor i belægningen skyldes for tung trafik i forhold til bærelagets opbygning. Og det problem kommer man kun til livs ved at fjerne belægningen og opbygge et nyt bærelag med minimum 15 cm stabilgrus. Sætter stenene sig i ét område, kan der være flere årsager. Er fugerne dårligt fyldt, siver regnvand ned og opbløder de underliggende lag. Er lagene ikke komprimeret godt nok, eller er mulden allernederst ikke gravet af, sætter gruset sig ved belastning.

Er afretningslaget for tykt – generelt eller enkelte steder – vil fliserne også synke med tiden. Det skal være 2-4 cm tykt over det hele.

Belægning med små betonsten

1. Først opmærkes fordybningens omrids med kridt, så det kan vaskes af igen. Brug et vaterpas til at bestemme omfanget af fordybningen, og mærk hellere for meget end for lidt op.

2. Når det nødvendige antal sten er pillet op, fjernes afretningsgruset helt ned til bærelaget. Det er let at se forskel, da bærelaget er fyldt med sten. Har bærelaget sat sig, rettes op og stampes.

3. Fyld afretningsgrus i hullet, og ret af med et hjælpebræt (se nedenfor). Brættet sørger for, at gruset går 15-20 mm op ad den eksisterende belægning. Så passer højden, når belægningen er vibreret.

4. Stenene renses for gammelt fugegrus og lægges på plads. Husk at vende den rigtige side op, så reparationen ikke ses. Og husk 2-5 mm luft imellem stenene, så fugegruset kan komme ned.

5. Fej godt med fugegrus ned i fugerne med en stiv kost. Til sidst vibreres stenene ned i niveau med de omkringliggende med en pladevibrator. Fej efter med mere fugegrus.

Smart hjælpeværktøj til afretning af læggegrus

Til afretning af læggegruset er der brug for et hjemmelavet hjælpeværktøj af et bræt. Brættet skal passe ned i det afdækkede hul og have et hak i begge ender, der er 15-20 mm mindre end tykkelsen på belægningsstenene.

Stenene kommer dermed i første omgang til at ligge med en overhøjde på 15-20 mm. Men efter komprimering med pladevibrator kommer de til at ligge i niveau med de øvrige sten.

Redaktionen anbefaler: Få vejens flotteste indkørsel

Belægning med store fliser

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægning